Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 5. 2020,
6.25

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,02

11

Natisni članek

Koronavirus Gordan Grlić Radman Anže Logar Hrvaška mejni prehod Dragonja

Petek, 22. 5. 2020, 6.25

3 leta, 11 mesecev

Kdaj na Hrvaško brez omejitev? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,02

11

Zunanja ministra Slovenije in Hrvaške, Anže Logar in Gordan Grlić Radman, sta se danes na srečanju na mejnem prehodu Dragonja zavzela za lažji prehod meje med državama. Na vprašanje, kdaj bodo lahko slovenski državljani Hrvaško obiskali brez omejitev, ministra nista odgovorila.

Anže Logar in Gordan Grlić Radman sta v obdobju pandemije novega koronavirusa večkrat govorila po telefonu in videokonferenčni povezavi, to pa je bilo njuno prvo srečanje v živo. Po pogovorih na postaji mejne policije na Dragonji sta v izjavi za medije izrazila zadovoljstvo, da imata državi podobne epidemiološke razmere. "To bo vsekakor pripomoglo k dogovoru o lažjem prehajanju meje," je dejal Grlić Radman.

Ministra sta pozdravila priporočila Evropske komisije o postopnem sproščanju ukrepov glede prehajanja meje, uvedenih zaradi pandemije koronavirusa, poroča STA.

Anže Logar, Gordan Grlić Radman | Foto: STA , Foto: STA ,

"Javnost bo hitro izvedela, ko bo čas za to"

"S pogovori bomo državljanom omogočili lažje prehajanje meje, saj je Slovenija izjemno pomembna soseda in partnerica," je dejal hrvaški zunanji minister. Kdaj se bo to zgodilo, ni povedal. "Javnost bo hitro izvedela, ko bo čas za to," je zatrdil.

Logar je dejal, da začenja Slovenija pogovore s sosednjimi državami o sproščanju ukrepov na mejah "z odprtimi kartami", vendar pa je treba zaščititi zdravje slovenskih državljanov in se izogniti morebitnim nepotrebnim tveganjem. "To pričakujemo tudi od sosednjih držav in preostalih držav EU," je po poročanju STA poudaril Logar.

meja Hrvaška
Novice Do konca tedna bo znan protokol o prehajanju hrvaške meje #video

Hrvaška edina država, iz katere je omogočen vstop v Slovenijo brez omejitev

Zaradi približevanja poletnih počitnic je bilo zato v zadnjem tednu več srečanj, tudi notranjih ministrov obeh držav in generalnih direktorjev policij, namenjenih postopkom pri prehajanju meje med državama v obdobju sproščanja ukrepov. Hrvaška je namreč za zdaj edina država, iz katere je mogoč vstop v Slovenijo brez omejitev.

Na Hrvaško je vstop mogoč, ko gre za poslovni ali drugi gospodarski interes, tudi turistični, ali za neodložljive osebne razloge. Potniki morajo ob vstopu pokazati ustrezno dokumentacijo.

Anže Logar, Gordan Grlić Radman | Foto: STA , Foto: STA ,

most Krk
Avtomoto Dobra novica: Hrvati ukinjajo mostnino na Krk

Zadnje dvostransko srečanje zunanjih ministrov leta 2016

To je bilo za Gordana Grlića Radmana od nastopa položaja julija 2019 prvo srečanje v Sloveniji s kakšnim slovenskim kolegom in prvo dvostransko srečanje z Logarjem, ki je zunanji minister dobra dva meseca.

Zaradi hrvaškega zavračanja implementacije arbitražne razsodbe o meji med državama so se odnosi med državama v zadnjih letih ohladili.

Anže Logar, Gordan Grlić Radman | Foto: STA , Foto: STA ,

Zadnje uradno dvostransko srečanje zunanjih ministrov je bilo novembra 2016 v Ljubljani med tedanjima ministroma Karlom Erjavcem in Davorjem Stierjem. Bilo pa je nekaj neformalnih srečanj in seveda srečanj ob robu večstranskih dogodkov. Pred tednom dni sta se na Ptuju srečala predsednika držav Borut Pahor in Zoran Milanović, še piše STA.

Novice 84 milijonov evrov: pojedel je najdražji obrok v zgodovini #video

Kacin: Odpiranje mej za zdaj odvisno od bilateralnih dogovorov

"Odpiranje mej je trenutno odvisno od bilateralnih dogovorov, najprej s tremi sosednjimi državami, nato pa še z drugimi, ki se bodo znašle na seznamu držav, ki so po mnenju Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) v dovolj dobrem epidemiološkem stanju glede okužb z novim koronavirusom," je danes pojasnil vladni govorec Jelko Kacin.

