Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 7. 2013,
15.06

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

psi

Petek, 19. 7. 2013, 15.06

8 let, 1 mesec

Lani je bilo v Sloveniji prijavljenih 1657, letos že 821 pasjih ugrizov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Sloveniji je bilo na dan 17. julij 2013 registriranih natančno 223.039 psov, od tega jih 21.138 živi v Ljubljani. Na splošno je za pasje ljubljenčke najboljše poskrbljeno v večjih mestih.

Na Mestni občini Ljubljana pogosto prejemajo pobude občanov v zvezi s psi. Običajno občani opozarjajo na lastnike, ki psov nimajo na povodcih, za njimi ne pobirajo iztrebkov oziroma jih spuščajo na otroška igrišča. Prejeli pa so že tudi nekaj pobud za več površin, namenjenih prostemu sprehajanju štirinožcev.

Na javnih površinah v Ljubljani je postavljenih 234 stebričkov za pasje iztrebke, psom v Ljubljani pa sta na voljo dva ograjena pasja parka (ob Vilharjevi ulici ter v Štepanjskem naselju). V Tivoliju in ob četrtni skupnosti Vič sta urejeni pasji stranišči na prostem.

40 evrov kazni za nepobran pasji iztrebek, 200 do 400 evrov za spuščenega psa "Na MOL v zvezi s psi prejmemo dokaj malo prijav, še največ jih je zaradi iztrebkov na otroških igriščih, v parku Tivoli in drugih javnih parkih v mestnem središču in stanovanjskih naseljih. Redar lahko ukrepa le, če kršitelja zaloti na kraju dejanja," je povedala Vita Kontič iz kabineta župana.

Kazen za nepobran pasji iztrebek je 40 evrov, če pes ni na povodcu, lahko nadzorniki (policija in veterinarska inšpekcija) lastnika oglobijo za od 200 do 400 evrov. Mestni redarji v Ljubljani v letih 2012 in 2013 niso zaznali ali izrekli globe zaradi nepobranih pasjih kakcev.

Letos že 821 pasjih ugrizov Nadzor nad cepljenji in registracijo psov opravljajo na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR). Po njihovih podatkih je še vedno največji problem to, da psi na javnih mestih niso na povodcih.

Kot je pojasnil Matjaž Emeršič z UVHVVR, je bilo v letu 2011 v Sloveniji glede spuščenih psov opravljenih 1542 nadzorov, izrečenih 927 upravnih ukrepov in uvedenih 425 prekrškovnih postopkov, leta 2010 pa 1289 pregledov, 816 ukrepov in 573 prekrškovnih postopkov.

Na UVHVVR zbirajo tudi podatke o ugrizih. Po podatkih centralnega registra psov je bilo v letu 2012 v Sloveniji prijavljenih 1657 pasjih ugrizov, v Ljubljani pa 99. V letu 2013 so psi ugriznili 821 ljudi, 56 v Ljubljani.

V Ljubljani lahko gredo psi tudi na avtobus Po mnenju Katarine Podlipnik, vaditeljice ter lastnice štirih psov, je sploh v večjih mestih, kot je Ljubljana, pa tudi Maribor in Celje, za štirinožce dobro poskrbljeno. "Sploh v Ljubljani se stvari premikajo, saj se lahko recimo pse prevaža tudi z mestnimi avtobusi, pod pogojem, da imajo nagobčnik. Spuščajo jih tudi že v nekatere trgovine, kar je recimo povsem običajno v Avstriji."

Rešitve za spuščene pse, kakršna je pasji park, kinologi po njenih besedah ne podpirajo. "Ti so premajhni in na njem se na majhnem prostoru pogosto znajde preveč spuščenih psov. Tako lahko med njimi veliko hitreje pride do konflikta, kot bi, če bi bili ti psi spuščeni na odprtem javnem prostoru."

Katarini Podlipnik se zdi zakonodaja, ki zapoveduje, da morajo biti psi na povodcih, smiselna. "Spuščen pes ni pravica, ampak privilegij, ki si ga zaslužijo samo psi, ki so jih ljudje vzgojili tako, da ubogajo in so nemoteči za okolico. Ker večina psov niti ni tako vzgojenih, je pošteno, da je za preostale sprehajalce, ki nočejo biti poskakani, poslinjeni ali nalajani, poskrbljeno tako, da se lahko normalno sprehajajo." Kot dodaja, je mogoče tudi v večjih mestih najti področja, kjer so psi lahko spuščeni. "Je pa tako, da bodo vzgojene pse spustili vsepovsod in zamižali na eno oko, nevzgojenih pa seveda ne. Vse je odvisno od lastnika."

Po besedah Katarine Podlipnik načeloma velja, da večje kot je mesto, bolj je v njem poskrbljeno za pse. "Bolj kot se približujemo ruralnemu okolju, bolj so lastniki še vedno prepričani, da je pes za na verigo, da ne potrebuje veterinarja in da se ga, če zboli, pač ustreli in zamenja z drugim."

Ne spreglejte