Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 4. 2014,
9.14

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Miro Petek

Četrtek, 10. 4. 2014, 9.14

3 leta, 1 mesec

Miro Petek: Sramota je, da so v Sloveniji kaznovane žrtve, ne pa zločinci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
"Krivca za napad name niso našli, ker ni bilo interesa organov pregona, pa tudi politike ne. Za slovensko državo je sramota, da so žrtve kaznovane, to pa se dogaja vso zgodovino".

Tako je nekdanji novinar Miro Petek komentiral novico, da je država neupravičeno zaprtim osumljencem za napad nanj izplačala 166 tisoč evrov odškodnine. Napadalcev in naročnika napada na Petka po trinajstih letih sicer še vedno niso našli.

Odškodnine so konec farse sodnega procesa "Bil sem žrtev, od te države pa nisem dobil niti evra odškodnine, razen da sem bil tik pred tem, da me ne bi bilo več na tem planetu. Po tem, kar se je dogajalo na sodišču, so te odškodnine konec velike farse," je še povedal Miro Petek.

Po njegovih besedah so priče ustrahovali, skrite priče so se razkrivale, priče so menjale izjave, posledica na koncu pa je, da je sodišče razsodilo, kot je pač razsodilo.

Politika si ni prizadevala, da bi odkrili naročnika Petek še pravi, da tudi pozneje ni bilo vloženega nobenega napora, da bi odkrili naročnika. "Ti domnevni izvajalci lahko pridejo od koderkoli, naročniki pa še danes hodijo naokrog po naši deželi, so eni od bogatejših Slovencev in njim se nič ne zgodi," je razočaran Miro Petek.

Ali verjame, da bodo kdaj odkrili prave napadalce in naročnika? "Vsi bolj ali manj vemo za naročnika, napadalci pa so bili ključ do naročnika. Vendar v slovenski politiki ni bilo interesa, da bi bili obsojeni napadalci, ker bi povedali, kdo je bil naročnik," poudarja Miro Petek.

"Vprašanje, ali bom dočakal resnico" Ker se krivice popravljajo za 50, 60 let nazaj, je izrazil upanje, da bo tudi ta resnica enkrat prišla na dan. "Je pa veliko vprašanje, ali bom to dočakal. Dejstvo pa je, da je v slovenskem pravosodju zločin nagrajen, žrtve pa so vedno kaznovane," še zaključi Miro Petek.

Neupravičeno priprtim za napad na Mira Petka 166 tisoč evrov Napadalcev in naročnika napada na nekdanjega novinarja Večera Mira Petka še niso odkrili, država pa je neupravičeno priprtim že izplačala 166 tisoč evrov odškodnine.

Po brutalnem napadu na Petka pred njegovo domačo hišo pred trinajstimi leti so na zatožno klop kot osumljeni sedli Andrej Štruc, Drago Hojnik, Neven Koludrović, Stanislav Vogrinec in Branko Puc, a jih je murskosoboško okrožno sodišče avgusta 2005 oprostilo, mariborsko višje sodišče pa je leto pozneje sodbo potrdilo.

Še nekaj odliva iz obubožanega državnega proračuna Zaradi neupravičenega zaprtja je četverici od zahtevanih 800 tisoč evrov uspelo iztožiti 166 tisoč evrov, kar je za obubožani proračun veliko, če k temu prištejemo še obresti, pa je znesek še višji, piše današnje Delo.

Namesto 400 tisoč bo 60 tisoč evrov dovolj za prestane duševne bolečine Največjo odškodnino je zahteval Andrej Štruc, in sicer več kot 412 tisoč evrov, saj je prepričan, da mu je nastala največja škoda glede na očitke tožilstva, da je organiziral napad, poskrbel za prevoz in dobil celo denarno nagrado od neznanega naročnika.

Okrožno sodišče je menilo, po pritožbi pa tudi višje sodišče potrdilo, da bo 60 tisoč evrov dovolj za prestane duševne bolečine, še piše Delo.

Ne spreglejte