Kar zadeva Avstrijo, je po Kacinovih besedah "na naši strani vse pripravljeno za to", prav tako si želijo, da bi se dogovorili čim prej. Po njegovih besedah se veliko državljanov Avstrije zanima za bivanje na slovenskih turističnih destinacijah med binkoštnimi prazniki, vendar nastaja izziv zaradi karantene, ki jo ima Avstrija uvedeno za svoje državljane, ki se vračajo iz Slovenije, piše STA.

Epidemiološka slika ob epidemiji covida-19 v Sloveniji je po Kacinovih besedah zelo jasna in odlična. | Foto: Daniel Novakovič/STA Epidemiološka slika ob epidemiji covida-19 v Sloveniji je po Kacinovih besedah zelo jasna in odlična. Foto: Daniel Novakovič/STA

Dogovarjajo se tudi z drugimi državami

Kacin je omenil današnje dogovore Logarja s hrvaškim zunanjim ministrom, NIJZ pa se po njegovih navedbah dogovarja z ustrezno institucijo na Madžarskem. Tudi z Italijo načrtujejo skupno srečanje in Kacin pričakuje, da bo glavni slovenski epidemiolog Mario Fafangel kaj več o tem lahko povedal v ponedeljek.

"Trenutno imamo 14 evropskih držav, ki so, po mnenju NIJZ, v dovolj dobrem epidemiološkem stanju. Če se bo v naslednjem obdobju pridružila še katera in izboljšala svojo epidemiološko sliko, potem bo mogoče storiti še kaj več na tem področju," je povedal vladni govorec.

Violeta Tomič
Novice Na dom poslanke Violete Tomić prispela pošiljka z belim prahom

Želi si sicer, da bi bil evropski dogovor dosežen čim prej

 "Dokler pa to ni mogoče, smo odvisni od lastnih naporov in bilateralnih dogovorov najprej s tremi sosednjimi državami in potem tudi z drugimi državami, ki se bodo znašle na tem seznamu, na katerem je doslej že 14 držav," je še dodal.

Kot pa je v izjavi pojasnil direktor NIJZ Milan Krek, so s podobnim inštitutom v Zagrebu že sklenili dogovor in strokovno osnovo, na podlagi katere sta vladi sprejeli ukrepe. To zdaj počnejo z Madžari in Avstrijo. "Ko bomo prišli do sporazumov, jih bomo predložili obema vladama in bodo odločile, ali je čas za odpiranje mej in na kakšen način." Tudi z Italijo si prav tako izmenjujejo podatke s podobno institucijo in spremljajo epidemijo v severnem delu države, da se bodo lahko dogovorili.

Milan Krek | Foto: Nebojša Tejić/STA Milan Krek Foto: Nebojša Tejić/STA

Po Krekovih besedah je treba vedeti, da pri odpiranju mej ne gre samo za odpiranje, ampak da je treba razmišljati tudi o tem, kaj se bo zgodilo in kako se bodo medsebojno obveščali. Poleg sistema obveščanja pa gre tudi za sistem sodelovanja med klinikami in bolnišnicami v primeru morebitnih prevozov v Slovenijo. O dokumentu, ki ga je pripravlja EU za odprtje vseh mej med državami, pa je izrazil verjetnost, da bi se to lahko zgodilo junija, piše STA.

Kacin: Epidemiološka slika v Sloveniji zelo jasna in odlična

Epidemiološka slika ob epidemiji bolezni covid-19 v Sloveniji je po Kacinovih besedah zelo jasna in odlična. V četrtek ni bilo nobene okužene osebe, tudi smrti ne, in kaže, da "bomo še nekaj časa ostali pod številko 1.500 okuženih". Pri sproščanju ukrepov pa so izbrali korak za korakom, tudi glede zbiranja ljudi na javnih krajih, kjer je vlada v četrtek podaljšala omejitev.

Oceno za to je, po Kacinovih besedah, pripravila svetovalna skupna, ki jo vodi infektologinja Bojana Beović. Svetovalna skupina namreč tedensko pripravlja oceno in spremlja vso epidemiološko sliko. Če bi ta ukrep prekinili, bi se moral tudi pouk nadaljevati po starem, je po poročanju STA povedal Kacin.

Dubrovnik
Novice Največ Slovencev bi dopustovalo doma ali na Hrvaškem
Tomislav Kamarko
Novice Na Hrvaškem aretirali soprogo nekdanjega šefa HDZ
Ne spreglejte