SiolNET. Novice Slovenija
2,43

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ministrica predlaga dvig cen zdravstvenih storitev

2,43

termometer

Konec maja letos so imeli zdravstveni zavodi za 152 milijonov evrov neplačanih zapadlih obveznosti, primanjkljaji pa se še povečujejo, zato je konec leta pričakovati za okrog 200 milijonov neporavnanih zapadlih obveznosti, je razkrila ministrica za zdravje.

 

[video: 63603 / ]

Video: Planet TV


V zdravstveni sistem je treba pripeljati dodaten denar, je poudarila ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc ob predstavitvi poslovanja bolnišnic, ki imajo težave s primanjkljaji. O višini sredstev ministrica ni govorila, pravi pa, da dogovor o tem v vladi pričakuje še ta mesec. Med predlogi sprememb je tudi sedemodstotni dvig cen zdravstvenih storitev. O mogočih ukrepih in načinih, kako zagotoviti dodaten denar za zdravstvo, ministrica noče govoriti, dokler pogajanja s finančnim ministrstvom niso končana in ni dokončnega dogovora. Verjame, da bodo zelo hitro našli ustrezno rešitev. Po njenih besedah mora vlada ustrezne ukrepe sprejeti, preden gre na dopust, torej do konca julija.

"Ta država je zelo hitro našla več milijard evrov za sanacijo bančnega sistema, za zdravje naših ljudi, za zdravstveno varstvo se je pa kvečjemu jemalo vsa ta leta," je opozorila Kolar Celarčeva.

Reševanje javnih financ v breme zdravstva

Ministrica je z nastalim položajem v zdravstvu že seznanila predsednika vlade Mira Cerarja in opravila prve pogovore s finančno ministrico Matejo Vraničar Erman. Ministrica je z nastalim položajem v zdravstvu že seznanila predsednika vlade Mira Cerarja in opravila prve pogovore s finančno ministrico Matejo Vraničar Erman. Foto: Bojan Puhek Ministrica je v današnji predstavitvi poslovanja javnih zdravstvenih zavodov na novinarski konferenci izpostavila predvsem bolnišnice, ki se spoprijemajo z izgubami in neporavnanimi obveznostmi. Med razlogi za takšno stanje je navedla tudi to, da se je reševanje javnih financ v času finančne krize dogajalo tudi v breme zdravstvenega sistema in da bolnišnice niso dobile plačanega vsega programa, ki so ga izvedle v večjem obsegu od predvidenega v splošnem dogovoru.

Stanje javnih zdravstvenih zavodov vse slabše

Tudi direktor Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije Metod Mezek je poudaril, da je trenutno finančno stanje v javnih zdravstvenih zavodih slabo in se dodatno poslabšuje. Takšne razmere po njegovih besedah zahtevajo takojšnje ukrepanje, zato predlagajo kratkoročen ukrep povišanja cen zdravstvenih storitev od januarja letos dalje za sedem odstotkov in spremembo zakona o izvrševanju proračuna, ki bi zagotovila sredstva za pokritje izgub iz preteklih let. Kot dolgoročen ukrep predlagajo vsakoletno usklajevanje cen zdravstvenih storitev, ki bo upoštevalo vse elemente, in novo določitev standardov za oblikovanje cen zdravstvenih storitev, je pojasnil Mezek.

Cerar verjame, da se bo stanje kmalu začelo izboljševati

Vlada se je z razmerami v zdravstvu resno soočila, je v odgovoru na poslanska vprašanja p stanju v zdravstu dejal premier Miro Cerar. Kot je zagotovil, se zaveda, da je v zdravstvu veliko težav in izzivov, ki pa jih vlada naslavlja. Rešitve sicer res ne gredo naprej tako hitro, kot bi si želeli, je dejal. Presenečen pa je, da je toliko nasprotovanja sistemskim izboljšavam.

Če bodo sprejeti pripravljeni zakoni, bodo po njegovih besedah podani "nastavki za boljšo situacijo v zdravstvu". Verjame, da bomo stanje že v kratkem lahko začeli izboljševati.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 22
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin