SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Minister Žerjav vpleten v korupcijsko-nepotistični škandal?

3

termometer

Minister Žerjav naj bi bil vpleten v škandal, trdi avtorica pisma, ki ga je poslala vladi, poslancem, KPK, tožilcem, inšpektorjem za delo in medijem. Minister navedbe zanika.

Minister za gospodarstvo in predsednik SLS v "odstopanju" Radovan Žerjav naj bi svoji ženi Nataši, medtem ko je bil član nadzornega sveta Zavarovalnice Triglav, uredil službo v največji slovenski zavarovalnici.

Od šivilje do zavarovalničarke "Leta 2007, ko se je Mura, kjer so mnoge prekmurske družine pustile svoje življenje, začela počasi sesedati, je bila v njej zaposlena tudi Nataša Žerjav, tekstilna inženirka in takrat vodja tehnološke priprave proizvodnje. Sesedanje Mure je s seboj potegnilo odpuščanja, ki so vplivala na usode številnih družin, a to ni veljalo za družino Žerjav. Radovan Žerjav, takrat visoki uslužbenec Nafte Lendava, je bil v tistem obdobju član nadzornega sveta Zavarovalnice Triglav, kjer je nadziral poslovanje uprave. Tiste uprave, ki je na hitro, pod mizo in brez upoštevanja internih pravil zaposlila Natašo Žerjav v Zavarovalnici Triglav, območna enota Murska Sobota. Gre za klasičen vzorec nepotističnega in klientelističnega delovanja, ki je v Sloveniji očitno postal šport številka ena," trdi v pismu avtorica, ki se je podpisala kot Sonja.

V pismu, ki je bilo poslano vladi, poslancem, KPK, tožilcem, inšpektorjem za delo in medijem, Sonja piše, da so takrat radovedne uslužbenke majhnega kolektiva Zavarovalnice Triglav v Murski Soboti spraševale, kako jim lahko tekstilna inženirka pomaga v zavarovalništvu. Bile so deležne pojasnila, da je direktor enote "dobil klic takratnega predsednika uprave Zavarovalnice Triglav Andreja Kociča, da se bo to pač zgodilo, ker je njen mož član nadzornega sveta".

Žerjav za lastne privilegije Avtorica Sonja meni, da gre za klasično zlorabo položaja, ki si zasluži obravnavo javnosti in pristojnih organov, še posebej v luči debat o etičnih standardih v politiki. "Javno pozivam Komisijo za preprečevanje korupcije in Delovni inšpektorat, da v celoti preverita postopek zaposlitve Nataše Žerjav v Zavarovalnici Triglav, OE Murska Sobota. Eno je, kar politik Žerjav govori v boju za politične točke, drugo pa je realnost, kar počne takrat, ko gre za lastne privilegije. Nekatere nismo imele sreče, da bi bil naš mož član nadzornega sveta in/ali vpliven politik. Ostale smo na cesti, kjer smo še danes," v pismu še piše Sonja.

Kocič in Žerjav navedbe zanikata Andrej Kocič, danes predsednik uprave ERGO Življenjske zavarovalnice, nam je prek vrhniškega MA marketinga na kratko sporočil: "Trditve, zapisane v anonimnem pismu, zavračam kot neresnične."

Tudi minister Radovan Žerjav je zanikal trditve iz pisma. Odgovor, ki so nam ga poslali iz službe za odnose z javnostmi na ministrstvu za gospodarstvo, se glasi: "Vsebino anonimnega pisma lahko pojasnjuje njen avtor, zato se v zvezi s tem, prosimo, obrnite nanj oz. na pošiljatelja te anonimke. Sicer pa je predsednik SLS in minister mag. Radovan Žerjav že v preteklih letih (od leta 2008) medijem vsako leto odgovarjal na podobne anonimke s to isto tematiko, pri čemer ta zadnja (včerajšnja) vsebuje kar nekaj netočnih dejstev oz. neresnic, kot je npr. ta, da naj bi v času zaposlitve njegove soproge v Zavarovalnici Triglav bil član nadzornega sveta te družbe."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin