Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 9. 2017,
11.38

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

9

Natisni članek

predsedniške volitve 2017 Marjan Šarec Angelca Likovič Boris Popovič

Ponedeljek, 25. 9. 2017, 11.38

6 let, 6 mesecev

Predsedniška tekma

Šarec na turnejo, Likovičeva in Popovič tudi uradna kandidata #video #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

9

Marjan Šarec | Foto STA

Foto: STA

Predsedniški kandidat Marjan Šarec je na Duplici pri Kamniku pričel predvolilno turnejo po Sloveniji. Z današnjim sta postala uradna kandidata tudi Angelca Likovič in Boris Popovič.

Šarec je med prioritetami izpostavil enotnost zunanje politike in podporo aktivnim na področju zaščite in reševanja. Meni, da je prišel čas, da se generacija politikov, ki trenutno vodi državo, umakne in da prostor novi generaciji.

"Na zadeve je treba gledati nekoliko drugače"

Kot je dodal v izjavi za medije, se mu zdi pomembna zlasti kombinacija njegovih političnih izkušenj in neobremenjenosti na državni ravni: "V 26 letih samostojne države se je že marsikaj spremenilo in treba je začeti na zadeve gledati nekoliko drugače."

Video: Planet TV


Arbitražna sodba ni dala poraženca ali zmagovalca

Zavzemal se bo za enotnost v zunanji politiki. Ob tem je Šarec komentiral nesoglasja glede implementacije arbitražnega sporazuma. Kot je dejal, se je v zadnjem času pokazalo, da ga bo zelo težko uveljaviti.

Potrebna bo zlasti enotnost slovenske zunanje politike, hkrati pa bo treba izkoristiti vsa pravna sredstva, ki so na voljo. "S silo ne bomo prišli daleč. Vsekakor je pa čas objemanja, poljubljanja in takšnih zadev minil," je dejal. Zavzel se je za dialog, a hkrati izpostavil, da je treba jasno opredeliti interese Slovenije.

Sicer pa arbitražna sodba po oceni Šarca ni eksplicitno pokazala, da bi bil kdo poraženec ali zmagovalec. "Arbitražna sodba je sodba sodišča. S sodbami sodišč pa vemo, kako je. Nikoli niso vsi zadovoljni," je dodal.

Novinarka: Veronika Lavrenčič / Video: Planet TV


Likovičeva bo danes tudi uradna predsedniška kandidatka

Z današnjim dnem postaja uradna kandidatka za predsedniške volitve tudi Angelca Likovič, ki je zbrala okoli 3.200 podpisov. Kot je poudarila na novinarski konferenci, po kateri je predsednik stranke Za otroke in družine Aleš Primc zbrane podpise vložil na Državno volilno komisijo, se bo borila za otroke, družine, invalide, za stare starše, kmete in delavce.

"V Sloveniji moramo živeti bolj pravično in v večjem medsebojne razumevanju," je dejala kandidatka zunajparlamentarne stranke Glas za otroke in družine. Kot je dejala, bo njena volilna kampanja skromna, saj bodo zanjo namenili okoli 15 tisoč evrov.

Primc: Šli bomo od srca do srca ter od vrat do vrat

Predsednik stranke Aleš Primc je povedal, da bodo šli "od srca do srca ter od vrat do vrat". Pojavili se bodo po celi Sloveniji, udeležila pa se bo tudi soočenj na televiziji.

Na novinarsko vprašanje, kako komentira rezultat na javnomnenjskih anketah, je odgovorila, da jo rezultati nič ne prizadenejo, saj anketam sploh ne sledi. "Odločilo se bo ljudstvo, ki si v Sloveniji želi spremembe," je poudarila in dodala, da kakršenkoli rezultat na volitvah bo dosegla, ga bo sprejela z odprtimi rokami, saj je to glas ljudstva.

Popovič prepričan, da bi bil boljši predsednik kot Pahor

Kandidaturo za oktobrske predsedniške volitve je danes na Državno volilno komisijo vložil tudi koprski župan Boris Popovič. Prepričan je, da bi predsedniško funkcijo opravljal precej bolje kot aktualni predsednik Borut Pahor, na volitvah pa pričakuje zelo dober rezultat.

Po vložitvi kandidature je Popovič v izjavi za medije pojasnil, da je kandidaturi priložil 4629 podpisov. Pri njihovem zbiranju po njegovih besedah niso imeli nobenih težav, čeprav so začeli deset dni potem, ko je že stekel rok.

Prepričan je, da bi bil precej boljši predsednik od aktualnega predsednika Pahorja, ki "funkcije ne opravlja tako, kot bi si vsi želeli". Kot je dejal, bi želel uspešno in učinkovito državo, k temu pa po njegovem mnenju lahko prispeva tudi predsednik republike. Ker v 26 letih samostojne države "nismo naredili tistega, kar smo želeli in kar bi lahko", je prepričan, da so na vrhu nujne spremembe.

Ne spreglejte