Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 4. 2014,
20.50

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Gregor Virant KPK Adria Airways

Ponedeljek, 7. 4. 2014, 20.50

7 let, 12 mesecev

Minister Virant je letel prek Kostanjška, da ne bi preplačal kart

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na spletni strani ministrstva za notranje zadeve so objavili tri zvočne zapise z zaslišanja ministra Gregorja Viranta pred Komisijo za preprečevanje korupcije.

"Med mandatom predsednika državnega zbora in zdaj, ko sem minister za notranje zadeve, z Adrio Airways zasebno nisem letel," je v zagovoru pred Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK) dejal minister Gregor Virant. Zadnja taka sled je bila leta 2008, ko je bil minister za javno upravo, je pojasnil.

Iz Virantovega zagovora sledi, da je z Adrio Airways nekajkrat zasebno letel z družino, in sicer aprila 2008 v Pariz in oktobra istega leta v Bruselj. Koliko je odštel za vozovnice, ni navedel. Te vozovnice je urejala žena, sam pa ni bil v nikakršnem stiku z Adrio Airways, je zatrdil Virant. Vozovnice za Pariz je poiskala Mojca Braz, ženina sošolka z gimnazije, vozovnice za Bruselj pa je žena urejala neposredno prek prijatelja Tomaža Kostanjška, ki je takrat delal v Adrii Airways kot direktor komerciale, je pojasnil minister. Spoznala pa ga je prav prek Brazove, ki ga je tudi priporočila.

Decembra 2008 je Virant letel v Sarajevo, karte pa mu je takrat uredila pisarna specialnega predstavnika EU za BiH, stale pa so 199 evrov.

Iz pogovora je razvidno, da je v preostalem času opravil najmanj 38 poletov. Adria Airways ima sicer zabeleženih 39 poletov, a to mora biti po Virantovih besedah pomota in gre morda za drugega Gregorja Viranta. "Nekaj poletov sem opravil z družino: enkrat Pariz, enkrat Bruselj, dvakrat Frankfurt," je povedal Virant, ki dopušča možnost pomote pri rekonstrukciji.

Zakaj je dobro poznati Kostanjška Virant je pojasnil tudi svoje poznanstvo s Kostanjškom. "Na Adrii Airways sem imel kontakt, to je bil gospod Tomaž Kostanjšek, ki sem ga osebno poznal. Obrnil sem se na njega, ali na booking, ali na referentko iz komerciale," je še dodal Virant.

"Ta način poslovanja mi je bil v redu, ker je bil preprost, in imel sem dober občutek, da ne bom preplačal kart, ker sem gospodu Kostanjšku kot znancu zaupal," je dejal. "Spoznal sem ga prek družbe prijateljev, če sem prav spominjam šele po ministrskem mandatu. Nikoli nisem bil z njim v nobenem poslovnem stiku, mu naredil kakršnekoli usluge, mu obljubil usluge, niti te ni zahteval. Najino poznanstvo nima nobene zveze z mojimi političnimi funkcijami. Je znanec, s katerim smo se v širši družbi enkrat ali dvakrat letno srečali na kakšnem rojstnem dnevu," je še dodal.

Spomnimo, Dnevnik je pred kratkim pisal, da naj bi si Virant poceni vozovnice pri Adrii Airways urejal tudi sam, in to neposredno v dogovoru z nekdanjim komercialnim direktorjem Adrie Tomažem Kostanjškom. Ta mu je sporočal tudi cene vozovnic, ki jih drugi potniki Adrie niso mogli kupiti v redni prodaji. Po pisanju časopisa se je Virant o nakupu poceni kart s Kostanjškom dogovarjal v letih 2010 in 2011, vozovnice pa so bile namenjene zanj in njegovo družino.

Ne spreglejte