SiolNET. Novice Slovenija
4,93

termometer

  • Messenger
  • Messenger

MOL uničene sadike ocenjuje med 500 in dva tisoč evri, cenilec med 42 in 45 evri

4,93

termometer

drevesa

Mestna občina Ljubljana se, odkar je v mestu zasadila prvi javni sadovnjak, bojuje z vandali, ki nasade sproti uničujejo. Od 494 sadnih dreves, kolikor so jih posadili od leta 2015, so jih nepridipravi uničili 150. Na MOL ocenjujejo, da škoda znaša okoli sto tisoč evrov.

"Škoda enega mladega drevesa znaša najmanj 500 evrov. Če je drevo raslo že več sezon, je škoda večja in lahko presega tudi dva tisoč evrov na drevo," pojasnjuje Vita Kontič z mestne občine Ljubljana (MOL). Samo od septembra do novembra letos je bilo polomljenih in uničenih 65 sadnih sadik. Na Rakovi Jelši je bilo polomljenih 11 jablan, v sadovnjaku ob Vojkovi cesti pa 54 sadik različnega sadnega drevja. Ocena občine: 11.500 evrov škode.


Preberite še:

Vandali znova uničili na desetine sadnih dreves #foto


Sodni cenilec: MOL z ocenami pretirava

MOL ocenjuje, da je zaradi uničenja 150 mladih dreves v javnih sadovnjakih škode za sto tisoč evrov. Sodni cenilec Vojmir Bizjak pa meni, da škoda pri uničenju teh dreves znaša 6.750 evrov. MOL ocenjuje, da je zaradi uničenja 150 mladih dreves v javnih sadovnjakih škode za sto tisoč evrov. Sodni cenilec Vojmir Bizjak pa meni, da škoda pri uničenju teh dreves znaša 6.750 evrov. Strokovnjak za ocenjevanje škode v sadovnjakih Vojmir Bizjak pravi, da MOL z ocenami pretirava. Če vzamemo najnižjo oceno občine, 500 evrov po jablani, je škoda po Bizjakovem mnenju več kot desetkrat nižja, in sicer med 42 in 45 evri na drevo.

Pri od dve- do triletnem drevesu je razlika še večja. Na občini toliko staro drevo ocenjujejo na dva tisoč evrov, Bizjak, ki je tudi sodni cenilec, pa na 45 evrov.

MOL tako ocenjuje, da je zaradi uničenja 150 mladih dreves v javnih sadovnjakih škode za sto tisoč evrov. Bizjak meni, da škoda pri uničenju teh dreves znaša 6.750 evrov.

Kako izračun utemeljuje sodni cenilec

"Strošek enoletne sadike jablane je osem evrov (pri primerjavi več različnih drevesnic se cene gibljejo med sedmimi in osmimi evri, pri nakupih nad 50 sadik je cena še nižja, op. a.), gnojila ravno tako stanejo osem evrov, 16 evrov stanejo oporni koli, mreža ter gel z odvračalom za voluharja. Deset evrov je vredno delo za ponoven izkop jame in sajenje. Enoletna sadika nima pridelka, na dvoletni je zanemarljiv. Če nadomeščajo dvo- ali tri letno drevo, se doda še izpad pridelka, med dvema in tremi evri," pravi Bizjak.

To nanese 42 evrov za uničenje enoletne rastline in največ 45 za nadomestitev triletne rastline. Starejših po besedah MOL ni, saj so prvi javni sadovnjak zasadili leta 2015.

Sadovnjaki niso zavarovani

Za pojasnila v zvezi z visoko oceno škode smo se obrnili tudi na MOL. Odgovore, zakaj menijo, da je enoletna jablana vredna 500 evrov, objavimo takoj, ko jih prejmemo.

Občina sadovnjakov nima zavarovanih. Dreves tako ne bo nadomestila z denarjem, ki bi ga prejela od zavarovalnice, ki pri izplačevanju upošteva mnenja cenilcev, kot je recimo Vojmir Bizjak. Sadovnjake bo Ljubljana sanirala z denarjem mestnega proračuna.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 97
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin