SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ministrstvo zanika navedbe, da o združevanju šol ni obvestilo ravnateljev

2

termometer

Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport zanika navedbe, da o nameravanem združevanju srednjih šol ni obvestilo ravnateljev.

Kot navajajo v sporočilu za javnost, je ministrstvo o nameravanem združevanju šol opravilo potrebne pogovore in obvestilo ravnatelje, "večina ravnateljev pa se je z nameravanimi spremembami tudi strinjala".

"Imamo preveč šol in premalo otrok" Kot razlog za potrebno združevanje šol na ministrstvu navajajo nujno potrebno racionalizacijo šolske mreže, "saj imamo preveč šol in premalo otrok". "To je ključni kriterij. Nikakor pa ministrstvo ne bo združevalo šol na račun dijakov, kot to zlonamerno navaja Sviz," so zapisali na ministrstvu.

V prvi fazi se bo do septembra letos združilo osem šol Kot pojasnjujejo, bodo racionalizacijo izvedli v več fazah, zlasti tam, kjer sta v istem kraju dva enaka programa in je število dijakov majhno. V prvi fazi se bo tako do septembra letos združilo osem šol, pri tem pa na ministrstvu poudarjajo, da zaradi združevanja nihče od učiteljev ne bo izgubil službe.

O omenjenih postopkih bodo predstavnike sindikata v šolah, ki se združujejo, obvestili ravnatelji, kot to določa zakonodaja. Ko bodo postopki končani, pa bo s podrobnostmi seznanjena tudi javnost, pojasnjujejo na ministrstvu.

Glede navedb Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz), da ministrstvo socialnih partnerjev, torej tudi njihovega sindikata, ni obvestilo o nameravanih spremembah, ministrstvo navaja, da za kaj takega ni pravne podlage. "Zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanje določa le, da si minister pridobi mnenje reprezentativnega sindikata pred določitvijo normativov in standardov, ne pa glede statusnih sprememb šol," navajajo in dodajajo, da so po zakonu za to zadolžene šole same.

Sviz: Ministrstvo o tem ni obvestilo socialnih partnerjev, dijakov, staršev in ravnateljev Sviz je namreč v torek opozoril, da naj bi pristojno ministrstvo pripravljajo obsežnejše združevanje in ukinjanje srednjih šol ter da o tem ni obvestilo socialnih partnerjev, dijakov, staršev in ravnateljev.

"Pričakujem, da se bomo o tem s predsednikom Sviza pogovarjali v juniju" Ministrstvo so tudi pozvali, naj zagotovi, da med poletnimi počitnicami ne bo poskušalo uveljavljati sprememb standardov in normativov v šolah in vrtcih. V zvezi s tem je minister Žiga Turk za POP TV dejal, da jim stavkovni sporazum nalaga, da se o spremembah standardov in normativov pogajajo s sindikati, česar se bodo tudi držali. "Pričakujem, da se bomo o tem s predsednikom Sviza Branimirjem Štrukljem pogovarjali v juniju," je dejal. Glede združevanja šol pa je pojasnil, da je šol, ki bi jih bilo treba pridružiti drugim šolam, kar nekaj, ni pa bilo "še nobene končne odločitve".

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin