SiolNET. Novice Slovenija
5,84

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zaprt kongres levice: čez teden dni bo znana usoda Luke Mesca #video

5,84

termometer

Koordinator Levice Luka Mesec je na kongresu stranke v Sežani opozoril na krize zadnjih let. Po njegovem mnenju je Levica edina stranka prihodnosti v Sloveniji, ker si ne dela iluzij, da bo po odhodu vlade Janeza Janše konec težav, ki jo splet kriz presega. V Levici bodo storili vse, da bo prihodnost svobodna, demokratična in ekološka, napoveduje.

V Sežani je potekal redni kongres Levice, ki je bil sestavljen iz dveh delov in zaradi epidemioloških razmer deloma predvajan tudi po spletu. Na prvem delu so bili lahko prisotni novinarji, medtem ko je bil drugi del za tovrstno javnost zaprt in namenjen zgolj članom stranke. 

Volitve bodo potekale sedem dni

Stranka Levica je na današnjem kongresu potrdila kandidate za organe stranke, sledile bodo dopisne volitve. Svet stranke bo nato med drugim izvolil koordinatorja Levice. Vnovično kandidaturo je že napovedal sedanji koordinator Luka Mesec, ki je na kongresu izpostavil programske usmeritve ter pripravljenost stranke za prevzem odgovornosti.

V Levici danes začenjajo volitve neposredno voljenega 25-članskega sveta stranke ter članov in članic strankinih komisij ter odborov. Potekale bodo na daljavo, potrjene pa bodo v sedmih dneh z možnostjo podaljšanja za dodatnih sedem dni, če kvorum ne bi bil izpolnjen. Rezultate volitev bo na podlagi poročila volilne komisije razglasil svet stranke.

Ta bo nato izvolil izvršni odbor in koordinatorja ter namestnika koordinatorja stranke. Mesec je napovedal, da bo še enkrat kandidiral za koordinatorja, druge morebitne kandidature pa še niso znane.

Mesec: V zadnjem desetletju se je pojavil največji problem

"Kapitalizem se je zapletel v spiralo kriz in zgodovina je odprta. Da, živimo v zanimivih časih, a živimo in delujemo brez strahu. Zavedamo se, da se zoperstavljamo silam, ki so trenutno močnejše od nas in ki nas zaradi lastnih koristi vlečejo v mračno prihodnost," je v nagovoru dejal Mesec.

V zadnjem desetletju se je po njegovih navedbah pojavil morda trenutno največji problem: "Povampirila se je tudi desnica, ki ji ni več nerodno obujati duhov fašizma, za katere smo mislili, da so bili leta 1945 v Evropi dokončno pokopani."

Ne le Slovenija pod Janševo vlado, ki je po ocenah Mesca trenutno največji problem v državi, pač pa cel svet se spoprijema s krizo demokracije, rastejo nedemokratični režimi ali pa uspevajo politiki s takimi ambicijami. Namesto da bi zrli v prihodnost in se pogovarjali o tem, kako rešiti splet kriz, v katerega se je zapletel naš svet, nam po ocenah Mesca vladajo ljudje, ki tem težavam prilivajo olja na ogenj.

Po njegovem mnenju v Sloveniji "vladajo isti ljudje, ki so v razpadu Jugoslavije in novi slovenski državi videli predvsem možnost za lastno okoriščanje". "Tako kot so v 90. okradli družbeno lastnino, bi danes oplenili tisto, kar je skupnega še preostalo − državo, vodo, zdravstvo," je dejal. Zato je po njegovem mnenju prvi korak na poti v prihodnost, to, "da se osamosvojimo od tistih samooklicanih osamosvojiteljev, ki nas kar ne nehajo osamosvajati".

"Treba je 'zbuditi' razpravo o prihodnosti"

A obenem poudarja, da je treba "zbuditi" razpravo o prihodnosti. Ker se je treba vprašati, kako doseči čimprejšnje predčasne volitve, in tudi to, kaj potem. Po njegovem mnenju je Levica edina stranka prihodnosti v Sloveniji, kjer si ne delajo iluzij, "da bo po padcu Janševe vlade nenadoma vse v redu in bo prišlo normalno stanje, kot temu rečejo v politični sredini". "Ne bo, ker splet kriz, ki ga opisujemo, bistveno presega to vlado," je opozoril.

Tema današnjega kongresa je zato po besedah Mesca vprašanje, kako na agendo pripeljati teme, ki so z nje izpadle, na primer podnebna in okoljska kriza, prihodnost dela, neenakost in delitev bogastva, prihodnost demokracije in človekovih pravic, tehnologije.

V Levici so odločeni, da bodo storili vse za to, da bo prihodnost svobodna, demokratična in ekološka, je napovedal. Po njegovem prepričanju je najprej treba opustiti iluzije, da lahko vse ostane isto, in da bodo morali marsikaj radikalno spremeniti. Dodal pa je, da je politika gradnja skupnosti, koalicij. Današnji kongres je po njegovem mnenju pokazal, da Levica uživa veliko zaupanja pri intelektualcih, borcih za človekove in delavske pravice, okoljskih gibanjih, napredno razmišljujočih ljudeh. Po njegovem mnenju so gibanje, pripravljeno graditi koalicije in sklepati smiselne kompromise.

Prepričan je, da je treba vrniti upanje v politiko, saj da povsod po svetu v 21. stoletju ta postaja brezzobi tiger. Meni tudi, da je treba razširiti polje demokracije in da ne smejo biti le volitve vsaka štiri leta.

Levica proti rentnikom

Mesec je še poudaril, da Levica ni stranka, ki je proti gospodarstvu, kar jim podtikajo njihovi nasprotniki. Trdi, da so za vse, ki ustvarjajo, so pa proti rentnikom, torej tistim, ki živijo od dela drugih. Prav tako je treba po njegovih besedah ustvariti prostor za mlade in nasloviti neenakost v vseh njenih pogledih.

Levica je po besedah Mesca tudi stranka, ki se v popolnosti zaveda razsežnosti okoljske in podnebne krize. Pripravili so podnebni zakon, ki ga nameravajo uskladiti z drugimi strankami in relevantnimi deležniki.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin