Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 4. 2016,
15.16

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,15

3

Natisni članek

Slovenija Aleksandra Kramar Franc Kramar Bohinj občina Bohinjsko jezero

Ponedeljek, 18. 4. 2016, 15.16

6 let, 6 mesecev

Lepo in bogato je v Bohinju biti gospa županja: župan ji podari ta lokal

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,15

3

Okrepčevalnica Kramar

Bohinjski župan Franc Kramar je na svojo ženo prepisal 52 odstotkov občinskega lokala ob Bohinjskem jezeru. Čeprav si je to možnost uredil že pred dvema letoma v občinskem svetu, v katerem ima njegova lista večino, mu je to namero do lanske jeseni preprečevala gradbena inšpekcija, zdaj pa mu je le uspelo inšpekcijo prehiteti.

Lokal ob Bohinjskem jezeru, ki je v lasti bohinjske občine, je leta 1989 najel Franc Kramar, danes pa je najemnica njegova žena Aleksandra Kramar.

Že leta 2010 je občina z Aleksandro Kramar sklenila aneks k najemni pogodbi, ki je vseboval določbo, da se lahko "vložek najemojemalcev prizna kot solastniški delež na najeti nepremičnini". Leta 2013 je nato Kramar občinski svet, v katerem je imel večino, prepričal, da je njegovi ženi priznal za 120 tisoč evrov vlaganj v objekt od leta 1989. S tem je ženi odprl pot do solastništva nepremičnine, opozicija pa je zoper njega vložila ovadbo na kranjsko tožilstvo.

Izkoristili priložnost

Januarja letos je nato bohinjska občina s Kramarjevo uradno podpisala pogodbo o priznanju 52-odstotnega lastništva lokala, v začetku tega meseca pa je bil podan predlog za spremembo lastništva v zemljiški knjigi. Zakaj šele dve leti po zeleni luči občinskega sveta?

Odgovor je povezan s postopki gradbene inšpekcije. Ta je namreč že pred leti ugotovila, da je prizidek k lokalu ob jezeru črna gradnja, a je upravno sodišče odločbo lani razveljavilo. Konec novembra je nato inšpekcija sicer izdala novo odločbo – zaznamba v zemljiško knjigo je bila vpisana decembra –, a Kramarjevi so imeli pred tem dovolj časa, da so vpisali zaznambo vrstnega reda za pridobitev lastninske pravice. To so storili v začetku oktobra. 

Pri tem naj omenimo, da so to storili, preden so imeli podpisano pogodbo o priznanju lastninske pravice. Ta je bila podpisana 6. januarja letos, v začetku aprila pa je notarka Marija Murnik podala zemljiškoknjižni predlog za vpis lastninskega deleža Kramarjeve na nepremičnino.

Bohinjski župan Franc Kramar je spretno izpeljal igro in na ženo prepisal 52 odstotkov občinskega lokala ob Bohinjskem jezeru. | Foto: Matej Povše Bohinjski župan Franc Kramar je spretno izpeljal igro in na ženo prepisal 52 odstotkov občinskega lokala ob Bohinjskem jezeru. Foto: Matej Povše

Kramar: Solastništvo mi pripada

Kramar nam je v telefonskem pogovoru zatrdil še, da se je iz odločanja v zadevi na predlog protikorupcijske komisije izločil, pogodbo z njegovo ženo iz januarja letos je podpisal zakoniti zastopnik občine. Kdo to je, ni vedel ne Kramar, ne občinski odvetnik Mitja Sever – tudi ta pravi, da se je iz zadeve, ker zastopa občino, izločil –, ne notarka Marija Murnik, ki je sestavila predlog za vpis v zemljiško knjigo. Na občini so nam odgovore obljubili v zakonitem roku, torej v sedmih delovnih dneh.

Župan pravi, da je v lokal od leta 1989 vložil več kot sto tisoč evrov, med drugim za kanalizacijo in električne vode, zaradi česar je po stvarnopravnem zakoniku žena kot uradna najemnica upravičena do lastniškega deleža. V skladu s sklepom je 52 tisoč evrov plačal v petih obrokih, ker je moral za odplačilo najeti posojilo, pravi.  

"Ne bom rušil"

Gradbena inšpekcija je konec novembra spet izdala dve odločbi: s prvo je odredila ustavitev gradnje pritličnega prizidka z izkoriščenim podstrešjem k obstoječemu gostinskemu objektu, z drugo pa ustavitev del pri spremembi pritličnega garderobnega paviljona v gostinski objekt. Hkrati je Kramarjevi kot inšpekcijski zavezanki naročila odstranitev in vzpostavitev objekta v prejšnje stanje do 15. maja letos. 

Kramar pravi, da se je tudi na decembrski odločbi pritožil in čaka na odločitev. Rušil ne bo, dokler ne bo odločitev pravnomočna, pravi in opozarja še na moratorij za rušenje črnih gradenj, ki ga je lani sprejela vlada. "Imam jaz manj pravic kot drugi državljani?" se ob tem sprašuje župan.

Občinski svetniki bodo zaradi zadnjih dogodkov po besedah Bojana Travna zahtevali sklic izredne seje občinskega sveta. | Foto: STA , Občinski svetniki bodo zaradi zadnjih dogodkov po besedah Bojana Travna zahtevali sklic izredne seje občinskega sveta. Foto: STA ,

Svetniki zahtevajo izredno sejo

Bohinjski občinski svetnik Bojan Traven, Kramarjev protikandidat na zadnjih županskih volitvah, pravi, da bodo glede na informacije zahtevali sklic izredne seje občinskega sveta, na kateri bodo razpravljali, ali je bil sklep občinskega sveta iz leta 2013, s katerim so županovi družini skoraj brezplačno podarili večino zemljišča in objekta, zakonit.

Traven je ob tem pripomnil, da bodo pred vložitvijo zahteve za izredno sejo občinskega sveta pridobili vsa relevantna pravna mnenja.

Ovadba obtičala v predalu nekdanjega sodelavca?

Občinski svetniki so zoper župana Franca Kramarja in podžupana Jožeta Sodjo leta 2013, potem ko je bil potrjen sklep o prenosu dela lastninske pravice, podali ovadbo. Sodji, ki je sklep podpisal, očitajo kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja, županu pa napeljevanje k temu kaznivemu dejanju.

A postopek do danes ni prišel daleč. Tožilstvo jo je februarja 2014 odstopilo policiji v dodatno preverjanje, odgovora pa v več kot dveh letih niso prejeli. Na policiji so nam zatrdili, da vse od leta 2014 zbirajo obvestila in vodijo predkazenski postopek, v katerem preverjajo sume naznanjenih nepravilnosti. Kot pravijo, je dolžina postopka primerljiva z drugimi.

Kako to, da se zadeva v dveh letih ni premaknila z mrtve točke? Morda je razlog to, da je vodja policijske uprave Kranj (PU Kranj) Simon Velički, tajnik in direktor bohinjske občinske uprave od leta 2000 do 2002, torej v času Kramarjevega drugega mandata. Velički je bil pred službovanjem na bohinjski občini že zaposlen na policiji, po letu 2002, ko se je Kramar za štiri leta poslovil od županskega stolčka, pa se je vrnil v policijske vrste. Direktor kranjske policijske uprave je postal leta 2009.

Na PU Kranj očitke zavračajo in pravijo, da postopek v celoti poteka v skladu s predpisi, brez kakršnegakoli vplivanja ali poskusov vplivanja kogarkoli. Kot pravijo, so bile zoper istega funkcionarja od leta 2011 podane tri ovadbe, dve od teh so policisti preiskali in niso ugotovili suma nepravilnosti. Tožilstvo je, kot pravijo, njihovi odločitvi sledilo in ovadbi zavrglo.

Ovadba zoper Franca Kramarja zaradi domnevno spornega aneksa k najemni pogodbi za lokal ob Bohinjskem jezeru iz leta 2010 je že dve leti na kranjski policiji, ki jo vodi Simon Velički. Ta je bil od leta 2000 do 2002 - že v času Kramarjevega županovanja - tajnik in direktor občinske uprave v Bohinju. | Foto: STA , Ovadba zoper Franca Kramarja zaradi domnevno spornega aneksa k najemni pogodbi za lokal ob Bohinjskem jezeru iz leta 2010 je že dve leti na kranjski policiji, ki jo vodi Simon Velički. Ta je bil od leta 2000 do 2002 - že v času Kramarjevega županovanja - tajnik in direktor občinske uprave v Bohinju. Foto: STA ,

Kako si je Kramar prilastil lokal ob jezeru

Kramar in njegova žena Aleksandra lokal najemata od leta 1989. Leta 2010, ko jo je že vodil Kramar, je občina s Kramarjevo sklenila aneks, ki je vseboval določbo, da se lahko "vložek najemojemalcev prizna kot solastniški delež na najeti nepremičnini". Bohinjski svetniki so nato jeseni 2013 sprejeli Kramarjev predlog, da se jima prizna solastniški delež za 25-letna vlaganja v gostinski lokal v višini 120 tisoč evrov.

S tem si je Kramar tlakoval pot, da žena postane solastnica lokala, edina ovira pa sta bili zaznambi gradbene inšpekcije. Ta je že leta 2011 prvič izdala odločbo, da je leseni objekt ob gostinskem lokalu črna gradnja, zato sta ga zakonca Kramar podrla. Leta 2014 je inšpekcija ponovno izdala odločbi o črni gradnji, ki jo je upravno sodišče lani septembra zavrnilo. Novembra je gradbena inšpekcija izdala novo odločbo o črni gradnji. Oktobra lani, ko je bila nepremičnina prosta bremen, pa je Kramar "vskočil" in omogočil vpis lastninske pravice.

Ne spreglejte