Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 6. 2023,
15.08

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,62

Natisni članek

Miha Kordiš Asta Vrečko Luka Mesec svet stranke Levica

Četrtek, 22. 6. 2023, 15.08

12 mesecev

Luka Mesec bo ponudil odstop od vodenja Levice #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,62

Ob izjavi predstavnikov Levice glede izvolitve novega sveta stranke je koordinator Levice Luka Mesec povedal, da bo ponudil odstop od vodenja, kar pomeni, da v naslednjem mandatu ne bo več njen koordinator. Kot je pojasnil, v rezultatih kongresa vidi določeno nezaupnico, njegov odstop pa lahko pričakujemo naslednji teden.

"Prvi del izbora novega vodstva v Levici je sklenjen, kongres je odločil, zdaj se začenjajo pogovori. Drugo polovico sveta stranke pa pri nas predstavljajo lokalni odbori. V pogovorih po kongresu, ki smo jih napovedali, se bomo dogovorili, kako bomo kot stranka sestavili izvršni odbor, pri čemer bi jaz danes javno povedal samo eno stvar, in to je, da bom glede na rezultat kongresa ponudil, da stranke ne vodim več, se pravi, da v naslednjem mandatu ne bom več njen koordinator," je svojo odločitev pojasnil Mesec.

In dodal: "V rezultatih kongresa razberem določeno nezaupnico, tako da mislim, da je edino korektno, da na mizo postavim vprašanje, ali se člani in članice sveta strinjajo s tem, da še vodim stranko. Ponudil bom, da za koordinatorja stranke ne kandidiram več. Z levim krilom stranke (ki ga je pred kongresom stranke osnoval Kordiš) se bomo pogovorili, kako bomo dosegli kompromis v stranki, temeljni del tega kompromisa pa mora biti dogovor o tem, kdo je primeren vodja."

Mesec se je po številu dobljenih glasov uvrstil na četrto mesto

"Moderna leva stranka, če želi biti uspešna pri zagovoru svojih odločitev, mora delovati kot široka politična domovina za vse odtenke rdeče. V Levici smo se z začetkom tega mandata znašli v novem položaju, ko smo prvič vstopili v vladne strukture in prevzeli mesta na ministrstvih. To je situacija, na katero smo se prilagodili v omejenem obsegu. Naša stranka prepoznava različne strateške usmeritve, ki se morajo medsebojno dopolnjevati in živeti skupaj pod skupnim dežnikom Levice kot že omenjene široke politične domovine. To pa lahko počnemo le skozi politični dogovor," pa je Mesečevo odločitev komentiral Miha Kordiš.

Dodal je, da morajo "uskladiti potrebe Levice kot socialistične alternative, da deluje kot aktivistična stranka, da podpira družbena gibanja in da celoten političen, pa tudi širši družbeni prostor prestavlja na levo, hkrati pa kot parlamentarna stranka deluje v koalicijskem okvirju in v vladi, čemur se je tudi zavezala". Po njegovih besedah koalicijskega sodelovanja nihče v stranki ni problematiziral, razhajajo se le v različnih poudarkih, kaj naj bodo njihove politične prioritete ter kako glasno in na kakšen način naj jih zagovarjajo in jih umeščajo na koalicijski dnevni red.

Svet stranke je sicer sestavljen iz 25 svetnic in svetnikov, ki so izvoljeni na kongresu. 15 izvoljenih zdaj pripada levemu krilu stranke. "Ob tem pride še 25 delegatk in delegatov lokalnih odborov, vsi skupaj pa bodo odločili o tem, kdo bo novo vodstvo. Jaz bom, kot rečeno, ponudil, da stranke ne vodim več. Ne mislim, da bi stranko moral voditi tisti, ki je na kongresu dobil največ glasov, ampak mora to biti dogovor med kriloma. Koalicijo sem s to odločitvijo že seznanil. Moj odstop lahko pričakujete naslednji teden," je še dodal Luka Mesec.

Kordiš je t. i. levo krilo stranke poimenoval kot strujo članstva, ki je kritična do aktualnega vodenja stranke. Meni namreč, da je šla stranka preveč proti sredini in da se mora vrniti na levico. Ravno Kordiš je na kongresu dobil največ glasov članov stranke, Mesec pa se je po številu dobljenih glasov uvrstil na četrto mesto, je izvedela STA.

Novega koordinatorja bodo izvolili najpozneje v 21 dneh

Za 25 stolčkov se je potegovalo 63 kandidatov. Kot poroča Dnevnik, so bili neuradno izvoljeni Matej T. Vatovec, Luka Mesec, Ana Černe, Peter Dirnbek Vatovec, Asta Vrečko, Primož Siter, Miha Kordiš, Valentina Škafar, Simon Maljevac, Ana Seliškar, Sašo Furlan, Nejc Kralj, Jagoda Tkalec, Tatjana Greif, Urška Honzak, Nataša Sukič, Luka Omladič, Anže Dolinar, Marko Sraka, Arne Jakob Zakrajšek, Janoš Ježovnik, Andrej Pelicon, Luka Pirnat, Dan Juvan in Lara Štokaj.

Volitve 25 članov stranke so sicer v Levici začeli na kongresu v začetku meseca. Ker po preteku sedmih dni ni bil dosežen kvorum, so volitve podaljšali še za en teden in jih zaključili minulo soboto. Najpozneje v 21 dneh se bo skladno s statutom na konstitutivni seji sestal novi svet stranke, ki bo izvolil člane izvršnega odbora, koordinatorja stranke in njegovega namestnika.

Na kongresu Levice je največ glasov članov stranke dobil Miha Kordiš. | Foto: Matic Prevc/STA Na kongresu Levice je največ glasov članov stranke dobil Miha Kordiš. Foto: Matic Prevc/STA

Milan Jakopovič
Novice Pirati in Levica vložili podpise za omejitev neskončnih županovanj #video
Asta Vrečko in Andrea Mayer
Novice Ministrica Asta Vrečko za poglobitev sodelovanja z Avstrijo na področju kulture
Janez Janša
Novice Vsi se sprašujejo, ali je to res mogoče
Ne spreglejte