Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 5. 2018,
14.23

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48

Natisni članek

Matevž Lenarčič odprava onesnaženost zrak

Sreda, 16. 5. 2018, 14.23

5 let, 11 mesecev

Lenarčič: Ko smo začeli odprave, se o problemu črnega ogljika ni govorilo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48
Matevž Lenarčič | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Letalec in okoljski raziskovalec Matevž Lenarčič je v Ljubljani predstavil rezultate enomesečne raziskovalne misije Green Light World Flight. Kot dosežek misije je Lenarčič izpostavil tako znanstvene raziskave o onesnaženosti zraka kot tudi prispevek k razpravi o problemu emisij črnega ogljika.

Matevž Lenarčič je prejšnji četrtek s pristankom na mariborskem letališču sklenil odpravo, med katero je na okoli 23 tisoč kilometrov dolgi poti prek Azije zbiral podatke o onesnaženosti zraka. Misija Green Light World Flight je bila posvečena zbiranju podatkov, povezanih s podnebnimi spremembami.

Kot je povedal Lenarčič ob vrnitvi v domovino, je bila glede na njegove prve vtise najbolj onesnažena država na njegovi poti Kitajska. "O tem ni nobenega dvoma," je dejal letalec in okoljski raziskovalec ter dodal, da se na Kitajsko zagotovo ne želi več podati.

Matevž Lenarčič
Novice Lenarčič po vrnitvi: Najbolj zasvinjana država na svetu je Kitajska #video

Z ultralahkim letalom preletel 23 tisoč kilometrov dolgo pot

Kot je danes v Ljubljani pojasnil Lenarčič, se je ultralahko letalo izkazalo kot odlična platforma za meritve onesnaženosti zraka. Kot je pripovedoval, ga je njegova pot vodila prek Balkanskega polotoka do Turčije, nato na jug do Egipta in Savdske Arabije.

Polet se je nadaljeval prek Arabskega morja do Pakistana, nato pa prek Indije v Bangladeš. Od tam se je Lenarčičeva pot nadaljevala na Kitajsko. "Zrak tam zaradi koncentracije ljudi v milijonskih enklavah ne more biti čist," je poudaril letalec.

Svojo pot je Lenarčič nadaljeval prek Mongolije do Rusije. "Sibirija je gorela, prišlo je do številnih požarov, tako da so bile koncentracije črnega ogljika visoke," je pojasnil Lenarčič. Iz daljne Sibirije je nato nadaljeval pot proti Moskvi, od koder je priletel nazaj v Evropo.

"Ko smo začeli odprave, se o problemu črnega ogljika ni govorilo"

Kot je poudaril vodja znanstvenega dela odprave Griša Močnik, so razlogi za onesnaženje zraka bodisi naravni, na primer dviganje puščavskega prahu v puščavah, bodisi človeške narave, na primer industrijsko onesnaževanje.

"Absorpcija aerosolov je odvisna od aktivnosti virov oziroma tega, koliko viri spustijo zrak, potem je odvisno od vetrov oziroma od kod se to onesnaženje širi in kako padavine odstranjujejo te delce iz atmosfere," je meritve pojasnil Močnik.

Lenarčič je kot najpomembnejši dosežek misije izpostavil znanstvene raziskave in izobraževanje splošne javnosti o škodljivosti emisij črnega ogljika.

"Ko smo pred leti začeli odprave, se okoljske konference niso dotikale problema koncentracij črnega ogljika. Ta je zdaj postal dejavnik oziroma predmet razprave tudi v politiki, pa ne zgolj po naši zaslugi," je poudaril Lenarčič in dodal, da je problem emisij črnega ogljika povezan tudi s sodobnim načinom življenja.

Ne spreglejte