Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 2. 2022,
14.24

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,81

13

Natisni članek

referendum Slovenija oklepniki nakup Matej Tonin Luka Mesec

Sreda, 9. 2. 2022, 14.24

2 leti, 2 meseca

Levica zbira podpise, vladi želi preprečiti nakup oklepnikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,81

13

Luka Mesec | Levica je podpise za začetek aktivnosti za zakonodajni referendum o zakonu o ratifikaciji sporazuma, s katerim želijo pri državljanih preveriti, ali podpirajo več kot 400 milijonov evrov vreden nakup oklepnikov tipa boxer, začela zbirati prejšnji četrtek, dan po ratifikaciji v DZ. | Foto STA

Levica je podpise za začetek aktivnosti za zakonodajni referendum o zakonu o ratifikaciji sporazuma, s katerim želijo pri državljanih preveriti, ali podpirajo več kot 400 milijonov evrov vreden nakup oklepnikov tipa boxer, začela zbirati prejšnji četrtek, dan po ratifikaciji v DZ.

Foto: STA

Stranka Levica je danes v državni zbor vložila pobudo za zakonodajni referendum o zakonu o ratifikaciji sporazuma z OCCAR, s katerim želi preprečiti vladne načrte za nakup osemkolesnih oklepnikov tipa boxer. Ob tem je predložila tudi 6.800 podpisov. Zdaj naj bi se DZ v 14 dneh odločil, ali je referendumska pobuda skladna z ustavo.

Formalno bi moral zdaj predsednik DZ v naslednjih sedmih dneh določiti 35-dnevni rok, v katerem bi imeli pobudniki čas za zbiranje 40 tisoč podpisov podpore za razpis referenduma. A minister za obrambo Matej Tonin je že prejšnji teden - ob napovedi referendumske pobude Levice - napovedal, da bodo referendumsko pobudo Levice izpodbijali.

Referendumi v zvezi z ratifikacijami mednarodnih pogodb niso dovoljeni 

Kot je dejal, pobuda za zakonodajni referendum glede sporazuma z Organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR) ni v skladu z ustavo, saj da v skladu z 90. členom ustave referendumi v zvezi z ratifikacijami mednarodnih pogodb niso dovoljeni. Napovedal je, da bo vlada pobudo za zakonodajni referendum izpodbijala na ustavnem sodišču. Izrazil je tudi pričakovanje, da bo sodišče pobudo zavrnilo.

V skladu z zakonom o referendumu in ljudski iniciativi mora DZ po vloženi pobudi v naslednjih 14 dneh sprejeti sklep o tem, ali referendumska pobuda v skladu z 90. členom ustave morda ni dopustna. Za slednji sklep pa je potrebna večina vseh poslancev, torej najmanj 46.

levica
Novice Levica hoče preklic nakupa oklepnikov

Levica bo s podpisi preverila, ali državljani podpirajo nakup oklepnika

Na to je danes ob predložitvi pobude v DZ opozoril tudi koordinator Levice Luka Mesec. Ob tem je koalicijo pozval, naj državljanom na referendumu omogoči glasovanje o tem, ali potrebuje Slovenija oklepnike tipa boxer.

"Če koalicija v DZ ne bo izvedla glasovanja o nedopustnosti referenduma, ustavno sodišče o tem vprašanju ne bo presojalo. Žogica je torej trenutno na strani koalicije. Oni morajo dokazati, ali so toliko demokratični, da bodo ljudem pustili odgovor na vprašanje, ali država te oklepnike potrebuje ali ne in ali lahko teh 400 milijonov porabimo pametneje," je med drugim poudaril Mesec.

Tonina je tudi obtožil, da zavaja. "V primeru nakupa oklepnikov ne gre za mednarodno pogodbo, temveč za orožarsko nabavo, ki poteka pod krinko mednarodne pogodbe, s katero se je Slovenija pridružila konzorciju držav za skupno nabavo orožja."

Levica je podpise za začetek aktivnosti za zakonodajni referendum o zakonu o ratifikaciji sporazuma, s katerim želijo pri državljanih preveriti, ali podpirajo več kot 400 milijonov evrov vreden nakup oklepnikov tipa boxer, začela zbirati prejšnji četrtek, dan po ratifikaciji v DZ. Za vložitev pobude je bilo treba v sedmih dneh od ratifikacije zbrati 2.500 podpisov, Levica pa jih je danes vložila 6.800.

Karl Erjavec
Novice Levica na nogah zaradi nakupa vojaške opreme od Američanov #video

"To je nezaslišano"

V Levici menijo, da gre ne le za predrag, ampak tudi za nepotreben nakup orožja v času, ko je zdravstvo na kolenih, ko primanjkuje stanovanj in ko se v državi pojavlja draginja, zaradi katere trpijo številna gospodinjstva. "Nezaslišano je, da bi vlada tik pred volitvami nabavila oklepnike za 400 milijonov evrov, ob tem, da je bila osnovna cena nakupa za polovico nižja, je v današnji izjavi za javnost še poudaril Mesec.

Vlada sicer načrtuje nakup 45 oklepnikov tipa boxer. Cena uradno še ni znana, je pa za opozicijo močno sporna. V zadnjih petih letih je od prvotnega povpraševanja s tedanjih 207 milijonov evrov za 56 oklepnikov narasla na 412 milijonov evrov za 53 vozil. A v vladi pričakujejo, da bo cena nižja glede na to, da načrtujejo nakup osmih oklepnikov manj. Tonin želi nakup izvesti še v tem mandatu, torej do volitev konec aprila.

boxer, oklepnik
Novice Afera oklepniki: Slovenska vojska bi jih kupila po napihnjeni ceni

 

Ne spreglejte