Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 2. 2014,
13.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

ministrstvo vlada

Četrtek, 13. 2. 2014, 13.15

8 let

Ministrica Tina Komel odstopila

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Tina Komel je odstopila s položaja ministrice za Slovence v zamejstvu in po svetu, je po seji sveta PS dejal Jani Möderndorfer. Še dopoldne je trdila, da tega ne namerava storiti.

V pisni izjavi, ki jo je prebral vodja poslancev Pozitivne Slovenije Jani Möderndorfer, je ministrica Tina Komel zapisala, da odstopa "zaradi koalicijskega dogovora o menjavi resorjev v vladi".

Komelova je sejo zapustila vidno razburjena, vsebinskih izjav novinarjem ni dajala, zagotovila je, da bo več povedala jutri. Sejo je zapustila v družbi poslanca Jožefa Kavtičnika, ki je zagotovil, da pritiskov, naj ministrica odstopi, ni bilo.

"Imate občutek, da je šlo kaj narobe?" Na novinarsko vprašanje, ali se je Komelova za potezo odločila prostovoljno, je Möderndorfer vprašal: "Imate občutek, da je šlo kaj na silo?" Na ugotovitev, da je ministrica še dopoldne trdila, da ne bo odstopila, pa je odgovoril: "Seveda je razprava o tem tekla tudi na svetu stranke, to sta bila njen korak in njena odločitev."

Möderndorfer je odgovoril tudi na vprašanje, ali pričakuje težave v stranki, saj je Komelova sejo zapustila brez izjav novinarjem in v veliki naglici. "V teh trenutkih bi bilo težko govoriti kaj drugega kot to, da za ministrici to ni preprosto. Povedal sem razloge, zakaj ne. Ta korak je storila izključno zato, da olajša postopke zamenjave resorjev."

Möderndorfer je še povedal, kako delajo v njegovi poslanski skupini: "Smo stranka različnih ljudi. Pri nas kakšnega resnega enoumja ni. Poslanec že po ustavi, po 83. členu, lahko razmišlja tako, kot misli, da je prav. Res pa je, da se pogovarjamo in skupaj dogovorimo, kako bomo o kakšni stvari odločali. Prepričan sem, da bo Tina Komel del poslanske skupine PS, ko bo dobila mandat nazaj, in bo z nami dobro, tvorno in kakovostno opravljala svoj mandat do konca."

Razprava koalicijske pogodbe v senci

Zaplet okoli Komelove, ki je znova obudil tleča nesoglasja v največji vladni stranki, je v senco potisnil razpravo o koalicijski pogodbi, ki so jo člani sveta potrdili. Tako so dali mandat predsednici vlade Alenki Bratušek, da jutri ob 13. uri v državnem zboru skupaj s preostalimi tremi koalicijskimi partnerji podpise pogodbo.

Möderndorfer je v izjavi novinarjem dejal, da je DeSUS zahteval dve ministrstvi. Ker se je zgodila menjava resorjev, je morala Komelova odstopiti. Napovedal je, da bo Bratuškova v parlament poslala "paketni" predlog o imenovanju treh novih ministrov.

Zahvala Komelovi za uspešno delo

Svet stranke se je Komelovi zahvalil za njeno uspešno delo, je dejal Möderndorfer. Svet PS je obžaloval "ostro zahtevo" DeSUS po zamenjavi. PS je v to privolila zato, da na resorju za zdravje naredijo "čim več in čim bolje" za ljudi, je se argumentiral vodja poslancev največje vladne stranke.

Kavtičnik: Športnik odstopi, ko naredi napako Pred sejo sveta PS, na kateri so poleg nove koalicijske pogodbe razpravljali tudi o najnovejšem kadrovskem zapletu, je bil zgovoren le poslanec Jožef Kavtičnik, ki velja za podpornika ustanovitelja PS in ljubljanskega župana Zorana Jankovića: "Ker smo pod vtisom olimpijade – športnik odstopi, ko naredi napako ali pa ko mu zmanjka energije oziroma ko ne zmore več."

Na ugotovitev, da v vladi velja hierarhija in da si premierka lahko določa svojo ekipo, pa je dejal, da se premierka še ni opredelila do primera Komelove. "Jaz še nisem slišal, kaj je rekla, zdaj bomo imeli o tem razpravo na svetu."

Komel: Erjavec je premierko stisnil v kot Ministrica Tina Komel je sicer ob robu današnje seje vlade dejala, da je zunanji minister Karl Erjavec predsednico vlade Alenko Bratušek očitno "stisnil v kot", zaradi česar se je odločila, kot se je. Dejala je še, da sama razlogov za odstop ne vidi.

Janković proti trgovanju z ministrstvi Prvi predsednik PS Zoran Janković pa je pred dnevi dejal, da ne podpira predaje urada za Slovence v zamejstvu in po svetu stranki DeSUS in da je tako trgovanje nespodobno in nedopustno.

DeSUS želi namreč ohraniti dva resorja v vladi in če ne bi dobil urada, bi verjetno vztrajal pri vodenju ministrstva za zdravje, na čelu katerega vidijo sedanjo državno sekretarko Brigito Čokl.

Slomak zaskrbljen zaradi načrtovane menjave v vodstvu urada za Slovence Slovenska manjšinska koordinacija (Slomak) je v pismu predsednici vlade Alenki Bratušek, predsedniku republike Borutu Pahorju in predsedniku DZ Janku Vebru izrazila zaskrbljenost ob morebitni zamenjavi ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu. Dosedanjo ministrico Tino Komel naj bi na položaju zamenjal Gorazd Žmavc.

"V zadnjih dvajsetih letih se je na uradu zvrstilo nič koliko ministrov oz. načelnikov, kar gotovo ni bilo dobro in ni ustvarilo tistih potrebnih stalnih vezi med vladnim uradom ter Slovenci, ki živimo zunaj meja države Slovenije," piše v pismu manjšinske koordinacije.

Ne spreglejte