Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 11. 2014,
16.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Boris Koprivnikar sindikat

Četrtek, 13. 11. 2014, 16.54

8 let

Minister o pogajanjih s sindikati: Strani še zdaleč nista usklajeni (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je povedal, da vlada danes ni sprejela novih pogajalskih izhodišč za pogajanja s sindikati javnega sektorja. Priznal je, da strani še zdaleč nista usklajeni.

Kot je novinarjem po koncu današnje seje poudaril glavni vladni pogajalec s sindikati javnega sektorja minister Boris Koprivnikar, so se na sredinih pogajanjih "umirile strasti". Tako je vlada po njegovih besedah danes le "zavzela neka načelna stališča" za nadaljnja pogajanja, zlasti v smislu, da ne bodo delali nobenih razlik med posameznimi poklicnimi skupinami.

Prihranke bo treba poiskati, četudi drugje Ob tem je minister pojasnil, da je realnost javnih financ ena od težav, ki jo bodo morali zapreti. "Če bodo prihranki na plačah uslužbencev manjši, potem bo treba te prihranke poiskat drugje. Rešitev ni enostavna, a je možna edino na tak način, da jo poiščemo vsi skupaj," je dodal.

Koprivnikar: Varčevati bomo morali vsi Če vlada zmanjšuje pritisk pri plačah javnih uslužbencev in "prihaja do določenih popuščanj", Koprivnikar tudi od socialnih partnerjev pričakuje, da jim bodo aktivno pomagali dodatne prihranke iskati kje drugje. Hkrati pa je trdno prepričan, da bomo morali varčevati vsi.

Različne zahteve vlade in sindikatov Na konkretnejša vprašanja o zahtevah sindikatov, ki vztrajajo pri pripravljenosti za pogajanja le o podaljšanju zdaj veljavnih ukrepov in obenem zahtevajo sprostitev napredovanj, minister ni želel podrobno odgovarjati. Povedal je le, da se pogovori nadaljujejo in da je vse predmet pogajanj. Je pa priznal, da so bile zahteve v pogajanjih tako z vladne kot s sindikalne strani "še zelo različne in še zdaleč niso usklajene".

Prezgodaj je govoriti o finančnih učinkih Pogajalci so se po njegovih besedah v sredo vendarle začeli bolj vsebinsko pogovarjati o tem, kje je dejansko mogoče poiskati prihranke. "Vse ostalo je pa ugibanje," je izpostavil minister. Več zaenkrat ni želel pojasnjevati, saj je po njegovi oceni v trenutku, ko pogajalski proces še teče, "absolutno prezgodaj" govoriti tudi o zaključnih finančnih učinkih dogovora s sindikati o ukrepih za obvladovanje plačne mase v prihodnjem letu.

Vlada bo nove predloge pripravila do srede Pogajanja vlade in sindikatov javnega sektorja se nadaljujejo predvidoma v sredo, do takrat bo vlada pripravila tudi nove predloge ukrepov. Vsebinske podrobnosti tako še vedno niso znane. Glede na izjave pogajalcev po zadnjih pogovorih pa bo osnova predlog, ki ga je pripravila še prejšnja vlada in ki dodatnih posegov v maso za plače ob podaljšanju sedanjih ukrepov ni predvideval.

Ni povsem jasno, kaj se bo zgodilo z napredovanji Vendarle gre sklepati, da zgolj to ne bo dovolj. Kaj se bo zgodilo z napredovanji, ni povsem jasno, pri dodatnih predlogih ukrepov pa naj bi ostajala odprta predloga spremembe sistema povračila potnih stroškov in možnost skrajšanja tedenskega delovnika s 40 na 36 ur.

Ne spreglejte