SiolNET. Novice Slovenija
0,33

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Minevajo tri desetletja od podpisa sporazuma strank o skupnem nastopu na plebiscitu

0,33

termometer

Slovenija, slovenska zastava
Foto: Thinkstock

Danes mineva 30 let od podpisa sporazuma političnih strank in poslanskih skupin Skupščine Republike Slovenije o skupnem nastopu na plebiscitu za samostojno in neodvisno državo. Še isti dan je bil nato sprejet zakon o plebiscitu, ki je določil, da bo plebiscit glede samostojnosti potekal v nedeljo, 23. decembra 1990.

Sporazum o skupnem nastopu na plebiscitu za samostojno in neodvisno državo je bil podpisan 6. decembra 1990. V sporazumu so se vse stranke zavezale, da bodo pri pripravi in izvedbi plebiscita delovale sporazumno in usklajeno in da se stranke, zastopane v skupščini, zavedajo zgodovinskega pomena odločanja za osamosvojitev na plebiscitu, navaja STA.

Kdo vse je podpisal sporazum

Sporazum so podpisali Roberto Battelli (Klub delegatov narodnostne skupnosti), Franc Gradišar (Klub neodvisnih poslancev), Jožef Školč (Liberalno demokratična stranka), Franc Golija (Liberalna stranka), Spomenka Hribar (Slovenska demokratična zveza), Ivan Oman (Slovenska kmečka zveza), Alojz Peterle (Slovenski krščanski demokrati), Viktor Žakelj (Socialistična stranka Slovenije), Ciril Ribičič in Miran Potrč (Stranka demokratične prenove), Dušan Plut (Zeleni Slovenije) ter Jože Pučnik (Socialdemokratska stranka Slovenije), navaja STA.

Peter Jančič Siol Plus Balkanska Slovenija

Na podlagi podpisanega sporazuma je bil istega dne v skupščini z 203 glasovi za in nobenim proti sprejet zakon o plebiscitu o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije. Ta je potekal 23. decembra 1990. Njegove izide, ki so pokazali na enotno odločitev naroda za samostojno državo, so nato uradno razglasili čez tri dni, 26. decembra, zato vsako leto na ta dan obeležujemo dan samostojnosti in enotnosti, ki je državni praznik in dela prost dan.

Pahor stranke pozval k dialogu

Obletnico podpisa sporazuma so v petek že obeležili v predsedniški palači. Predsednik republike Borut Pahor je v slavnostnem govoru med drugim ugotavljal, da smo tri desetletja po podpisu sporazuma priče skrb vzbujajočemu poglabljanju nezaupanja med političnimi silami in ljudmi ter porastu nestrinjanja. To vodi tudi do izključevanja, ne samo do zavračanja in nestrinjanja, je opozoril. Zato je vse voditelje parlamentarnih strank ponovno pozval k dialogu za uspešnejše reševanje stisk ljudi.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin