Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 3. 2019,
22.10

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,66

2

Natisni članek

policija ministrstvo za notranje zadeve NPU nadzor

Ponedeljek, 4. 3. 2019, 22.10

5 let, 1 mesec

Ministrstvo opozarja na pomanjkljiv nadzor nad NPU, policija ugotovitve zavrača

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,66

2

NPU | Nadzorniki notranjega ministrstva so ugotovili, da bi moralo vodstvo policije bolje in pogosteje nadzirati NPU. Na policiji se z ugotovitvami ne strinjajo. | Foto Tina Deu

Nadzorniki notranjega ministrstva so ugotovili, da bi moralo vodstvo policije bolje in pogosteje nadzirati NPU. Na policiji se z ugotovitvami ne strinjajo.

Foto: Tina Deu

Ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) je lani izvedlo nadzor nad delom Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU). Nadzorniki ministrstva so odkrili predvsem administrativne napake in opozorili, da bi moralo vodstvo policije bolje in pogosteje nadzirati NPU. Na policiji se z ugotovitvami nadzora ne strinjajo.

Nadzor so končali decembra, poročilo o nadzoru pa so z zahtevo po dostopu do informacije javnega značaja pridobili tudi pri portalu Pod črto. Uprava kriminalistične policije, kateri je NPU podrejen, že najmanj šest let ni opravila sistemskega nadzora v NPU, so zapisali v poročilu. V policiji so sicer opravili dva nadzora nad delom NPU, a sta bila oba zelo ozko usmerjena.

Darko Majhenič
Novice Zakaj prva dama policije ne zaupa šefu NPU

Nadzorniki ministrstva opozarjajo na pomanjkljiv nadzor nad NPU

Poročilo je po navedbah prej omenjenega portala skrb vzbujajoče, in sicer zaradi dveh razlogov. Kot so zapisali pripravljavci poročila, se pri delu NPU pojavljajo napake, ki si jih tako eminentna institucija ne bi smela privoščiti. Problematičen pa je obseg nadzora. Ta se najbolj osredotoča na oceno pravilnosti birokratskih postopkov v NPU, čeprav v posameznih delih opozori tudi na težave NPU pri preiskovalnem delu. A to ni dovolj, da bi na notranjem ministrstvu lahko predstavili celovito oceno učinkovitosti dela NPU.

Po poročanju portala so med drugim pregledali pet preiskav NPU in v enem primeru, šlo je za preiskavo suma gospodarskega kriminala, ugotovili nerazumljivo dolgo trajanje preiskave. Ta je trajala skoraj dve leti. V preostalih primerih so odkrili množico predvsem administrativnih napak.

Nadzorniki so tudi opozorili, da bi moralo vodstvo policije bolje in pogosteje nadzirati NPU. Ugotovili so še, da je bila v začetku leta 2018 ustanovljena delovna skupina policije, ki bi morala najti rešitve za boljšo organiziranost NPU. A predstavniki skupine so se do avgusta lani sestali le trikrat, v tem obdobju pa se jim je uspelo dogovoriti le, da bodo med zaposlenimi na NPU izvedli spletno anketo.

NPU
Novice Kdo je v finalu boja za vodenje elitne enote policije?

Policija se z ugotovitvami ne strinja

Ves nadzor ministrstva nad delom NPU je bil po navedbah portala sicer zelo birokratsko osredotočen. V poročilu nadzorniki na primer opozarjajo predvsem na prepočasno ali napačno dokumentiranje dejanj policije. Poročilo ne daje odgovora, kako učinkovit je NPU pri svojem delu v resnici.

V policiji se z ugotovitvijo nadzornikov MNZ, da v NPU delajo napake, ki si jih ne bi smeli privoščiti, ne strinjajo. Poudarili so, da so nadzorniki MNZ odkrili le administrativne napake, ki ne vplivajo na učinkovitost preiskav.

Po mnenju policije prav tako ni utemeljena ugotovitev ministrstva, da so v enem izmed postopkov v zvezi s sumom gospodarskih kaznivih dejanj preiskavo izvajali prepočasi.

Ker so nadzorniki MNZ, kot so ti zapisali v poročilu o nadzoru, pri vsaki pregledani preiskavi v NPU pregledali le nekaj listov, si ob tako pomanjkljivem nadzoru nadzorniki MNZ ne morejo ustvariti prave slike o primeru, so opozorili na policiji.

Ne spreglejte