Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 6. 2014,
10.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

korupcija

Petek, 13. 6. 2014, 10.17

8 let

Mednarodna raziskava: Slovenija po zaznavi korupcije takoj za Indijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
42 odstotkov slovenskih anketirancev je na vprašanje, ali so že kdaj prejeli navodilo, da pogodbo datirajo prej ali kasneje, kot je bila sklenjena, odgovorilo pritrdilno.

Globalna raziskava družbe Ernst & Young (EY) o razširjenosti korupcije in mehanizmov za njihovo preprečevanje kaže, da skoraj 40 odstotkov od 2719 anketiranih na vodilnih položajih iz 59 držav meni, da sta podkupovanje ali korupcija razširjena v njihovi državi. V Sloveniji, kjer so anketirali 50 oseb, je takšnega mnenja 66 odstotkov vprašanih.

Omenjenih 66 odstotkov, kolikor jih med slovenskimi anketiranci meni, da sta v Sloveniji razširjena podkupovanje ali korupcija, Slovenijo uvršča na 11. mesto za Nigerijo, Kenijo, Južnoafriško republiko, Grčijo, Namibijo, Kolumbijo, Brazilijo, Češko, Italijo in Indijo.

21 odstotkov direktorjev trdi, da so jim ponudili, naj plačajo podkupnino Rezultati raziskave kažejo tudi, da 38 odstotkov slovenskih anketirancev meni, da je sprejemljivo nuditi razvedrilo za pridobitev oziroma ohranitev posla, kar je po podatkih EY precej nad povprečjem. "Poleg tega je zanimivo, da le štirje odstotki verjamejo, da je primerno za ta namen podarjati osebna darila, in dva odstotka gotovinska nakazila. Na globalni ravni je povprečje 14 oziroma 13 odstotkov," so pojasnili v družbi.

Zapisali so tudi, da 21 odstotkov direktorjev trdi, da so jim ponudili, naj plačajo podkupnino, medtem ko ta odstotek pri ostalih anketirancih znaša 10 odstotkov. Slovenija je pri tem pod povprečjem, saj je osem odstotkov vseh slovenskih intervjuvancev na to vprašanje odgovorilo pritrdilno.

Slovenija prva pri spreminjanju datomov pogodb Med vprašanji, zastavljenimi v raziskavi, je bilo tudi vprašanje o tem, ali so že kdaj prejeli navodilo, da pogodbo datirajo prej ali kasneje, kot je bila sklenjena. Od slovenskih anketirancev jih je 42 odstotkov odgovorilo pritrdilno, zaradi česar je Slovenija pri tem vprašanju na prvem mestu med vsemi državami, vključenimi v raziskavo, so še dodali v EY.

Ne spreglejte