Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 1. 2021,
10.19

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

1

Natisni članek

Hrvaška obisk Anže Logar

Petek, 22. 1. 2021, 10.19

3 leta, 2 meseca

Logar: Naše stališče glede arbitraže je znano, vlada pri tem vztraja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

1

Anže Logar | Zunanji minister Anže Logar je izrazil prepričanje, da sta s hrvaškim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom odnose med državama spravila na višjo raven. | Foto STA

Zunanji minister Anže Logar je izrazil prepričanje, da sta s hrvaškim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom odnose med državama spravila na višjo raven.

Foto: STA

Slovenski zunanji minister Anže Logar in hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman sta po današnjem srečanju v Zagrebu ocenila, da sta odnose med državama v preteklih desetih mesecih spravila na višjo raven. Največ sta sicer govorila o razglasitvi hrvaške in italijanske cone v Jadranu. Na mizi sta bila tudi arbitraža in spor o meji. Pred srečanjem v Zagrebu sta ministra obiskala Petrinjo, ki jo je decembra lani prizadel močan potres.

"Večji del razprave je bil posvečen prihodnjim aktivnostim v okviru trialoga med Italijo, Hrvaško in Slovenijo o severnem Jadranu in razglasitvi izključne gospodarske cone. Mislim, da so se vse tri države iskreno odločile za pot dialoga, ker bomo skupaj najprej identificirali ključna vprašanja ter potem v dialogu in skupnem razumevanju našli odgovore nanje," je na novinarski konferenci v Zagrebu povedal slovenski zunanji minister Anže Logar.

Petrinja potres
Novice Pri Petrinji na Hrvaškem danes znova zmeren potres

Logar: Slovensko stališče glede arbitraže je znano, vlada pri njem vztraja

Logar je ocenil, da so v preteklih desetih mesecih odnose med državama spravili na višjo raven. "Hrvaška bo prvega februarja razglasila to cono, kljub temu pa sem teden dni pred tem tukaj na obisku pri ministru iz preprostega razloga, ker gre za vprašanje dialoga in skupno iskanje odgovorov na dileme, ki so jih izpostavile vse tri države. Verjamem, da bo to sodelovanje potekalo tudi v prihodnje," je dejal Logar.

Na novinarsko vprašanje, ali sta se pogovarjala tudi o arbitražni razsodbi glede meje med državama, je Logar odgovoril, da je slovensko stališče znano in da slovenska vlada vztraja pri njem. "To vprašanje se dotika tudi ostalih izpostavljenih tem. Zato je jasno, da se bomo, ko bomo reševali posamezno problematiko, vedno vrnili nazaj tudi na vprašanje meje. V tem pogledu je to naloga, ki je pred diplomacijama, kjer pogovori tečejo naprej in bodo tekli tudi v prihodnje," je odgovoril Logar.

Slovenski zunanji minister Anže Logar je ocenil, da so v preteklih desetih mesecih odnose med Ljubljano in Zagrebom spravili na višjo raven. | Foto: Vlada RS Slovenski zunanji minister Anže Logar je ocenil, da so v preteklih desetih mesecih odnose med Ljubljano in Zagrebom spravili na višjo raven. Foto: Vlada RS

Spet je poudaril, da bodo javnost podrobneje obvestili, ko bo dosežen konkreten dogovor, ni pa želel ugibati, kdaj bi se to lahko zgodilo. Grlić Radman je dejal, da se ni treba vračati v zgodovino, ker je hrvaški sabor pred šestimi leti izstopil iz arbitražnega sporazuma. Pričakuje, da bodo vsa vprašanja, ki so v skupnem interesu obeh držav in njihovih državljanov, uspeli rešiti v okviru evropskih vrednot ter znotraj mandata obeh ministrov.

Šef hrvaške diplomacije je prav tako ocenil, da so se odnosi med državami v preteklih desetih mesecih, odkar je Logar prevzel položaj slovenskega zunanjega ministra, okrepili. Tudi njegov današnji obisk vidi kot potrditev vzpostavitve dobrih odnosov, saj je Logar prvi slovenski zunanji minister na obisku na Hrvaškem po devetih letih.

Logar: Slovenija lahko pomaga Hrvaški pri popotresni obnovi

Logar je današnji obisk v sosednji državi začel v vojašnici hrvaške vojske v Petrinji, v kateri sta z Grlić Radmanom nagovorila tudi novinarje. Šef slovenske diplomacije je izpostavil, da sta Slovenija in Hrvaška sosednji prijateljski državi ter da je Slovenija nemudoma priskočila na pomoč tako po potresu v Petrinji kot tudi po potresu v Zagrebu marca lani, piše STA.

Hrvaška je očitno na zelo potresno dejavnih tleh, je dejal Logar in izrazil upanje, da tovrstna pomoč ne bo več potrebna. Pa ne zato, ker je Slovenija ne bi več ponujala, temveč ker upa, da se takšna naravna nesreča ne bo več ponovila. Izrazil je upanje, da Slovenija tovrstne pomoči s hrvaške strani ne bo potrebovala in da do takega potresa ne bo prišlo. Vseeno pa je po njegovem lepo prepričanje, da imaš v sosednji državi nekoga, ki ti ob naravnih nesrečah priskoči na pomoč.

Slovenski zunanji minister Anže Logar in hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman sta srečanje začela v Petrinji, ki jo je konec lanskega decembra prizadel močan potres. | Foto: Vlada RS Slovenski zunanji minister Anže Logar in hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman sta srečanje začela v Petrinji, ki jo je konec lanskega decembra prizadel močan potres. Foto: Vlada RS

Spomnil je, da je imela Slovenija podobne tragedije s potresi v Posočju, po katerih so izvajali obnovo. Verjame, da lahko s svojimi strokovnimi izkušnjami in znanjem pomagamo Hrvaški pri popotresni obnovi. Dejal je tudi, da si je ogledal tudi hrvaški krizni operativni center, ki se nahaja v vojašnici v Petrinji, in ocenil, da se je Hrvaška v primeru potresa izkazala pri kriznem upravljanju. Izpostavil je, da bo Slovenija v drugi polovici leta prevzela vodenje Evropske unije in da je med ključnimi prednostnimi nalogami njenega predsedovanja tudi krizno upravljanje. Slovenija želi, da bi se EU čim bolje pripravila za kakršne koli krize, ki so pred nami.

"Verjamem, da bo tudi ta izkušnja, kakorkoli tragična, vseeno pripomogla k izoblikovanju nekakšnega vzvoda oziroma vzorca delovanja EU, ki bo učinkovito naslavljal podobne krize," je še izjavil Logar. Grlić Radman se je slovenskemu zunanjemu ministru zahvalil za obisk v Petrinji in humanitarno pomoč, ki jo je Slovenija s svojimi prebivalci prispevala žrtvam potresa. Izpostavil je, da se je Slovenija v okviru mehanizma EU za civilno zaščito takoj po potresu odzvala na prošnjo Hrvaške ter poslala 300 spalnih vreč in sto postelj pa tudi dodatne postelje, električne grelce in zimske šotore ter osem bivalnih zabojnikov.

Zunanja ministra Slovenije in Hrvaške sta se odpravila tudi v naselje Taborište v Petrinji na srečanje z družino, ki je po potresu prejela bivalni zabojnik iz Slovenije.  | Foto: Vlada RS Zunanja ministra Slovenije in Hrvaške sta se odpravila tudi v naselje Taborište v Petrinji na srečanje z družino, ki je po potresu prejela bivalni zabojnik iz Slovenije. Foto: Vlada RS

Povedal je, da je seznam slovenskih donatorjev dolg ter se zahvalil za obilno humanitarno pomoč vsem slovenskim prijateljem, pa tudi Hrvatom v Sloveniji. "Gre za enega v vrsti primerov dobrega hrvaško-slovenskega sodelovanja na različnih področjih in tudi za potrditev dobrososedskih odnosov," je dejal Grlić Radman. Zunanja ministra Slovenije in Hrvaške sta se po izjavah odpravila v naselje Taborište v Petrinji na srečanje z družino, ki je po potresu prejela bivalni zabojnik iz Slovenije, poroča STA.

Ptujski grad
Novice Potres poškodoval tudi gradove in cerkve v Sloveniji
Ne spreglejte