Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 4. 2015,
18.32

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Klavdija Markež Igor Maher vlada

Sreda, 1. 4. 2015, 18.32

5 let, 5 mesecev

Ministrica, ki je izenačila neslavni rekord

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Klavdija Markež je po tem, ko so jo poslanci in poslanke v petek izvolili za ministrico, danes odstopila. Novega rekorda v najkrajšem mandatu ni postavila, ga pa je izenačila z Igorjem Maherjem.

Klavdijo Markež so poslanci in poslanke za ministrico za izobraževanje, znanost in šport izvolili v petek, 27. marca, po tem, ko je zaradi razkritja visokih honorarjev, ki jih je prejemala ob delu na fakulteti, odstopila njena predhodnica Stanka Setnikar Cankar.

Odstopila peti dan po izvolitvi Markeževa je v ponedeljek prevzela posle na ministrstvu, danes pa je predsedniku vlade Miru Cerarju zaradi očitkov, da je njena magistrska naloga plagiat, že ponudila odstop, ta pa ga je sprejel. Markeževa je torej peti dan po tem, ko je bila izvoljena za ministrico v državnem zboru, že odstopila.

Dohitela je ministra Maherja Markeževa sicer ni podrla novega rekorda v najkrajšem mandatu, ga pa je izenačila z Igorjem Maherjem, ki je kot minister za infrastrukturo v vladi Alenke Bratušek prav tako odstopil peti dan po izvolitvi v DZ. Maher je kot minister prisegel 20. marca 2013, dan pozneje je na ministrstvu prevzel posle, v ponedeljek, 25. marca, pa je že odstopil.

Kdo so še ministri z najkrajšim mandatom Na lestvici rekorderjev Markeževi in Maherju sledi Janez Kopač. Ta je funkcijo finančnega ministra opravljal od 14. maja do 10. junija 1992, nato pa Alenka Trop Skaza, ki je na ministrstvu za zdravstvo ministrovala od 25. februarja do 25. marca 2014.

Sledi Jožef Petrovič, ta je v Cerarjevi vladi – prisegla je 18. septembra 2014 – vodil ministrstvo za gospodarstvo, dokler ni 17. oktobra odstopil. Precej kratek mandat je imela tudi evropska komisarka Violeta Bulc, ki je odstopila 23. oktobra.

Med ministri, ki izstopajo s kratkim mandatom, je tudi Jože P. Damijan, ki je bil v vladi Janeza Janše pristojen za razvoj, pa ministrica za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Duša Trobec Bučan. Za Trobec Bučanovo pa se je uvrstila Stanka Setnikar Cankar, ki jo je – kot že omenjeno – odneslo razkritje visokih honorarjev.

Ne spreglejte