Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gašper Lubej

Ponedeljek,
17. 11. 2014,
13.12

Osveženo pred

3 tedne, 4 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Matjaž Han Miro Cerar koalicija Gašper Lubej

Natisni članek

Ponedeljek, 17. 11. 2014, 13.12

3 tedne, 4 dni

Matjaž Han se sprašuje o smiselnosti koalicije, Miro Cerar zavrača kritike (video)

Gašper Lubej

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Vlada mora čim prej stopiti skupaj in začeti delati, sicer je bolje, da se razide, pravi vodja poslancev SD Matjaž Han. Premier Cerar zagotavlja, da bo našel kakovostnega gospodarskega ministra.

Potem ko se je izkazalo, da bo moral predsednik vlade Miro Cerar po umiku kandidature Gojka Koprivca še četrtič iskati kandidata za gospodarskega ministra, so se na vodjo koalicije usule kritike koalicijskih partnerjev.

Razburjeni Matjaž Han Tako je vodja poslancev Socialnih demokratov Matjaž Han v izjavi novinarjem dejal, da je to izredno slabo ter kaže na to, da ima največja vladna stranka SMC velike kadrovske težave in velike težave s komunikacijo. "Razočaran sem in razburjen," je dejal Han.

Kdo je dan od boga? Razburila ga je tudi likvidacija Termoelektrarne Trbovlje (TET). "Vidi se, da nimamo gospodarskega ministra, da nimamo neke obrambe za gospodarstvo, saj so likvidirali TET, čeprav smo poslanci in župani pisali predsedniku vlade." A se ni zgodilo nič, tisti, ki vodijo državne sklade, pa mislijo, da so "dani od boga in da lahko delajo vse, kar želijo, ne da bi se ozirali na delavce in industrijo", pravi Han. Tudi zaradi tega vodja poslancev SD misli, da bi morala vlada čim prej stopiti skupaj in začeti delati, v nasprotnem primeru je bolje, da se razide.

Na vprašanje, kaj bi lahko politika naredila v primeru TET, je Han odgovoril, da bi morala imeti vsaj dobrega gospodarskega ministra z vizijo, ki bi lahko s svojimi idejami vplival na to, kaj bo skupščina TET izglasovala.

Kakšna huda motnja neki? Predsednik vlade Cerar zavrača kritike ter pravi, da pri izpraznjenem gospodarskem resorju ne gre za "nobeno tako hudo motnjo" in da "sistem deluje", saj ministrstvo začasno vodi finančni minister Dušan Mramor. "To je običajna praksa, ki se je v prejšnjih mandatih pogosto zgodila. To traja šele nekaj tednov in ne vidim nobene motnje. To je absolutno pretirano."

Cerar pravi, da si bo prizadeval čim prej najti novega kandidata, spomnil pa je, da sta SD in DeSUS v prejšnjih vladah igrali "podobne vloge". Takrat namreč vlade novih ministrov niso dobile mnogo dlje.

Ko novinarsko vprašanje nasmeje Mira Cerarja Premier se je nasmehnil ob vprašanju, ali je pri kadrovskih vprašanjih pripravljen sprejeti pomoč koalicijskih partnerjev, ki so v izjavah novinarjem ponudili pomoč njegovi stranki SMC. "Teh predlogov ne poznam, morda so jih dali prek medijev. Pogledal bom, kaj so izjavili. Lahko ste prepričani, da sem s stranko SMC sposoben najti kompetentnega kandidata za gospodarskega ministra. Kakršnekoli ponudbe so lahko morda hudomušne ali celo kaj več od tega."

Dvomi o pravih razlogih Cerar je poudaril, da mu je kandidat za ministra Gojko Koprivec, ki ga je premier umaknil zaradi nenadnega poslabšanja zdravja, med pogovori o kandidaturi zagotovil, da je v dobri psihofizični kondiciji. "O tem nisem imel nobenega pomisleka, potem pa se je nenadoma zgodilo to, kar se je. Na zdravstvene spremembe ne morem vplivati," je odgovoril na vprašanje, ali gre za sprenevedanje, saj so nekateri koalicijski partnerji celo dvomili o razlogih za odstop od kandidature.

Skrivalnice Poslanec DeSUS in podpredsednik te stranke Tomaž Gantar je namreč dejal, da ni bilo razlogov "za skrivalnice". "Nihče ne more čez noč sprejeti kandidature, čeprav se mu to ponudi. A ne vidim razloga, da se to skriva, pač pa se preprosto pove." Gantar je bil že pred sporočilom o umiku kandidature prepričan, da današnjega zaslišanja gospodarskega ministra ne bo.

Če ima premier pri iskanju kandidata težave, bi se morali v koaliciji pogovoriti in morda poiskati skupnega kandidata, pravi nekdanji minister za zdravje, ki je sicer v vladi Alenke Bratušek odstopil s funkcije.

Tudi Židan bi se pogovarjal Tudi kmetijski minister in predsedujoči SD Dejan Židan pričakuje pogovor v koaliciji. Če imajo v SMC zadrego z iskanjem ministra, so jim v SD pripravljeni pomagati. Židan pravi, da bi moral Cerar istočasno z obvestilom o umiku kandidature predstaviti že novega kandidata za ministra.

Ne spreglejte