Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 6. 2013,
18.12

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

mladi zdravniki brezposelnost družinski zdravniki

Četrtek, 27. 6. 2013, 18.12

1 leto, 3 mesece

"Mlade treba stimulirati, da postanejo družinski zdravniki"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovensko zdravniško društvo je zaskrbljeno zaradi brezposelnosti mladih zdravnikov na eni strani in pomanjkanja zdravnikov na drugi.

Potrebno je sistematsko načrtovanje kadrovske politike, pri čemer je treba najti tudi načine stimuliranja mladih zdravnikov, da bi se pogosteje odločali za družinsko medicino, so zapisali v sporočilu za javnost.

500 prostih delovnih mest in 153 brezposelnih zdravnikov "Dejstvo je, da je 500 prostih delovnih mest v osnovnem zdravstvu, obenem pa 153 brezposelnih zdravnikov. A večina teh, ki so prijavljeni na zavodu za zaposlovanje, po sedanjih zakonih ne more v ordinacije, je v sporočilu zapisal predsednik društva Pavel Poredoš.

V Sloveniji imamo na 100 tisoč prebivalcev 50 družinskih zdravnikov, v EU povprečno dvakrat več, v Avstriji, Nemčiji in Franciji pa trikrat več. Med našimi študenti medicine za delo družinskih zdravnikov pa sploh ni zanimanja, navajajo v društvu. Od 175 vprašanih v anketi bi jih namreč le pet želelo postati družinski zdravnik, ugotavljajo, a dodajajo, da to sploh ni nenavadno. Plače so tukaj med najnižjimi, obremenitve pa največje, so zapisali.

Slovensko zdravniško društvo zato meni, da je nujna mreža zdravstvenih ustanov in dejavnosti, ki bi opredeljevala tudi kadrovske potrebe na različnih nivojih zdravstvene dejavnosti.

Kadrovske omejitve na področju družinske medicine niso v ospredju Ob tem se v društvu zavedajo, da je trenutno velika ovira pri zaposlovanju mladih zdravnikov finančna kriza, zato se postavljajo kadrovske omejitve, a hkrati dodajajo, da te na področju družinske medicine niso v ospredju, saj še vedno niso zasedena vsa razpisana mesta za specializacije.

Da bi povečali zanimanje mladih zdravnikov za to področje in presegli ta razkorak med dejanskimi potrebami in brezposelnostjo zdravnikov, bi bilo treba najti načine stimuliranja mladih zdravnikov, da bi se pogosteje odločali za specializacijo iz družinske medicine, menijo v društvu. Ob tem pa dodajajo, da ne gre zgolj za materialno stimulacijo, temveč bodo morali zlasti njihovi kolegi na sekundarni in terciarni ravni spremeniti odnos do družinske medicine in zdravnikov tega področja.

Kako stimulirati mlade? "Potrebno bi bilo zagotoviti ustrezne pogoje dela, olajšati in poenostaviti pridobivanje koncesij," še piše Poredoš in dodaja, da v prehodnem obdobju verjetno ni najbolj ustrezna rešitev zaposlovanje zdravnikov iz tujine, saj ti prihajajo z različnimi nivoji strokovnega znanja in s pomanjkljivim znanjem slovenskega jezika.

"Edina sprejemljiva rešitev bila boljša stimulacija in razbremenitev družinskih zdravnikov na področjih, ki bi jih lahko pokrili specialisti drugih specialnosti," menijo v Slovenskem zdravniškem društvu.

Ne spreglejte