Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Sreda,
2. 10. 2013,
16.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

UKC Ljubljana

Sreda, 2. 10. 2013, 16.24

8 let

Medicinske sestre v UKC Ljubljana ne smejo nositi mini kril

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so nedavno sprejeli navodila za osebno urejenost, ki jih morajo spoštovati zdravstveni delavci in drugi sodelavci kliničnega centra.

Navodila poleg splošnih določb glede uporabe delovnih oblek in higiene zaposlenih vsebujejo tudi nekatere predpise, ki so med uslužbenci UKC sprožili nemalo začudenja in tudi smeha.

V UKC Ljubljana tako svojim zaposlenim med drugim zapovedujejo:

‒ K uniformi sodijo nogavice brez izstopajočih vzorcev in barv. ‒ Priporočeno je diskretno ličenje in uporaba dezodorantov ter parfumov nevsiljivega vonja. ‒ Na rokah zdravstvenih delavcev med delom nakit ni dovoljen. Uhani in verižice naj bodo velikosti in oblik, ki se estetsko skladajo s podobo zdravstvenega delavca in sodelavca in ne pomenijo tveganja za delovne naloge. ‒ Večje tetovaže in piercingi na vidnih mestih niso primerni. ‒ Zgornji del delovne obleke mora biti zapet, kar velja tudi za haljo. ‒ Dolžina krila naj sega vsaj do sredine kolen. ‒ Nohti so kratki, urejeni, brez modnih dodatkov, ki bi lahko zadrževali umazanijo. Lahko so nalakirani z lakom nevtralne barve in redno vzdrževani. Umetni nohti niso dovoljeni. ‒ Lasje so čisti in urejeni. Daljši lasje morajo biti speti v urejeno pričesko. ‒ Potrebno je dnevno britje oziroma urejenost brade in brkov.

Neprimerna obleka je lahko tudi razlog za odpoved V UKC so ob tem zaposlene opozorili, da nespoštovanje navodil pomeni kršitev delovnih obveznosti in posledično nezmožnost opravljanja zdravstvene oskrbe pacientov, kar lahko pomeni podlago za prenehanje delovnega razmerja.

"Neposredno nadrejene osebe (vodje delovnih procesov na vseh ravneh) so odgovorne, da delavca, ki navodil ne upošteva, na to opozorijo. Če se na opozorilo ne odzove, je treba zavrnitev zabeležiti. Zabeležko je treba nasloviti na nadrejenega (predstojnik, glavna medicinska sestra, vodja službe …)," so zapisali v navodilih in dodali še, da mora oseba, ki krši navodilo za delo, zapustiti delovno mesto, dokler se ne uredi primerno, na primer dokler ne odstrani prstanov ali umetnih nohtov.

Navodila sprejeta zaradi boljše kakovosti in varnosti pri obravnavi bolnikov V UKC so nam pojasnili, da so omenjena navodila za delo samo ena izmed številnih, ki jih sprejemajo v postopku akreditacije oziroma so jih imeli že pred tem, zdaj pa jih urejeno objavljajo na intranetu in z njimi seznanjajo zaposlene. Vsa navodila so po njihovih besedah sprejeta zaradi boljše kakovosti in varnosti pri obravnavi bolnikov.

Poudarili so še, da so sankcije za nespoštovanje pravil urejene z zakonom o delovnih razmerjih.

Ne spreglejte