SiolNET. Novice Slovenija
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Majhno mesto, kjer se otroci učijo znanja za vsakodnevno življenje #video

0

termometer

Stres ne izbira niti po starosti, zato se z njim pogosto srečajo tudi najmlajši. Šolske obveznosti, tekmovanje za čim boljši uspeh, odnosi z vrstniki in visoka pričakovanja staršev o šolanju so povzročitelji vse globljih stisk med otroki.

Zgodnje izkušnje spodbujajo ali pa zavrejo otrokov razvoj v avtonomnega in samozavestnega človeka. Starši lahko z nepremišljenimi obremenitvami in prezgodnjimi usmeritvami otrokom storimo veliko škodo.

Malo mesto pa je program zabave, ki uporablja metodo didaktične igre, s katero otroci spoznavajo različne poklice in usvajajo uporabna znanja za vsakodnevno življenje.

Da doma s svojimi rokami iz zrn žita zmeljemo moko, je danes prava redkost. "Naučijo se, da testenina ne izhaja iz škatle, ampak je narejena iz žita, moke. Testenine kot proizvod skuhamo in dobimo jed," je razložil kuhar Matjaž Cotič.

Cilj: narediti odgovorne, samostojne in pametne ljudi

Najmlajši lahko izbirajo še med 47 hišicami, ki so prikaz pravega pomanjšanega gospodarstva, pravih panog. Igrajo se tisto, kar mi odrasli počnemo v resnici.

"Narediti odgovorne, samostojne in pametne ljudi. Nismo zagovorniki preveč permisivne vzgoje, ker mislimo, da ni najbolj koristna," je pojasnila Jasna Žaler Culiberg iz Minicityja.

V Minicityju si želijo, da bi se tu otroci predvsem igrali in da ne bi šlo za načrtno usmerjanje staršev v prihodnost.

"Otroci si danes pri 12, 13 letih marsikje ne znajo odrezati kosa kruha ali se samostojno obleči, kaj šele ločiti perila po barvah. Vse to lahko doživijo tukaj," je dodala Žaler-Culibergova.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin