Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 7. 2021,
18.27

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63

2

Natisni članek

plavanje Martin Strel

Petek, 2. 7. 2021, 18.27

2 leti, 9 mesecev

Martin Strel je nazaj, pripravlja neverjeten podvig

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63

2

Martin Strel | Foto Matjaž Rušt

Foto: Matjaž Rušt

Veliki rečni mož, ki je preplaval številne, tudi najnevarnejše reke sveta, Martin Strel se podaja na nov izziv. Preplaval bo približno 15 tisoč kilometrov okoli sveta skozi 131 držav. Še pred tem pa bo ob 30. obletnici osamosvojitve Trebanjec, ki zdaj sicer že 13 let živi v Arizoni, premagal 30 kilometrov Mure. Šestinšestdesetletnik bo jutri svojo pot začel pri Šentilju ter jo zvečer končal v Gornji Radgoni.

Naš največji neumorni plavalec Martin Strel se predvidoma prihodnje leto podaja na nov velik izziv, ko bo preplaval 131 držav, je poročal Planet TV.

"Projekt bo trajal 500 dni. Kako bom plaval, je odvisno od pogojev. Veliko je morja, tudi reke Orinoko, Amazonka, najbolj umazane reke na celem svetu, kot so Nil, Ganga, Jangce Kjang," je pojasnil Strel.

Za ogrevanje po Muri

Že jutri pa se bo naš rečni mož podal v reko Muro. Za 30 let Slovenije bo preplaval prav toliko kilometrov po reki Muri.

"Jutri se plava Mura, obeležje 30-letnice. To je zame velik zalogaj, ker Mura le ni tako enostavna reka, čeprav ni za preplavati tako veliko kilometrov, kot jih običajno plavam," pravi.

Strel bo svojo pot v popoldanskih urah začel v Šentilju in jo okoli 18.30 končal v Gornji Radgoni.

"Gospod Strel želi s svojo trmo, ki jo kot Dolenec ima, v Radgoni prispevati k praznovanju 30. obletnice odhoda zadnjega jugoslovanskega vojaka," pravi Stanislav Rojko, župan občine Gornja Radgona.

Muro že preplaval

Zagotovo se bo Strel na Muri spomnil plavanja iz leta 2003, ko je preplaval skoraj celotno dolžino reke Mure, vse od izvira v Avstriji, skozi Slovenijo, pa do izliva na Hrvaškem.

O Muri ima Strel povedati marsikaj lepega. "Ljudje živijo z Muro. Tukaj vidiš, da jo imajo ljudje radi, da jim nekaj pomeni. Je najbolj vodnata reka v Evropi in zadnje čase vedno čistejša, tako da je že skoraj pitna," pravi.

Z njegovim prihodom se bo jutri ob 19. uri v Gornji Radgoni začela tudi proslava ob 30. obletnici samostojnosti Slovenije.

"Radgona se zagotovo veseli prihoda Martina Strela, ki je prišel z nami praznovat," pojasnjuje radgonski župan. Tudi domačini našega plavalca pričakujejo odprtih rok.

Z jutrišnjim skokom v Muro nam Strel tudi sporoča, da ima še več kot dovolj energije za premagovanje izzivov in za postavljanje novih rekordov.

Ne spreglejte