Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 8. 2014,
13.09

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ladislav Troha gladovna stavka RTV Slovenija

Ponedeljek, 4. 8. 2014, 13.09

2 leti

Ladislav Troha onemogel ležal pred RTV Slovenija (video in foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Predsednik gibanja Osveščeni prebivalci Slovenije (OPS) Ladislav Troha, ki že dva meseca gladovno stavka, se je izpred vladne palače na Gregorčičevi prestavil pred stavbo RTV Slovenija.

Kot je povedal za Planet Siol.net, želi na tak način odpreti medijski prostor. "Če oni ne pridejo do mene, sem moral priti jaz sem." Sprašuje se, zakaj ne more povedati resnice in koga je strah resnice. Pred stavbo je vpil, da hoče medijsko svobodo.

Po njegovih besedah je onemogel in že več kot en teden ne more stopiti na noge.

Trohi sta se pri gladovnem stavkanju pridružila še Milena Tanko in Janez Marinko.

Pred RTV Slovenija smo opazili tri policiste.

RTV naproša pristojne institucije, da se odzovejo Z RTV Slovenije so sporočili, da obžalujejo njegovo odločitev. Zapisali so, da niso pristojni za reševanje širših družbenih problemov, na katere v svojih stavkovnih zahtevah opozarja gospod Troha. "RTV Slovenija zato naproša pristojne institucije, da se odzovejo in pripomorejo k rešitvi človeške stiske, ob kateri ne moremo ostati ravnodušni," so še navedli.

Z urada predsednika republike Boruta Pahorja pa so nam sporočili, da se tako predsednik kot urad vsakokrat pozanimata o težavah, zaradi katerih se posamezniki odločijo za tako skrajno vrsto protesta, kot je gladovna stavka. Največkrat se ti posamezniki tudi pisno obrnejo na predsednika republike, pa čeprav se zahteve skoraj vedno nanašajo na vprašanja, ki so v pristojnosti izvršilne ali sodne veje oblasti, pojasnjujejo v uradu.

Urad predsednika republike: Racionalen dialog s Troho ni mogoč "Ključna težava je seveda narava zahtev stavkajočih. Te so žal v veliki večini nerealne in neuresničljive in predpostavljajo, da bo predsednik republike z nezakonitimi dejanji in aktivnostmi, ki mu jih ustavne pristojnosti ne dopuščajo, rešil težave in domnevno storjene krivice, ki so se jim po njihovem mnenju zgodile," so navedli v uradu in dodali, da gre včasih tudi za izsiljevanje in zahteve, da bo predsednik republike ravnal protiustavno. Pojasnjujejo, da je prav to primer stavkajočega Trohe. "Racionalen dialog in pogovor, ki bi prinesel mogočo rešitev v skladu s pravnim redom, ni mogoč, in v takih primerih kljub velikemu trudu in angažmaju ni mogoče najti rešitve oziroma stavkajoči ponujene pomoči ne sprejmejo oziroma jo celo zavračajo," navajajo v uradu.

S problematiko gladovne stavke se urad ukvarja že od prvih pozivov Trohe, naslovljenih na javnost in pozneje na predsednika republike, so zapisali na uradu. Pojasnili so, da se je Pahor s Troho osebno pogovarjal trikrat, enkrat tudi skupaj z varuhinjo človekovih pravic Vlasto Nussdorfer.

Prav tako so bili sodelavci urada večkrat v stiku s stavkajočim in njegovo partnerico. Prejšnji teden je Pahor s sodelavci znova sprejel vse tri stavkajoče (poleg Trohe še Mileno Tanko in Janeza Marinka). Prav tako so v uradu v stalnem stiku z varuhinjo človekovih pravic, ki si prav tako prizadeva za rešitev težav, na katera opozarjajo navedeni trije stavkajoči. "Predsednik republike je skrajno zaskrbljen predvsem zaradi kritičnega zdravstvenega stanja vseh stavkajočih, posebno g. Trohe, in posledic, ki jih lahko ima njegovo ravnanje za njegovo družino, še posebej za dve mladoletni hčerki," so še zapisali v uradu.

Troha je sicer nedavno v eni izmed oddaji na RTV po tleh zmetal papirje. Kot je pojasnil v intervjuju za Planet Siol.net, se je tedaj na to pripravil. Dejal je: "S seboj sem prinesel kup dokumentov, ki so potem leteli po tleh. Približno sem vedel, kako bo oddaja potekala. Hotel sem demonstrirati, kako nekdo udari po mizi v smislu, da je tega dovolj. In to sem naredil. Bila je dilema, ali naj samo udarim po mizi ali papirje vržem po tleh. Ko sem videl, kam gredo stvari in da bo oddaja izzvenela brez kakšnega pravega epiloga … Zdaj pa govorijo: "Poglej, izgubil je živce, tako se ne dela, to ni pravi pristop, glej ga norca." To sem načrtoval."

Ne spreglejte