Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 9. 2017,
13.21

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Maja Makovec Brenčič predsedniške volitve 2017

Torek, 26. 9. 2017, 13.21

6 let, 6 mesecev

Predsedniška tekma

Makovec Brenčičeva za volilno pravico s 16. letom, Tomčeva brez programa #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Kandidatka za predsednico republike Maja Makovec Brenčič iz vrst SMC je v volilni program umestila predloga pridobitve volilne pravice s 16. letom in ustavnega veta predsednika republike. Kandidatka SDS Romana Tomc je vložila kandidaturo na državno volilno komisijo. Kot je dejala, želi biti predsednica vseh Slovenk in Slovencev.

Novinarki: Veronika Lavrenčič in Tomaž Bratož / Video: Planet TV


Maja Makovec Brenčič bo spodbujala vseživljenjsko učenje, gibanje med prebivalci in trajnostni razvoj, je napovedala in odgovorila tudi na očitke o dodatkih za stalno pripravljenost.



Maja Makovec Brenčič za mlade predlaga volilno pravico s 16. letom, saj je "prav, da jih spodbudimo k aktivnemu državljanstvu".  | Foto: STA , Maja Makovec Brenčič za mlade predlaga volilno pravico s 16. letom, saj je "prav, da jih spodbudimo k aktivnemu državljanstvu". Foto: STA ,

V predstavitvi programa, ki sledi sloganu Bolj odločno, je poudarila, da je znanje gorivo prihodnosti in da moramo spodbujati vseživljenjsko učenje. Medgeneracijsko učenje je ključno za to, da lahko Slovenija raste, je prepričana kandidatka, sicer aktualna ministrica za izobraževanje, znanost in šport.

Ob tem je napovedala, da bo predlagala mentorsko shemo za razvoj, ki temelji na ideji povezovanja izkušenj in energije mladih.

Šestnajstletnikom volilna pravica

Za mlade predlaga volilno pravico s 16. letom, saj je "prav, da jih spodbudimo k aktivnemu državljanstvu". Obenem za mlade predlaga uvedbo univerzalnega temeljnega dohodka.

V program je uvrstila tudi prizadevanja za več gibanja in manj slabih razvad. Že predlagano uro gibanja v šolah želi kot predsednica priporočati vsem aktivnim državljanom, je pojasnila ter poudarila, da sta vrednoti zdravja in gibanja tisti, ki dajeta kakovost življenju.

Vzpostaviti želi fundacijo za prihodnost, ki bi se zavzemala za krepitev talentov, da bi lahko "na področju športa, kulture, umetnosti, znanosti prosperirali tisti, ki si to najbolj zaslužijo".

Predsedniku možnost ustavnega veta

Po mnenju kandidatke je zaradi vseh globalnih in evropskih izzivov, pa tudi nacionalnih tem, kot je arbitraža, čas za ustanovitev strateškega sveta predsednika republike. Predlaga tudi ustavni veto, s katerim bi imel predsednik pravico sprožiti ustavno presojo pred začetkom izvajanja zakona. Prav tako predlaga nov način imenovanja sodnikov, ki bi jih na predlog sodnega sveta imenoval predsednik.

Tomčeva želi biti predsednica vseh Slovenk in Slovencev

Če bosta po koncu njenega mandata spoštovanje in sodelovanje - ključni besedi njenega slogana - v Sloveniji večja, bo država napredovala in bodo državljani bolj zadovoljni, pravi Romana Tomc.

Tomčeva je v izjavi medijem po vložitvi kandidature dejala, da je ponosna, da je izbrana kot najboljša kandidatka v največji stranki v državi. Se pa zaveda, da "na tej poti, po kateri grem zdaj, ni časa za to, da bi v prve vrste postavljala stranko", je dodala.

Slogan njene kampanje je spoštovanje in sodelovanje. "Nimam posebnega programa, moj program je to, kar je zajeto v teh dveh besedah," je dejala. Povedala je tudi, da bo kampanja relativno kratka in kar se da racionalna.

V času svoje kampanje nima nobenih posebnih načrtov

"Poskušali bomo predstaviti svojim volivcem, kaj imamo ponuditi, kaj vemo in znamo, kaj zastopamo, kakšne so naše vrednote. Upam, da nas bodo lahko v tako kratkem času prepoznali tudi tisti, ki nas še ne poznajo, da bodo vedeli, kaj lahko pričakujejo od prihodnje predsednice," je dejala.

V času svoje kampanje nima nobenih posebnih načrtov kot nekateri drugi kandidati. Zadovoljna je in presenečena, ko vidi, da jo ljudje dobro sprejemajo, tudi tisti, od katerih ne bi pričakovala podpore.

"Živimo v časih, ko marsikaj, kar je bilo še pred nekaj leti samoumevno, ni več tako samoumevno." | Foto: Ana Kovač "Živimo v časih, ko marsikaj, kar je bilo še pred nekaj leti samoumevno, ni več tako samoumevno." Foto: Ana Kovač Janša: Slovenija si zasluži predsednico, ki bo združevala

Tomčeva je na državno volilno komisijo prišla v spremstvu poslancev SDS, pospremil jo je tudi predsednik SDS Janez Janša, ki je dejal, da si po več kot četrt stoletja samostojna Slovenija "zasluži predsednico, in to predsednico, ki bo predsednica vseh Slovenk in Slovencev, tako tistih, ki živimo tukaj v matični domovini, kot tudi tistih, ki živijo v zamejstvu in po svetu".

Po njegovem mnenju si Slovenija zlasti v teh negotovih časih zasluži predsednico, ki bo združevala, ki bo pozivala k sodelovanju, ki ne bo izključevala ter se bo borila proti delitvi Slovenk in Slovencev na prvo- in drugorazredne državljane.

"Živimo v časih, ko marsikaj, kar je bilo še pred nekaj leti samoumevno, ni več tako samoumevno. S tem tudi postajajo funkcije tistih, ki upravljajo državo ali pa so po svoji funkciji moralna avtoriteta, bistveno bolj pomembne in zaradi tega je Romana Tomc prava kandidatka za bodočo predsednico Slovenije," je prepričan.

Poleg Makovec Brenčičeve in Tomčeve so v volilno tekmo vstopili tudi aktualni predsednik Borut Pahor, kamniški župan Marjan Šarec, predsednica NSi Ljudmila Novak, kandidatka stranke Glas za otroke in družine Angelca Likovič ter koprski župan Boris Popovič.
Ne spreglejte