Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
22. 11. 2014,
8.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ljudmila Novak Aleš Hojs Matej Tonin NSi SDS

Sobota, 22. 11. 2014, 8.54

8 let

Ljudmila Novak: Z Alešem Hojsom imava različne poglede

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
"Tako kot imamo znotraj družine večkrat različna mnenja o določenih vprašanjih, je normalno, da različno mislimo tudi v stranki," je o odnosu z Alešem Hojsom dejala predsednica NSi.

Čez natanko teden dni bodo v stranki NSi odločali v novem vodstvu. Na kongresu stranke bo za predsednico ponovno kandidirala Ljudmila Novak, izzval pa jo bo podpredsednik NSi Aleš Hojs, ki je poudaril, da se ne bo boril z aktualno predsednico, ampak je njegova kandidatura usmerjena proti politiki, ki jo zagovarja krog vodje poslancev Mateja Tonina, ki je sicer tesen sodelavec Novakove.

Na vprašanja, kaj se dogaja v stranki NSi, kaj na slovenski desnici in kakšen je odnos s stranko SDS, je Novakova odgovarjala v sobotni prilogi časnika Delo.

Soočila bosta programa, nato pa si segla v roke Novakova je prepričana, da situacija v državi stranki NSi omogoča priložnost za novo rast, in to je bil tudi eden izmed glavnih razlogov, da se je odločila za ponovno kandidaturo.

Glede boja s Hojsom je dejala, da je NSi demokratična stranka, v kateri lahko vsak kandidira. Kot pravi, bosta soočila programa, nato pa si segla v roke. "Pri delu v stranki sledim načelu, da je politična stranka skupni projekt njenih članov," je poudarila in izpostavila Tonina kot pomembnega politika, ki je bil odgovoren za gospodarski program stranke.

Tonin lahko računa na podporo Novakove Na vprašanje, ali se ji zdi, da jo poskušajo premagati z napadom na Tonina, ki ga je večkrat vzela v bran, je Novakova odgovorila, da sta imela s Hojsom sicer korektne odnose, a včasih tudi različne poglede. Ob tem je izpostavila predvsem razlike glede odnosa do stranke SDS.

"Tako kot imamo znotraj družine večkrat različna mnenja o določenih vprašanjih, je normalno, da različno mislimo tudi v stranki, ni pa to razlog za spore," je zatrdila Novakova.

Če bo po njenem umiku iz stranke njeno vodenje želel prevzeti

Stranka, ki želi graditi na samostojni poti Glede samega odnosa s stranko SDS je predsednica NSi dejala, da želijo graditi na samostojni poti.

"Na tej poti se srečujemo z različnimi stališči in glede programa smo si z SDS sorodni, vendar pri vseh vprašanjih ni ne potrebno in ne njuno, da imamo povsem enaka stališča," je poudarila.

Instant stranke ne morejo obstati Ob klavrnem stanju na desnem polu se odpira tudi vprašanje o ustanavljanju novih strank na desnici. Novakova je glede tega dejala, da stranka ni preprost projekt, saj zahteva veliko energije, dela in mreženja. "S populizmom je mogoče hitro uspeti, a potem stranko vzdrževati, oblikovati resen program in pridobiti kakovostne ljudi ni preprosto. Zato instant stranke po navadi ne morejo dolgo obstati," meni Novakova.

Prepričana je tudi, da SMC, za katero bi lahko rekli, da je ena izmed t. i. instant strank, tako visoke podpore, ki jo je dobila na zadnjih volitvah, ne bo več dobila.

Stanje na desnici vzbuja skrb Ostaja dejstvo, da stanje na desnici, kot pravi Novakova, vzbuja skrb, ne skrbi pa jo za prihodnost stranke NSi, saj je prepričana, da bo tudi njena stranka doživela preboj. "Smo ekipa in delamo. NSi dela majhne, vendar zanesljive korake, a pot gre nedvomno naprej in navzgor. Ob močni konkurenci večje stranke, ki je imela primat na desnici, se je veliko težje prebijati," je še dejala predsednica NSi.

Ne spreglejte