Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 8. 2014,
6.52

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Miro Cerar mandatar

Ponedeljek, 25. 8. 2014, 6.52

7 let, 12 mesecev

Miro Cerar ne bo brezglavo hitel pri oblikovanju vlade (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Novi mandatar Miro Cerar mora v 15 dneh predlagati seznam ministrskih kandidatov, a ne bo "brezglavo hitel". Za zdaj pa je jasno, da bodo v vladi Dušan Mramor, Karl Erjavec in Dejan Židan.

Na glasovanju je bilo oddanih 69 glasovnic, od tega je bila ena neveljavna. Poslanke in poslanci so predsednika SMC Mira Cerarja na tajnem glasovanju s 57 glasovi za in 11 proti potrdili za novega mandatarja. Cerar bo moral v 15 dneh predlagati kandidate za ministrske položaje. Ministrstev bo predvidoma 15.

Cerar je po izvolitvi novinarjem dejal, da bo proces oblikovanja vlade pospešil in morda svojo ekipo predlagal že prej kot v 15 dneh. Po drugi strani pa bi lahko počakal tudi do izteka tega roka, saj je bolje dobro premisliti in imeti nato ves mandat dobro izbrano ekipo, je prepričan predsednik SMC.

Na Cerarjevem situ bo vsak kandidat posebej Novi mandatar zagotavlja, da bo od koalicijskih strank zahteval predlaganje usposobljenih kandidatov za ministre. "Seveda bom kot predsednik vlade samostojno odločal o vsakem posameznem kandidatu oziroma kandidatki." Ker je zanj pomembno, da bodo v vladi sodelovali usposobljeni ministri, s katerimi bo lahko vlada uspešno delovala, je mogoče, da nekateri kandidati SMC ne bodo iz vrst te stranke.

Mandatar ima kandidate, o katerih ne želi govoriti Cerar napoveduje, da bosta poleg Dušana Mramorja, ki bo kandidat SMC za finančnega ministra, resorja prevzela tudi predsednika DeSUS in SD, Karl Erjavec in Dejan Židan. V javnosti velja, da bosta vodila ista resorja kot v vladi Alenke Bratušek, torej zunanjega in kmetijskega. O preostalih imenih Cerar ne želi govoriti, čeprav je že opravil razgovore z nekaterimi kandidati.

Cerar in Juncker se bosta spoznala Možno je, da bo novi mandatar že jutri vzpostavil stik s predsednikom Evropske komisije Jeanom-Claudom Junckerjem v zvezi s slovenskim kandidatom za komisarja. Cerar upa, da mu bo Juncker prisluhnil in da bo imel kot novi predsednik vlade vpliv na proces imenovanja komisarja. "Razumeti pa morate, da kljub temu, da sem zdaj novi predsednik vlade, funkcijo vlade še vedno opravlja dozdajšnja vlada na čelu z gospo Alenko Bratušek. Nimam formalne kompetence, da bi odločal o kandidatu za komisarja, dokler ni oblikovana nova vlada."

"Pred 23 leti si nismo mogli predstavljati vseh izzivov, ki nas čakajo" Cerar je sicer v svojem nagovoru poslancem izpostavil, da si pred 23 leti, ko smo dosegli neodvisnost, nismo mogli predstavljati vseh izzivov, ki nas čakajo. Mnogim smo po njegovih besedah bili kos, pri drugih pa se je izkazalo, da še nismo dozoreli do te mere, da bi začeli živeti kot odgovorna in v trajnostni razvoj usmerjena družba.

Posledica tega je, kot pravi, kriza, v katero smo zapadli zaradi lastne krize vrednost in lastnih napak, in manj zaradi svetovne gospodarske krize.

"Vidimo, da je naša država hudo bolna" V svojem nagovoru je izpostavil ključne točke, na katerih bo delala njegova vlada. Dostopnost do kakovostnega zdravstva bo prioriteta vlade, je dejal in napovedal ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Opozoril je tudi, da se moramo odreči rušilnim in nesmiselnim ideološkim spopadom, ki razdvajajo Slovenijo. "Ideološke teme, ki niso pomembne za preteklost in prihodnost, moramo pustiti za seboj, o pomembnih ideoloških temah pa moramo razpravljati strpno. Vidimo, da je naša država hudo bolna, kar se še posebej odraža v javnih financah."

Odgovoril na številne očitke V razpravi poslancev, ki je sledila so sodelovali vsi, razen poslanci SD in ZaAB. Cerar je še pred glasovanjem odgovoril na nekatere očitke, med drugim je zavrnil očitke predsednika SDS Janeza Janše o nelegitimnosti volitev. Kot je dejal, situacija, ki je nastala po obsodbi Janše, ni bila lahka, a nikakor ne more pomeniti, da so volitve kakor koli vprašljive.

Glede očitkov, da ni predstavil konkretnih ukrepov oziroma nobenih številk, pa je dejal, da je danes predstavil programske zasnove delovanja prihodnje vlade, ne pa vladnega programa ali koalicijskega sporazuma. Kot je dejal, se mu ni zdelo "tako zelo nujno predstaviti številk, sploh pa ne tistih, ki so nezanesljive in lahko zavajajo". Številke bodo tako po njegovih besedah predstavljene ob pravem času na pravi način.

Odzval se je tudi na očitek, da si lani ni upal podati na pot mandatarja oziroma predsednika vlade, ko so mu to mesto ponudile štiri politične stranke. "Drugače sem se odločil samo zato, ker v tisti situaciji nisem videl možnosti, da bi lahko v tisti koaliciji, v tistem trenutku sam brez skupine z vrednotami, ki bi jih delila z mano, učinkovito vodil vlado," je pojasnil.

Ne spreglejte