SiolNET. Novice Slovenija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Lukšič pričakuje diagnozo o speči sodni Trnuljčici (VIDEO)

4

termometer

 | Foto:
Sodstvo je zaspalo, vodilna funkcionarja, Zvonko Fišer in Branko Masleša, pa morata postaviti diagnozo razmer v celotnem sodnem sistemu, ki jih javnost ne ocenjuje kot normalne, pravi Igor Lukšič.

Predsednik Socialnih demokratov je na novinarski konferenci glede odstopa generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja in predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše dejal, da se o odstopu odloča vsak sam. "Če mislita, da ne bosta mogla zbuditi Trnuljčice, ki se ji reče celoten sodni sistem, in da imamo različne poglede glede diagnoze, naj to sporočita."

Komu bodo kaj naredili v parlamentu? Lukšič je dejal, da javnost čedalje bolj ocenjuje, da razmere v sistemu pravosodja niso normalne in da je treba ukrepati. Če pa imata omenjena drugačno diagnozo, naj to sporočita. "O tem se bomo lahko nato pogovarjali tudi v parlamentu, o tem, kaj komu narediti v tem primeru," je dejal predsednik SD.

Zaspano sodstvo, ki ne vidi kriminala in korupcije Lukšič meni, da je primer Hilde Tovšak samo zadnji v vrsti in da ima sodni sistem resne strukturne težave. Sodni sistem mora začeti delovati hitreje in učinkoviteje ter bolj upoštevati kriterij pravičnosti, ne pa se toliko zatikati ob procesne zadeve, je kritičen Lukšič. "Sodstvo je zaspalo in se sploh ni primerno odzvalo na razmere. Odzvalo se je, kot da živimo v stabilni družbi, kjer ni kriminala, kjer ni korupcije in kjer vsi živijo po pravilih."

Tarče, puške in topovi Je pa predsednik SD opozoril na težavo slovenske politične kulture, ki kar naprej išče tarče. "Najprej moramo pogledati, kje je težava, potem pa, koliko je za to težavo odgovoren posamezni funkcionar. Šele nato se je mogoče pogovarjati o morebitnih predlogih za odstop." Lukšič ocenjuje, da je v Sloveniji obratno. "Najprej se izbere tarčo, to običajno naredi kakšna vedno za to poklicana politična stranka, potem vsi na tega človeka usmerijo pištole, puške in topove in potem se začne gonja."

Recepti Janševe vlade znova aktualni Lukšič sicer ocenjuje, da vpis fiskalnega pravila v ustavo, ki so mu poslanci SD nasprotovali, Sloveniji ni v čast. "To je rep, ki se vleče iz časov, ko so bili predsedniki vlad v EU-ju v veliki večini konservativci in neoliberalci." Predsednik SD vidi nevarnost ponovitve konceptov vlade Janeza Janše. "Po tem, ko imamo v ustavi fiskalno pravilo, obstaja resna nevarnost, da ta velika večina vsili Sloveniji tudi razvojni model Janševe vlade. To je treba preprečiti."

Država naj intervenira Zdaj je vse več predsednikov vlad v EU-ju socialdemokratov, zato se obeta premik. "Če je prejšnja garnitura, Sarkozy-Merkel, rinila z vprašanjem fiskalnega pravila in politik, ki naj bi predvsem zmanjševale javni sektor, gre zdaj za to, da se poveča vloga javnega sektorja in predvsem intervencijska moč države, da gre denar v delovna mesta, ne pa v profite," je dejal Lukšič.

Zakaj si je SD težko zamisliti na prvem mestu? Ko je SD prevzela vodilno mesto v javnomnenjskih raziskavah, nas nihče ni nič vprašal, je na vprašanje o padcu na drugo mesto odgovoril Lukšič. To po njegovem prepričanju kaže na to, da si Slovenija in javnost SD težko predstavljata na prvem mestu. Nihanje političnega telesa pa je skrb vzbujajoče, saj ne prinaša stabilnih političnih razmer, zaradi česar stranke "iščejo kratkoročne efekte", meni Lukšič.

SD ne koketira, ampak dela na dolgi rok "Nas to ne bo zmedlo, da bi začeli koketirati s tistim delom volilnega telesa, ki je najbolj fluiden in ki gre vedno na prvo žogo," je dejal Lukšič in napovedal, da bodo, tudi z julijskim programskim kongresom, stranko krepili na dolgi rok.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin