Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 12. 2022,
13.18

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,77

4

Natisni članek

oblikovanje Muzej za arhitekturo in oblikovanje Konstrukta igrače

Petek, 9. 12. 2022, 13.18

1 leto, 4 mesece

Na trg prihaja lesena igrača, ki jo je zasnoval legendarni slovenski oblikovalec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,77

4

Didaktična igrača | Na fotografiji je didaktična igrača Konstrukta - helikopter.  | Foto Muzej za arhitekturo in oblikovanje

Na fotografiji je didaktična igrača Konstrukta - helikopter.

Foto: Muzej za arhitekturo in oblikovanje

Na trg prihaja didaktična lesena igrača Konstrukta, ki jo je leta 1976 zasnoval oblikovalec Niko Kralj. Oblikovalec je leta 1952 oblikoval tudi stol Rex, enega najbolj znanih izdelkov slovenskega industrijskega oblikovanja. 

Igrača Konstrukta je nastala kot plod sodelovanja Natalije Lapajne, kustosinje Muzeja za arhitekturo in oblikovanje (MAO) in pobudnice projekta, Kraljeve hčerke Veronike Kralj, Mete Kamšek, ustanoviteljice zadruge Festival lesa iz Kočevja, in obrtnikov kočevsko-ribniškega območja ter ob razvojni podpori Centra za kreativnost (CzK) pod okriljem MAO.

Konstrukta je preprosta, a domišljena, trpežna in pristna lesena didaktična igrača za vse generacije. Predstavlja Kraljev odnos do sveta, tega pa z njo spoznavamo v brezkončnih različicah in niansah, ki so prijazne in tople. Posameznikova igra z lesom, tem edinstvenim naravnim materialom, sprošča našo ustvarjalnost in domišljijo.

Skupinsko sestavljanje različnih oblik in figur pa gradi funkcionalno in empatično skupnost, saj spodbuja sodelovanje in živahno izmenjevanje zamisli, so zapisali v sporočilu za javnost. 

Fotogalerija
1 / 6

"Mnoga prizadevanja v tujini za oživljanje igrač, ki datirajo desetletja nazaj, so dokaz, da dobra igrača nikoli ne zastara, zato nam je dediščina oblikovalca, kot je Niko Kralj, lahko vzor in navdih za prihodnost. Lepo je videti, da kulturna dediščina lahko živi naprej; v tem primeru ne le kot dobra igrača, temveč tudi kot estetska vrednota, in da so muzeji lahko nekakšna vozlišča za prenos znanja na področju dediščine in ustvarjalnosti. Čeprav se danes vse seli v digitalni svet, mislim, da je taktilni element še vedno zelo pomemben in bi ga morali bolj negovati in vzgajati," je povedala kustosinja Muzeja za arhitekturo in oblikovanje Natalija Lapajne. 

Oglejte si še:

Bi Biip
Trendi Slovenski dizajn: otroški avtomobilček s terapevtskim učinkom #foto

 

Ne spreglejte