Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 11. 2019,
11.19

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

sneg vreme

Ponedeljek, 11. 11. 2019, 11.19

4 leta, 5 mesecev

Vreme, 11. november

Moker teden, ponekod tudi sneg

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53
Sneg, Celje | Foto Matic Tomšič

Foto: Matic Tomšič

Zvečer in ponoči bo oblačno, v zahodni polovici države bo tudi občasno deževalo. Zjutraj se bodo padavine razširile tudi na vzhodni del države. Zaradi obilnih padavin bodo jutri in v sredo reke povsod po državi naraščale. Kot kaže, nas bo deževno vreme spremljalo vse do četrtka, navajajo na agenciji za okolje (Arso). 

V noči na torek bo ponekod po državi deževalo, na Primorskem bo pihala šibka burja. Najnižje jutranje temperature se bodo jutri zjutraj gibale od 3 do 7, ob morju bomo namerili okoli 13 stopinj Celzija. 

Podobno kot danes bo vreme tudi jutri

Torek bo tako oblačen in deževen, meja sneženja se bo popoldne na severozahodu Slovenije spustila na okoli 900 metrov nadmorske višine. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem pa zmerna burja. Živo srebro se bo čez dan gibalo med 6 do 9 stopinj, v alpskih dolinah bo malo nad 0, ob morju pa do 15 stopinj Celzija, poroča Arso. 

Vodnatost rek bo danes še ostala nespremenjena, v torek in v sredo pa bodo reke povsod po državi naraščale. V večjem delu Slovenije bodo reke narasle do velikih pretokov, ojezerjene površine na kraških poljih se bodo znova povečevale. V torek in sredo bo gladina morja bo ob dnevni plimi močneje povišana. V tem času lahko morje poplavi nižje ležeče dele obale, je zapisano na spletnih straneh Agencije za okolje. 

Padavine do četrtka

V noči na sredo bo ob morju pihal okrepljen jugo, na Primorskem se bodo pojavljale tudi nevihte. V sredo bo sprva oblačno z dežjem, v alpskih dolinah bo ponekod dež prešel v sneg. Bodo pa padavine proti večeru oslabele.

V četrtek bo več suhega vremena, oblačnost se bo počasi trgala. Že v petek bo na zahodu znova začelo deževati, padavine pa se bodo čez dan širile tudi proti vzhodu. Na Primorskem bo pihal zmeren jugo, poročajo na Arsu.

 
Novice Konec tedna nova pošiljka dežja. Bo novembra nadpovprečno toplo? #video #animacija

Snežne razmere v visokogorju

Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju Julijskih Alp nad nadmorsko višino okoli 2.000 metrov zmerna, druge stopnje, nižje ter drugod v naših gorah pa majhna, prve stopnje. Prožijo se lahko posamezni manjši plazovi nesprijetega snega z dovolj strmih pobočij, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

Kredarica | Foto: Veliko je zametov, ki se lahko sprožijo pod večjo obremenitvijo snežne odeje. V soboto je v gorah še snežilo, meja sneženja je bila na nadmorski višini okoli 1.400 metrov. Več snega je zapadlo le v Julijskih Alpah in deloma v osrednjih Karavankah, drugod je bilo padavin bolj malo, zato tudi novega snega.

Sneg je mehak, jugozahodni in južni veter ga je na izpostavljenih legah spihal v zamete, ki so večinoma na severozahodnih do severovzhodnih straneh grebenov in sedel. Nad nadmorsko višino okoli 2.000 metrov je bila temperatura ves čas pod ničlo, zato je tam sneg večinoma suh, nižje pa se je ojužil in bolj sesedel.

Danes se bodo spet začele pojavljati padavine, ki se bodo v torek krepile in v sredo slabele. Meja sneženja bo večinoma med 1.200 in 1.600 metri, v sredo čez dan pa se bo lahko zlasti na severozahodu spustila pod 1.000 metrov. V hribih se bo krepil južni do jugovzhodni veter. V četrtek bo večinoma suho, nato bodo občasno spet padavine, v visokogorju snežne. STA
Ne spreglejte