Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 3. 2021,
9.03

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,59

35

Natisni članek

denar prevara

Sreda, 17. 3. 2021, 9.03

3 leta, 1 mesec

Ljubezenska prevara: Slovenka neznancu nakazala 20 tisoč evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,59

35

razmerje, odnos, zmenki, zveza, ljubezen | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Policisti v Sežani so v zadnjih mesecih prejeli prijave treh podobnih goljufij, ko so oškodovanke v zmoti nakazale denar neznancu.

Gre za tako imenovano ljubezensko prevaro, ko neznanec z lažnivim prikazovanjem in prikrivanjem dejanskih okoliščin spravi v zmoto oškodovanko, ta pa mu lahkoverno nakaže denar.

Kako poteka prevara?

  • V prvem primeru je ženska nakazala 500 evrov,  kolikor naj bi bila pristojbina za ladijsko pošiljko, prek katere naj bi ji internetni ljubezenski prijatelj poslal dragoceno pošiljko iz Jemna. Plačilo je bilo izvedeno na račun v Turčiji.
  • V drugem primeru je oškodovanka nakazala skupaj 20 tisoč evrov za zavarovanje pošiljke, ki naj bi ji jo poslal internetni ljubezenski prijatelj. Plačilo je bilo izvedeno na različne banke v Italiji.
  • V  tretjem primeru, ki ga obravnavajo policisti, pa je oškodovana ženska za prejem pošiljke nakazala skupaj 6.357 evrov, s katerimi naj bi plačevala različne prijavnine, kotizacije in podobno. Izvedla je tri plačila na različne bančne račune na Poljskem.
Vlom. Heker. Vdor. Rop.
Novice Slovencem so obljubili ljubezen in seks, ostale pa so jim solze in strah

Previdno!

Policisti opozarjajo, da storilci v tovrstnih goljufijah običajno oškodovance najdejo oziroma stopijo v stik z njimi na družbenih omrežjih, kot sta Facebook in Instagram, kasneje pa z njimi komunicirajo prek aplikacij, kot so Messenger, Skype, Viber, Whatsapp. Običajno komunicirajo le pisno, lahko pa tudi pokličejo.

Neznanci se predstavijo kot vojaki na mirovnih misijah, zdravniki, delavci na naftnih ploščadih, predvsem pa imajo dobro pripravljeno zgodbo: so osamljeni in premožni. Žrtvam pošiljajo fotografije in želijo vzpostaviti čim bolj intimen odnos. 

Tovrstno pisanje in kontaktiranje lahko traja več mesecev ali celo let, saj želijo od žrtve pridobiti zaupanje. V nekem trenutku pa začnejo prositi za denar z izgovorom, da bi prišli na obisk, da ga potrebujejo za urejanje poti, vizume, razno drugo dokumentacijo, še pojasnjujejo policisti.

Sled za nakazanim denarjem hitro izgine, praktično nemogoče ga je izslediti. | Foto: Sled za nakazanim denarjem hitro izgine, praktično nemogoče ga je izslediti.

Kako potekajo nakazila denarja?

Goljufi od žrtev najraje zahtevajo plačevanje prek plačilnih sistemov Western Union ali MoneyGram, ki sta namenjena hitremu prenosu denarja. Včasih gre tudi za nakazila na bančne račune v tujini, ki pa praviloma pripadajo t. i. denarnim mulam. Te denar takoj po prejemu dvignejo in po drugi poti pošljejo naprej. Sled za denarjem se v vsakem primeru zelo hitro izgubi, prevarante je praviloma nemogoče izslediti.

Kaj storiti, če ste v podobnem položaju?

Če ste se prepoznali v zgornjem opisu, policisti svetujejo, da nemudoma in v celoti blokirate vso komunikacijo z goljufi. Blokirajte jih na Facebooku, Skypu itd., ne odgovarjajte na njihove klice in elektronska sporočila.

Skratka z njihovega stališča naj bo videti, kot da ne obstajate več. Če ste že nakazali denar, zadevo čim prej prijavite na najbližji policijski postaji.

Več informacij lahko najdete tukaj.

Na policiji so v letu 2020 obravnavali 37 tovrstnih kaznivih dejanj, s katerimi je bila povzročena škoda v višini približno 900 tisoč evrov, v letu 2021 pa so do 10. marca obravnavali 13 tovrstnih kaznivih dejanj s skupno škodo približno 15 tisoč evrov.
Ne spreglejte