Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 10. 2011,
18.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

mladi

Torek, 18. 10. 2011, 18.46

8 let

Mlada generacija: Politična elita ne upošteva mladih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Za politično participacijo mladih je pomembna odzivnost političnih elit.

A te se v Sloveniji ne odzivajo in ne upoštevajo mladih, zato je njihova udeležba v politiki slaba, je glavna ugotovitev okrogle mize o politični (ne)partipaciji mladih v okviru 12. Študentske arene. Recept za izboljšanje stanja ima mladinski svet, a ga nihče ne upošteva.

Okrogla miza o politični (ne)partipaciji mladih v organizaciji tednika Mladina Okrogle mize o politični (ne)partipaciji mladih v organizaciji tednika Mladina se je na začetku udeležil tudi šolski minister, ki opravlja tekoče posle, Igor Lukšič. Povedal je, da je participacija sodelovanje ljudi pri urejanju zadev, kar si zahodna civilizacija postavlja kot vrednoto in cilj. Največjo participacijo po njegovih besedah dosegajo v avtoritarnih režimih, v demokratičnih družbah pa je stopnja vključenosti mladih na vseh ravneh življenja bistveno manjša.

"V Sloveniji smo imeli tradicijo mladinske organizacije, ki je aktivirala vsaj en del mladih. Skozi to se je rekrutirala osnova za kasnejšo politično elito," je poudaril minister in dodal, da tega mehanizma v sedanji državi ni več, zato so po 20 letih še zmeraj iste osebe na ključnih funkcijah. Kakšno je to sporočilo za mlado generacijo, se je vprašal Lukšič in se zavzel za čim večjo vključitev mladih v "zgodbo, ker prisotnost njihovih stališč pomeni tudi reorganizacijo starejših".

Kirbiš: Politične elite se ne odzivajo na predloge in stališča mladih Andrej Kirbiš, sicer avtor poglavja o politični participaciji v raziskavi Mladina 2010, je dejal, da raziskave bolj ali manj povsod kažejo majhno politično participacijo mladih, tudi v Sloveniji. Opozoril je, da je treba odpor do politične participacije in nezanimanja za politiko iskati v nezaupanju politiki. "Politične elite se ne odzivajo na predloge in stališča mladih," je poudaril Kirbiš.

Nekdanji predsednik Evropskega mladinskega foruma Tine Radinja je prepričan, da je treba vzroke za neaktivnost mladih v politiki iskati v tem, da vsi, tako tisti, ki jim gre dobro, kot tisti, ki jim gre slabo, v politiki ne vidijo rešitev. Radinja kljub temu meni, da so mladi del rešitve za izboljšanje razmer v družbi. Zanj je začetek politične participacije, da greš na volitve.

Shaker: Mladinski svet ima dobre predloge za izboljšanje razmer Po mnenju Jureta Aleksejeva, gimnazijskega maturanta, ki je predlagal novo ustavo, je politična participacija mladih pogosto povezana z družbenim odnosom. "In dokler bomo brali, da mladina samo pije in nima delovnih navad, tako dolgo ne bomo imeli politične participacije," je zatrdil.

Predsednik Mladinskega sveta Slovenije Kamal Shaker se strinja s Kirbišem, da politika ne upošteva stališča mladih. "Mladinski svet ima dobre predloge za izboljšanje razmer, a nas ne upoštevajo," je bil jasen. Po njegovem je pravi recept za izboljšanje stanja "kombinacija starih in mladih" oz. "prava mera starih modrosti in mladih idej".

Izobraževalno-sejemska prireditev 12. Študentska arena Na Gospodarskem razstavišču so pod sloganom "100 % aktivacija" uradno odprli 12. Študentsko areno. Izobraževalno-sejemska prireditev želi mlade spodbuditi, da postanejo aktivni na različnih področjih. Tokrat se predstavlja 195 podjetij in organizacij, so sporočili organizatorji iz družbe Proevent.

Ne spreglejte