SiolNET. Novice Slovenija
0,81

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Ministrstvo zaskrbljeno zaradi dviga socialne pomoči

Obeta se višja socialna pomoč za samske in pare brez otrok

0,81

termometer

 | Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Na ministrstvu za finance opozarjajo, da po njihovih izračunih v finančnem načrtu ministrstva za delo ni prostora za dvig denarne socialne pomoči, ki ga predvideva novela zakona o socialnovarstvenih prejemkih. Ta denar bo zdaj treba najti s proračunskimi prerazporeditvami, so navedli in posvarili še pred tako imenovano pastjo neaktivnosti.

Vlada je danes namreč sprejela predlog novele zakona o socialno varstvenih prejemkih, ki osnovni znesek denarne socialne pomoči zvišuje z 297,53 na 331,26 evra. To pomeni 75 odstotkov višine osnovnih minimalnih življenjskih stroškov. Povišanje bo veljalo za samske in pare brez otrok, in sicer se jim bo denarna socialna pomoč dvignila za 11,34 odstotka.

Na današnji seji vlade ministri predloga novele niso podprli soglasno. Kot je po seji vlade potrdila ministrica za finance Mateja Vraničar Erman, je glasovala proti predlogu.

Ministrstvo za finance, ki ga vodi Mateja Vraničar Erman, je varuh javnih financ, zato je njihova naloga resorje opozarjati, da se lahko javnofinančni odhodki gibljejo znotraj fiskalnega okvira, ki ga določa državni zbor in izhaja iz ustave. Vladnega predloga o zvišanju denarne socialne pomoči zato danes ni podprla. | Foto: Ana Kovač Ministrstvo za finance, ki ga vodi Mateja Vraničar Erman, je varuh javnih financ, zato je njihova naloga resorje opozarjati, da se lahko javnofinančni odhodki gibljejo znotraj fiskalnega okvira, ki ga določa državni zbor in izhaja iz ustave. Vladnega predloga o zvišanju denarne socialne pomoči zato danes ni podprla. Foto: Ana Kovač Dodatno je ministrstvo poudarilo, da je v letošnjem državnem proračunu za transferje posameznikom in gospodinjstvom namenjenih 1,18 milijarde evrov. "Znotraj tega je ministrstvo za delo prednost očitno dalo drugim ukrepom, saj jim je za zvišanje denarne socialne pomoči zmanjkalo denarja, ta denar pa bo zdaj treba najti s proračunskimi prerazporeditvami," so navedli.

Ob tem so spomnili, da so se na področju ministrstva za delo v zadnjem obdobju začele sproščati pravic na področju transferjev posameznikom in gospodinjstev, npr. do vnovične uvedbe otroškega dodatka za upravičence v 7. in 8. dohodkovnem razredu, kar bo ministrstvo za delo letos stalo dodatnih približno 20 milijonov evrov.

Država znižuje motivacijo za aktivacijo prejemnikov socialne pomoči

"Na ministrstvu za finance smo zato pri predlogu v zvezi z zvišanjem zneska denarne socialne pomoči v medresorskem usklajevanju opozorili, da sta državna proračuna za leti 2018 in 2019 sprejeta ter da po naših izračunih v finančnem načrtu ministrstva za delo ni prostora za dodatne zakonske obveznosti brez morebitnih ukrepov, ki bi ustvarili fiskalni prostor. Prav tako smo opozorili, da z višanjem minimalnega dohodka država znižuje motivacijo za aktivacijo prejemnikov teh pomoči, saj se po našem mnenju zvišuje t. i. past neaktivnosti," so navedli.

Ob tem so dodali, da se ministrstvo za finance v vsebinske predloge drugih ministrstev načelno ne vmešava, ministrstva pa si prioritete znotraj svojega resorja zastavijo sama. Je pa ministrstvo za finance varuh javnih financ, zato je njihova naloga "resorje opozarjati, da se lahko javnofinančni odhodki gibljejo znotraj fiskalnega okvira, ki ga določa državni zbor in izhaja iz ustave. Zato je pomembno, da ministrstva skrbno načrtujejo svoje prioritete in aktivnosti, saj bi nenehno iskanje dodatnih virov za različne resorje zelo otežilo odgovorno načrtovanje in vodenje javnofinančne politike."

Samski bodo dobili 33 evrov več, pari brez otrok pa 53 evrov več

Ministrica za delo Anja Kopač Mrak je sicer na novinarski konferenci po seji vlade pojasnila, da gre predlog v parlamentarno proceduro po skrajšanem postopku. Takoj ko bo sprejet, bo denarna socialna pomoč za samske osebe in pare brez otrok povišana. Samske osebe bodo mesečno dobile 33 evrov več, pari brez otrok pa mesečno 53 evrov več.

V Delavski svetovalnici kritični do predlagane nove višine pomoči

V Delavski svetovalnici so ob predlogu vlade opozorili, da je predlagani znesek še vedno za okoli 50 evrov nižji od izračunanega osnovnega zneska minimalnega dohodka iz leta 2009, ki je takrat znašal 385,08 evra. Vlado in ministrstvo sprašujejo, ali res pričakujejo, da jim bodo ploskali.

Predlog novele predvideva, da se bodo spremembe začele uporabljati že s 1. aprilom letos. Po oceni ministrstva za delo bo to za proračun pomenilo dodatnih 14 milijonov odhodkov do konca letošnjega leta, nato pa po približno 18 milijonov evrov na leto.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin