SiolNET. Novice Slovenija
0,87

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Mariborsko tožilstvo vložilo obtožnico zoper Andreja Šiška

0,87

termometer

Andrej Šiško
Šiško je v priporu od 12. septembra, saj naj bi bilo po ugotovitvah kriminalistov, zdaj pa torej tudi tožilstva, iz objav z zborovanja Štajerske varde v začetku septembra v bližini Apač razvidno, da je pozival k strmoglavljanju najvišjih predstavnikov države. Foto: Uroš Maučec

Mariborsko tožilstvo je v četrtek na tamkajšnje okrožno sodišče vložilo obtožnico zoper Andreja Šiška, v kateri mu zaradi aktivnosti Štajerske varde očita kaznivo dejanje ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve, je potrdil vodja mariborskega tožilstva Darko Simonič in dodal, da so hkrati predlagali tudi podaljšanje pripora.

Predsednik zunajparlamentarne stranke Zedinjena Slovenija tako ostaja v priporu. Enomesečni rok se mu izteče 12. decembra, a vodja mariborskega tožilstva Simonič pričakuje, da bo zunajrazpravni senat mariborskega sodišča pripor spet podaljšal.

Andrej Šiško Novice Šiško iz pripora pozval Mariborčane na volitve

Po vložitvi obtožnice lahko zunajrazpravni senat pripor podaljšuje dve leti. "Glede na to, da nas je sodišče v zvezi s priporom vselej podprlo, z izjemo prvega preiskovalnega sodnika, o priporu verjetno ni dileme. Vmes se namreč ni zgodilo nič tako novega, da bi ravnali drugače," meni Simonič.

Vrhovno sodišče zavrnilo zahtevo za varstvo zakonitosti

Šišku tako ne preostane več veliko drugih možnosti, kot da počaka na pravnomočnost obtožnice in začetek sojenja, saj je v začetku novembra tudi vrhovno sodišče zavrnilo njegovo zahtevo za varstvo zakonitosti zoper sklep o odreditvi pripora.

Vrhovno sodišče je sprejelo presojo nižjih sodišč, da je podan utemeljen sum, da je Šiško ustanovil paravojaško enoto in pozival k ustanovitvi še drugih vard po Sloveniji, ki bodo, ko bodo dozorele razmere, strmoglavile najvišje državne organe. Takšno obdolženčevo ravnanje naj bi bilo usmerjeno v ogrozitev veljavne državne ureditve.

Andrej Šiško Novice Čeprav je Šiško v priporu, lahko kandidira za župana #video

Kaj sta zatrjevala Šiško in njegov odvetnik?

Šiško in njegov odvetnik Viktor Osim sta v zahtevi za varstvo zakonitosti navajala, da obdolženčevo ravnanje ne dosega zakonskih znakov očitanega kaznivega dejanja, saj po njunem mnenju Šiškovo ravnanje ni bilo usmerjeno v ogrozitev ustavne ureditve.

Ob tem je vrhovno sodišče tudi presodilo, da je podan utemeljen sum, da naj bi z ustanovitvijo skupine obdolženi neposredno posegel v eno od temeljnih funkcij države, to je zagotavljanje varnosti, ki je v izključni pristojnosti države.

Andrej Šiško Novice Odločitev za uvedbo sodne preiskave v zadevi Šiško v prihodnjih dneh #video

Vrhovno sodišče pritrdilo nižjima sodiščema

Po ugotovitvah vrhovnega sodišča zato celotno ravnanje obdolženega, od grožnje predsedniku vlade Miru Cerarju januarja 2017 do ustanovitve Štajerske varde septembra 2018 ter pozivanja prebivalcev, naj se pridružijo vardi in z oboroženim uporom strmoglavijo najvišje državne organe, v tej fazi postopka zadošča za pravni očitek storitve kaznivega dejanja ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve.

Vrhovno sodišče je zato tudi v tem delu pritrdilo nižjima sodiščema, krivdno obliko, s katero naj bi obdolženi izvedel kaznivo dejanje, pa bo sodišče lahko ugotavljalo šele med nadaljnjim postopkom, so takrat pojasnili na vrhovnem sodišču.

Žan Mark Šiško Sportal "Šiško? Slovenci naj igrajo za Slovenijo."

Tam tudi niso prisluhnili vrhovni državni tožilki Barbari Brezigar, ki je že septembra v zvezi z zahtevo za varstvo zakonitosti sodišču odgovorila, da je ta utemeljena, zaradi česar je treba pravnomočno odločitev o priporu razveljaviti in zadevo vrniti v ponovno odločanje.

Odvetnik predlaga zaslišanje Pahorja, Janše in Cerarja
Ker o vložitvi obtožnice še ni bil seznanjen, je prav ta teden Šiškov odvetnik vložil predlog za zaslišanje med drugim predsednika vlade Marjana Šarca, njegovega predhodnika Mira Cerarja in predsednika države Borut Pahorja, da bodo lahko med drugim izpovedali, ali so se počutili ogrožene, pa tudi predsednika SDS Janeza Janšo, ki naj bi že leta 2015 javno predlagal ustanovitev slovenske nacionalne garde oziroma nekakšne paravojaške formacije. Od njega pričakuje, da bo povedal, kaj točno je s tem predlogom mislil.

Ker Osim teh predlogov ne bo mogel podati v okviru preiskave, jih namerava zdaj podati v okviru ugovora zoper obtožnico.

Sicer pa se po informacijah odvetnika Osima obtožnica nanaša tudi na drugoobtoženega Mateja Lesjaka, nekdanjega člana podmladka SDS. Njegov zagovornik Mihael Jenčič tega še ni potrdil, saj da obtožnice še ni prejel.

Komentarji

6

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • gtr-al / 07.12.2018. ob 12:40 +8 - 2

  Uboga država, ki se boji nekih zavaljenih možakarjev z plastičnimi puškami!!!! Ali pa je to v kontekstu vseslpošne ofenzive vladajoče elite, onemogočiti in prestrašiti že v naprej vsakega, ki bi samo podvomil v to, da imajo oni vedno prav, vse drugo pa je sovražni govor

  +8 - 2
 • pavel / 07.12.2018. ob 13:11 +6 - 1

  ker brani svojo domovino---a zato ????

  +6 - 1
 • norimax / 07.12.2018. ob 15:36 +4 - 2

  Še zmeraj ga držite v zaporu? To kar počnete je navadna svinjarija. In potem mi naj nekdo še reče, da so naša sodišča neodvisna..... Sramota ste za demokratični svet!

  +4 - 2
delitve: 14
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin