Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 2. 2020,
16.40

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

2

Natisni članek

Levica Salonit Anhovo Soča

Četrtek, 6. 2. 2020, 16.40

4 leta, 2 meseca

Levica za sejo parlamentarnega odbora na temo Salonita Anhovo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

2

Levica je vložila zahtevo za sklic nujne seje odbora državnega zbora za infrastrukturo, okolje in prostor, na kateri bodo razpravljali o sosežigu odpadkov v cementarni Salonit Anhovo. V sklepih želijo vladi med drugim naložiti, naj izenači standarde za izpuste sežigalnic in sosežigalnic, je na novinarski konferenci povedal Luka Mesec.

Po Meščevih besedah so se za sklic nujne seje odločili, ker so bili prebivalci srednje Soške doline doslej vedno preslišani. A ti ljudje so močno prizadeti. Od skupno 559 primerov azbestoze, zabeleženih v Sloveniji v obdobju od leta 1998 do leta 2016, jih je bilo 500 z območja srednje Soške doline. Od 1866 plevralnih plakov jih je 1.773 s tega območja. Od 189 mezoteliomov, zelo agresivnih tumorjev, jih je 128 s tega dela Slovenije, je po pisanju STA naštel Mesec.

"Genocid nad prebivalstvom"

Salonit iz Anhovega je lani na Agencijo RS za okolje (Arso) vložil vlogo za povečanje dovoljenih količin proizvodnje klinkerja s 3180 ton na dan na 3500 ton na dan, pa tudi dovoljenje za povečanje obsega sosežiga odpadkov s 109.000 ton na leto na 135.000 ton na leto.

Salonit Anhovo
Novice Goriške zdravnike skrbi sežig odpadkov v Soški dolini

Mesec je ob tem spomnil, da gre v primerih sežigalnic in sosežiga odpadkov za zakonodajno gledano dve povsem različni ureditvi. "Normativi za sosežigalnice so postavljeni tako, da omogočajo naravnost genocid nad prebivalstvom," je še dejal po pisanju STA.

Tako denimo Salonit Anhovo, čeprav so odpadki tam le pomožno gorivo, sežge triinpolkrat več odpadkov kot največja sežigalnica v Celju, sedaj pa bi radi ta sežig povečali še za četrtino. Pri izpustih velja, da sosežigalnica v Anhovem izpusti 58-krat večjo količino ogljikovih oksidov, 1000-krat večjo količino organskih spojin in 22-krat večjo količino žveplovih oksidov kot sežigalnica v Celju, še piše STA.

"Že tako obolelo prebivalstvo še dodatno zastrupljajo"

"V Anhovem in okoliških krajih se soočamo z resno zdravstveno in okoljski krizo. Na več desetletij podlage azbestnega onesnaženja imamo sedaj zelo toksično mešanico kurjenja odpadkov na eni in petrolkoksa na drugi strani, ki že tako obolelo prebivalstvo še dodatno zastruplja," je po poročanju STA opozoril Mesec.

Luka Mesec | Foto: STA , Foto: STA ,

"Ti izpusti se nalagajo v pljučih ljudi, naših otrok, bolnikov, živali in v okolju"

Stisko prebivalcev Anhovega in okoliških krajev je predstavila tudi Mateja Sattler iz društva Eko Anhovo in dolina Soče. Kot je poudarila, je srednja Soška dolina "eno najbolj nezdravih in degradiranih območij v Sloveniji", piše STA. Salonit Anhovo, ki letno v ozračju izpusti več kot 2,5 tone rakotvornega benzena, sicer deluje povsem v skladu z zakonodajo, je priznala Sattlerjeva. A "ti izpusti se nalagajo v pljučih ljudi, naših otrok, bolnikov, živali in v okolju", je izpostavila. "Gre za genocid nad prebivalci in nad okoljem."

V Salonitu Anhovo se zavzemajo za dialog in sodelovanje

V podjetju Salonit Anhovo so se v odzivu na poziv zdravniške stroke glede sosežiga odpadkov v cementarni zavzeli za krepitev dialoga in sodelovanje. Ob tem so zatrdili, da so emisije ob uporabi alternativnih goriv povsem primerljive emisijam ob uporabi fosilnih goriv.

V Salonitu Anhovo "z razumevanjem sprejemamo skrb zdravniške stroke", so zapisali na spletni strani podjetja. "Zdravniki so odprli javno razpravo - prav je, da v njej tvorno sodelujemo gospodarstvo v Sloveniji ter zdravstvena in okoljska stroka," so izpostavili.

"Moja osebna zaveza in zaveza sodelavcev je, da bomo pri tem tvorno sodelovali. Potrebujemo dialog, ki bo transparenten in bo temeljil na podatkih ter hkrati omogočal celovito informacijo tako prebivalcem kot tudi zaposlenim," meni predsednik uprave Salonita Anhovo Julijan Fortunat. Zavzel se je za iskanje najboljših rešitev za prebivalce celotne Slovenije.

V Salonitu Anhovo trdijo, da je njihova cementarna med 10 odstotki okoljsko najbolj učinkovitih cementarn v EU. "Tudi naši prihodnji načrti vključujejo stalno uvajanje najboljših razpoložljivih tehnologij - s tem pa tudi stalno zmanjševanje vplivov na okolje," so zapisali.

atrdili so, da v celoti spoštujejo zakonodajo, ki je enaka po celotni EU, obenem pa za okolje in zdravje skrbijo z vrsto nadstandardnih rešitev. Med njimi so tudi certifikati na področju kakovosti, okolja ter varnosti in zdravja pri delu. (STA)

Ne spreglejte