SiolNET. Novice Slovenija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Lukšič: Slovenska desnica je šla čez rob antikomunizma v profašizem

4

termometer

 | Foto:
V Sloveniji in širši Evropi so obeležili evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov.

Dan je ponovno sprožil nekatera medsebojna obtoževanja na političnem parketu, tokrat predvsem med SD in SDS. V Katoliški cerkvi v Sloveniji pa so dan obeležili z mašo v ljubljanski stolnici, kjer so pozvali k spravi.

Lukšič je "slovensko desnico" obtožil, da je šla čez rob antikomunizma v profašizem Med strankami se je ob omenjenem dnevu prva oglasila SD. Njen predsednik Igor Lukšič je tako na novinarski konferenci "slovensko desnico" obtožil, da je šla čez rob antikomunizma v profašizem. S tem se je odzval na napovedano prisotnost prvaka SDS Janeza Janše na skorajšnji slovesnosti ob 70. obletnici domobranstva in dnevu evropskega spomina na žrtve totalitarizmov konec tega tedna v Rovtah.

Kot je opozoril, se zdaj prvič dogaja, da močna parlamentarna stranka sodeluje pri obujanju spomina na domobranstvo. Po njegovi oceni ne gre več le za vprašanje klasičnega političnega boja na polju ideologije, pač pa za "podpiranje dela nacistične armade, za izrazito postavljanje na stran okupatorjev in kolaboracije, na stran izdaje slovenskega naroda".

V SDS zanikajo, da bi obujali spomin na domobranstvo V stranki SDS so v odzivu na Lukšičeve izjave odgovorili na družbenem omrežju Twitter, kjer so zapisali, da ničesar ne obujajo: "Spominjamo se žrtev, ki so padle tudi zaradi kolaboracije med rdečo zvezdo in svastiko." V odzivu so tudi zapisali: "Lukšič je seveda molčal tudi letos spomladi ob obujanju totalitarnega režima z nasiljem nad otroki." Zraven pa so pripeli sliko s proslave na Kraški šoli Škrbina, na kateri so nastopili v pionirje oblečeni učenci.

V besedni dvoboj je posegel tudi predsednik SLS Franc Bogovič, ki opozarja, da je treba ideološke retorične provokacije, ki polarizirajo Slovenijo na domobrance in partizane, pospraviti z agende, saj so le cokla razvoju Slovenije. Po njegovih besedah je posledica tovrstnih ideoloških prerekanj, da politika ni sposobna soglasno sprejemati niti osnovnih ukrepov, ki so ta trenutek nujni.

Bogovič: Lukšič je dokončno porušil meje dobrega okusa Predsednik SLS Lukšiču očita, da ne loči, kaj je v Sloveniji desnica in kaj ena opozicijska parlamentarna stranka. Z označbo celotne desnice za profašistično pa je Lukšič dokončno porušil meje dobrega okusa, meni Bogovič. Zato ga poziva, naj preneha s svojim hujskaštvom. Pri tem pa poudarja, "da Slovenija danes ne potrebuje politikantov, ki si svoje pozicije krepijo na podlagi več kot 60 let starih konfliktov - ne na levici in ne na desnici, kjer se s SD retorično ideološki pink-ponk radi igrajo v SDS".

V NSi za obsodbo vseh treh totalitarizmov in primerno ureditev grobišč V NSi so v izjavi za javnost izrazili prepričanje, da mora tudi Slovenija obsoditi zločine vseh treh totalitarnih režimov. "Le tako bomo naredili korak naprej k razumevanju zgodovine in narodni spravi," so zapisali. Zavzeli so se tudi, da se za vse žrtve totalitarnih sistemov uredijo primerna grobišča.

V stranki opozarjajo, da je Slovenija edina država EU, ki do zdaj "ni bila sposobna obsoditi komunističnih zločinov in se soočiti s tragedijo, ki jo je prizadel slovenskemu narodu in katerih posledice občutimo še danes". Ugotavljajo še, da do sprave "ne moremo priti z molkom in sprenevedanjem, pač pa z resnico, z obžalovanjem in s spoštovanjem žrtev in njihovih svojcev".

Apostolski nuncij v Sloveniji Janusz pozval k spravi in zoperstavitvi nasilju Ta dan so obeležili tudi v Katoliški cerkvi v Sloveniji. Mašo je v stolnici daroval apostolski nuncij v Sloveniji Juliusz Janusz. Ob tem je izpostavil, da ta dan obeležujemo zato, da bi se zoperstavili vsem oblikam nasilja in podprli človeško dostojanstvo in delo za spravo.

Spomnil je, da sta prva in druga svetovna vojna, tudi v Sloveniji, povzročili veliko žrtev, ob tem pa izpostavil pomen vere, ki lahko pomaga premagovati vsakršno nasilje. Na koncu svoje pridige je pozval k molitvi za vse žrtve diktatorskih režimov.

Na evropski ravni pa so v Litvi, ki predseduje EU, ob evropskem dnevu spomina na žrtve totalitarnih sistemov pripravili mednarodno konferenco na temo totalitarizmov, ki so se je udeležili ministri za pravosodje in predstavniki mladih z območja EU. Osrednja slovesnost v Sloveniji pa bo v organizaciji Študijskega centra za narodno spravo sicer potekala 30. avgusta na Kobariškem trgu v Kobaridu, na njej pa bo spregovoril slovenski pisatelj iz Trsta Boris Pahor.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin