SiolNET. Novice Slovenija
3,31

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Ključni dogodki

 • 19:00

  Vučić podaril cepivo

 • 18:57

  Cepljenje v Iraku

 • 18:56

  Švedska v strahu

 • 18:54

  EMA o cepivu Johnson & Johnson

 • 13:58

  Italijani v San Marino

 • 13:19

  V Nemčiji podaljšanje zaprtja

 • 12:37

  Slovaška odobrila Sputnik V

 • 11:18

  Nasilje nad zdravstveniki

 • 09:54

  Analno testiranje dviga prah

 • 09:53

  FR: AstraZ. tudi za starejše

 • 09:24

  Pri sosedih zaostrujejo ukrepe

 • 08:08

  Kolumbija prejela cepivo

Kurz se pri cepivih ne namerava več zanašati na EU, Slovaška odobrila Sputnik V

3,31

termometer

Cepljenje proti covid-19 v Srbiji
Foto: Reuters

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je pred odhodom v Izrael napovedal spremembo strategije v boju s pandemijo bolezni covid-19. Avstrija skupaj z nekaj drugimi državami se v prihodnje ne bo več zanašala na Evropsko unijo in bo na področju razvoja cepiva proti novemu koronavirusu okrepila sodelovanje z Izraelom, je napovedal. Slovaška je medtem odobrila rusko cepivo Sputnik V.

Kurz je napovedal, da se države v okviru tako imenovane skupine Prvih akterjev "ne bodo več zanašale na EU in bodo skupaj z Izraelom v prihodnjih letih proizvajale cepiva druge generacije za nadaljnje mutacije novega koronavirusa ter skupaj raziskovale možnosti zdravljenja", poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Skupina Prvih akterjev je nastala lani na pobudo Avstrije. V njej so države, ki so se dobro spopadle s prvim valom epidemije, med njimi Danska, Norveška, Grčija, Češka, Izrael, Singapur, Avstralija in Nova Zelandija, piše STA.

Kurz: Evropska agencija za zdravila je prepočasna

Kurz se bo danes še pred odhodom v Izrael sestal s predstavniki vodilnih avstrijskih farmacevtskih podjetij. Kot je še pojasnil, je bil dostop do cepiv s posredovanjem EU pravilen, vendar je Evropska agencija za zdravila prepočasna pri izdajanju dovoljenj za cepiva, pojavljajo pa se tudi težave pri dobavi cepiv.

"Zato se moramo pripraviti na nove mutacije in pri proizvodnji cepiv druge generacije ne smemo biti več odvisni od EU," je poudaril. Glede na ocene strokovnjakov se bosta morali vsako leto proti novemu koronavirusu cepiti dve tretjini prebivalstva.

"Dogovori o sodelovanju niso nezaupnica Evropski uniji"

Danska premierka Mette Frederiksen je v ponedeljek dejala, da dogovori o sodelovanju niso nezaupnica Evropski uniji. Poudarila je, da sta bili Danska in Avstrija prisiljeni sami ukrepati pri povečanju zmogljivosti za cepljenje. Ni se pomembno osredotočiti le na zdaj, ampak tudi na prihodnja leta, je dodala.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v ponedeljek napovedal, da namerava s Kurzem in dansko premierko Mette Frederiksen govoriti o sodelovanju na področju proizvodnje cepiv. Izrael velja za eno od najbolj uspešnih držav pri cepljenju prebivalstva. Od sredine decembra so najmanj enkrat cepili že okoli polovico državljanov.

Evropska komisija je v odzivu sporočila, da se želi učiti od tega sodelovanja. V Bruslju so prepričani, da bi lahko to pomenilo prednost pri oblikovanju strategije cepljenja, je danes povedal tiskovni predstavnik komisije.

Zagotovil je, da takšna sodelovanja niso tekmovanje, ampak bodo države članice okrepila. Tako bo Evropska komisija spremljala dogajanje, je dodal.

Evropska komisija je danes sicer predstavila svoj načrt, v okviru katerega bi se lahko hitreje spopadali z novimi različicami virusov s pomočjo hitrejšega razvoja cepiv in izdajanja dovoljenj. Okrepili bi tudi proizvodnjo cepiva v EU, še piše STA.

Janez Poklukar Novice Minister razkril načrt cepljenja, ki ga ima država #video
Live
 • Messenger
 • Messenger
Komentiraj Komentarji
 • 19:00 02.03.2021

  Vučić podaril cepivo

  Srbski predsednik Aleksandar Vučić je danes v Sarajevu predstavnikom oblasti izročil okoli pet tisoč odmerkov cepiva proti novemu koronavirusu za prebivalce bošnjaško-hrvaške entitete Federacije BiH, kjer cepljenja še niso začeli. Gre za cepivo AstraZenece, ki ga po licenci proizvaja indijski inštitut Serum.

  Paket s cepivom je Vučić pripeljal z letalom, s katerim je prispel na obisk v BiH, kjer se je po prihodu v Sarajevu sestal s predsedstvom BiH, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

  Ker cepivo nima dovoljenja za uporabo v Evropski uniji, je svet ministrov na jutranji izredni seji odobril sprejem donacije, a ob pogoju, da kakovost cepiva preveri Agencija za zdravila BiH. Pri tem je še posebej vztrajala zunanja ministrica Bisera Turković, ki je dejala, da gre za cepivo za revne, ki bi ga BiH lahko sama nabavila, in da želi Srbija s tovrstnimi donacijami cepiv dominirati v regiji.

  Po srečanju s predsedstvom je Vučić stališče ministrice zavrnil, saj da je samo ravnal kot sosed in prijatelj. Vztrajal je, da gre za odlično cepivo in da so drugačne trditve zlonamerne. Izrazil je pripravljenost na dodatne donacije cepiva, ki ga bo želela BiH.

  Srbski član predsedstva BiH Milorad Dodik pa je bil kritičen do ministrice iz vrst bošnjaške SDA z besedami, da ne pripomore k izboljšanju odnosov v regiji.

  V Agenciji za zdravila BiH so pojasnili, da je to isto cepivo kot cepivo AstraZenece, ki ga prodajajo v EU. Gre za cepivo, ki ga po licenci AstraZenece proizvaja največji proizvajalec cepiv na svetu, indijski inštitut Serum, in ga prodaja pod imenom Covishield. Za uporabo ga je odobrila Svetovna zdravstvena organizacija za mednarodno pobudo Covax. V BiH sicer vsa cepiva proti novemu koronavirusu, ki so odobrena v EU, uporabljajo brez preverjanja, ostala pa morajo dobiti zeleno luč agencije BiH.

  Vučić je dodal, da se v sedanjih razmerah, ko cepiva ni po vsem svetu, države v regiji morajo zanesti druga na drugo. "Vesel bom, če bomo s tem rešili pet, deset ali 20 življenj," je dejal. Do poletja si želi, da bi pripravili "veliki vrh sodelovanja" med BiH in Srbijo, da bi odprli meje med državama in tako izboljšali gospodarsko sodelovanje.

  Hrvaški član predsedstva Željko Komšić je pozval državljane BiH, naj se ne glede na razlike v odnosu do Vučića in njegovih dejanj osredotočijo na to, da bo s to donacijo rešeno vsaj eno življenje. Bošnjaški član predsedstva Šefik Džaferović pa se je Vučiću zahvalil za solidarnost, a je poudaril, da številna odprta vprašanja med država ostajajo nerešena.

  BiH zaradi zapletov pri dostavi cepiv še ni dobila niti enega odmerka od 1,23 milijona plačanih odmerkov zahodnih cepiv iz pobude Covax, niti več sto tisoč iz predpristopne pomoči EU, zato množičnega cepljenja še niso začeli.

  V srbski entiteti BiH, Republiki srbski, so z okoli dva tisoč odmerki ruskega cepiva Sputnik V in v sodelovanju s srbskimi zdravstvenimi oblastmi doslej cepili okoli pet tisoč ljudi, večinoma zdravstvenih delavcev. Potem ko je entiteta sama naročila rusko cepivo, pa je v ponedeljek prejela 20 tisoč odmerkov tega cepiva. V Federaciji BiH medtem cepljenja še niso začeli niti na simbolični ravni.

  Vučić je doslej več tisoč odmerkov cepiv proti novemu koronavirusu podaril tudi Severni Makedoniji in Črni gori. Skopju je podaril nekaj manj kot pet tisoč odmerkov Pfizerjevega cepiva, Podgorici pa dva tisoč odmerkov Sputnika V, še poroča STA.

  Preveri več
 • 18:57 02.03.2021

  Cepljenje v Iraku

  V Iraku so danes začeli cepljenje proti novemu koronavirusu, in sicer s prvo pošiljko 50 tisoč odmerkov cepiva Sinopharm, ki jim ga je podarila Kitajska. Najprej so začeli cepiti medicinske delavce.

  Irak se medtem spopada s precej hudim epidemiološkim stanjem. Dnevno v tej državi z okoli 40 milijoni prebivalcev odkrijejo tudi po več kot 4.600 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, kar vzbuja še posebne skrbi tri dni pred napovedanim obiskom papeža Frančiška.

  Kot je danes sporočil zdravstveni minister Hasan al Tamimi, so pošiljko cepiva prejeli ponoči v Bagdadu in takoj začeli cepiti. V prihodnjih dneh bodo cepivo prepeljali tudi v druge iraške pokrajine, je napovedal. Od kitajskega proizvajalca so naročili še dva milijona odmerkov, je še napovedal minister.

  Najprej bodo cepili medicinske delavce, pripadnike varnostnih sil in starejše. Preostale prebivalce pa so pozvali, naj se registrirajo na spletni platformi, ki danes sicer še ni delovala, piše STA.

  Preveri več
 • 18:56 02.03.2021

  Švedska v strahu

  Število novih okužb z novim koronavirusom na Švedskem hitro narašča in kljub cepljenju proti novemu koronavirusu obstaja tveganje tretjega vala epidemije, ki bi bil lahko še hujši od drugega, je danes opozoril glavni epidemiolog Anders Tegnell. Na Švedskem zato med drugim razmišljajo o omejitvi števila kupcev v trgovinah in nakupovalnih središčih.

  "Agencija za javno zdravje predlaga omejitev števila ljudi v trgovinah in nakupovalnih središčih na največ 500," je dejal Tegnell. Ljudem bo agencija tudi priporočila, naj ne nakupujejo v skupinah in da naj v trgovine hodi le po en član gospodinjstva. Omejitev naj bi začela veljati v soboto. Že zdaj pa mora biti v trgovinah najmanj 10 kvadratnih metrov površine na stranko.

  Število novih okužb na Švedskem narašča tretji teden zapored, in sicer vsak teden za deset odstotnih točk. Kot je na novinarski konferenci dejal Tegnell, cepljenje proti novemu koronavirusu zmanjša tveganje za težji potek bolezni in smrt, ne vpliva pa bistveno na število okužb.

  Švedska zaradi pandemije ni nikoli ustavila javnega življenja kot številne druge evropske države, temveč se je zanašala na milejše ukrepe in priporočila. Kljub temu od novembra postopoma zaostruje omejitve. Od ponedeljka se morajo tako restavracije in bari zapreti ob 20.30, ne glede na to, ali prodajajo alkoholne pijače ali ne.

  Švedska z 10,3 milijona prebivalcev je v pandemiji prizadeta huje od nordijskih sosed. Doslej so potrdili skupno skoraj 700 tisoč okužb in 12.882 smrti, povezanih z novim koronavirusom, poroča STA.

  Preveri več
 • 18:54 02.03.2021

  EMA o cepivu Johnson & Johnson

  Evropska agencija za zdravila (Ema) bo o odobritvi cepiva Janssen Pharmaceutica, ki je del ameriške skupine Johnson & Johnson, predvidoma odločala 11. marca. Kot so danes sporočili iz agencije s sedežem v Amsterdamu, bo odbor Eme za zdravila na izrednem zasedanju sklenil postopek ocene cepiva, če bo to mogoče.

  Ema je vlogo družbe Janssen Pharmaceutica za dovoljenje za promet v Evropski uniji za njeno cepivo proti covidu-19 prejela 16. februarja. Pred tem je agencija že izvedla tekoči pregled cepiva. Po vložitvi vloge družbe je Ema pridobila še dodatne podatke o učinkovitosti, varnosti in kakovosti cepiva proizvajalca.

  Če bo Ema ocenila, da so koristi cepiva večje od tveganj, bo priporočila izdajo pogojnega dovoljenja za njegovo uporabo, končno odločitev pa bo sprejela Evropska komisija.

  Cepivo skupine Johnson & Johnson, s katerim se je treba cepiti samo z enim odmerkom, se je med kliničnimi preizkusi izkazalo za 66-odstotno učinkovito. Temelji na adenovirusu v kombinaciji z delom novega koronavirusa, ki je prilagojen tako, da se ne more več množiti. Po prejetju cepivo prenese gene novega koronavirusa v človeške celice, ki proizvedejo virusne proteine bodice. Človeški imunski sistem prepozna te proteine kot tuje in ustvari protitelesa. To cepivo veliko obljublja zaradi lažjega shranjevanja in transporta kot nekatera druga, a bi se lahko soočilo z ovirami pri dobavi članicam EU.

  Pogojno dovoljenje za promet na trgu EU so doslej prejela tri cepiva proti covidu-19 - podjetij Pfizer in BioNTech, Moderne in AstraZenece. Ema izvaja tudi tekoči pregled cepiva ameriškega podjetja Novavax, piše STA.

  Preveri več
 • 13:58 02.03.2021

  Italijani v San Marino

  Italijani se v velikem številu odpravljajo v državico San Marino, da bi se lahko tam cepili proti covidu-19 z ruskim cepivom Sputnik V. V tej žepni državici s 33.000 prebivalci so sicer izrazili pripravljenost za pomoč okoliškim italijanskim pokrajinam pri cepljenju, a le tistih Italijanov, ki so zaposleni pri njih.

  "S ponosom bomo pomagali italijanskim pokrajinam. A najprej bo treba skleniti ustrezne protokole in dvostranske dogovore," je opozoril zdravstveni minister San Marina Roberto Ciavatta.

  V tej državi na vzhodnem delu Apeninskega polotoka v bližini Riminija so Sputnik V začeli uporabljati minulo nedeljo. V petek so prejeli prvo pošiljko 7500 odmerkov tega ruskega cepiva, potem ko niso dobili zadostnega števila cepiva iz EU, ki jim je bilo obljubljeno. Doslej so sicer dobili 11.700 odmerkov cepiva proizvajalcev Pfizer in BioNTtec, navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

  Kljub omejitvam, ki so jih postavili v San Marinu, so se na njih z željo po cepljenju obrnili številni prebivalci italijanske dežele Emilija-Romanja, s katero mejijo. Želje prihajajo celo iz švicarskega kantona Ticino, navaja italijanski časnik Il Messaggero.

  Medtem se za uporabo Sputnika V tudi v Italiji glasno zavzemata tudi nekdanji premier in vodja stranke Naprej Italija Silvio Berlusconi ter vodja skrajno desne Lige Matteo Salvini, čeprav to cepivo še ni dobilo odobritve Evropske agencije za zdravila (Ema). A ker cepiv, ki imajo odobritev, ni dovolj, rusko cepivo pa se je v praksi že izkazalo za učinkovito, postaja vse bolj zaželeno. V EU sta ga že začeli uporabljati Madžarska in danes Slovaška, piše STA.

  Preveri več
 • 13:19 02.03.2021

  V Nemčiji podaljšanje zaprtja

  Nemška kanclerka Angela Merkel načrtuje podaljšanje zaprtja države do predvidoma 28. marca, kljub temu pa na nekaterih področjih od ponedeljka predvidevajo sproščanje ukrepov za zajezitev pandemije covida-19, je razvidno iz osnutka pred sredinim srečanjem s predsedniki dežel. Med drugim bi dovolili tudi več druženja med gospodinjstvi, piše STA.

  Glede na osnutek, ki ga povzema portal nemškega tednika Der Spiegel, bi se lahko od prihodnjega tedna družijo do pet članov dveh gospodinjstev, med velikonočnimi prazniki pa bi bili dovoljeni tudi obiski svojcev.

  V vseh nemških deželah bi se lahko odprle knjigarne, cvetličarne in vrtnarije. To bi bilo drugo sproščanje po šolah in frizerjih v krajšem času. Pogoj je upoštevanje higienskih predpisov in omejitve 20 kvadratnih metrov na stranko. Sprostitev bi veljala tudi za šole vožnje ob predložitvi negativnega testa, dovoljen bo predvidoma tudi šport na prostem za do deset oseb.

  O nekaterih drugih sprostitvah bi lahko ob boljši epidemiološki sliki nemške dežele odločale same.

  Osnutek, ki je datiran na ponedeljek zvečer, bo podlaga za srečanje vlade s predsedniki zveznih dežel v sredo, ki bodo odločali o nadaljnjih korakih v pandemiji, še piše STA.

  Preveri več
 • 12:37 02.03.2021

  Slovaška odobrila Sputnik V

  Slovaški minister za zdravje Marek Krajci je danes odobril uporabo ruskega cepiva Sputnik V proti covidu-19 na Slovaškem, poroča slovaška tiskovna agencija Tasr.

  Kot so sporočili z zdravstvenega ministrstva v Bratislavi, je minister odobril začasno uporabo tega cepiva do konca avgusta. Cepivo Sputnik V sicer še ni dobilo odobritve Evropske agencije za zdravila (Ema), ga pa bodo lahko uporabili na Slovaškem. A odgovornost za njegovo uporabo bo nosil zdravnik, ki bo izvedel cepljenje s tem cepivom, so opozorili na ministrstvu za zdravje.

  Slovaški premier Igor Matovič je v ponedeljek sporočil, da je Slovaška že prejela prvih 200.000 odmerkov tega ruskega cepiva, skupno pa jih je naročila dva milijona.

  Cepljenje z njim pa bodo izvajali na prostovoljni osnovi in brez starostnih omejitev. Tisti, ki se bodo želeli cepiti s tem cepivom, bodo morali podpisati tudi posebno izjavo, da se zavedajo, da Ema uporabe tega cepiva še ni odobrila, še poroča Tasr.

  Po Madžarski, kjer so sredi februarja že začeli cepiti z ruskim cepivom Sputnik V, je Slovaška druga članica EU, ki je prejela to rusko cepivo.

  Slovaška se sicer trenutno sooča z eno najvišjih stopenj smrtnosti zaradi covida-19 na svetu. V zadnjih 14 dneh je v povprečju zabeležila 22,66 smrtnega primera zaradi covida-19 na 100.000 prebivalcev, sledi ji sosednja Češka z 20,51 primera, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

  Tudi Češka je sicer v nedeljo sporočila, da je v Rusiji naročila cepivo Sputnik V, piše STA.

  Preveri več
 • 11:18 02.03.2021

  Nasilje nad zdravstveniki

  Zdravstveni delavci, ki se borijo proti novemu koronavirusu, so bili lani tarča žaljivk, fizičnega nasilja in aretacij. Po danes objavljenih podatkih nevladne organizacije Koalicija za varovanje zdravstva v konfliktu so lani zabeležili 1172 nasilnih dejanj proti zdravstvenim delavcem, od tega jih je bilo več kot 400 povezanih s pandemijo.

  "Zdravstvene delavce so pravično hvalili za junake med pandemijo covida-19, ampak po svetu so morali prenašati ogromne količine groženj in nasilja s strani posameznikov ter vlad, policije in oboroženih skupin," je sporočila Christina Wille, direktorica organizacije Insecurity Insight, ki je ena od sodelujočih organizacij.

  Na interaktivnem zemljevidu je zabeleženih 1172 nasilnih dejanj in napadov, ki so jih lani izvedli proti zdravstvenim delavcem in ustanovam. Od tega je bilo 412 dejanj neposredno povezanih s covidom-19, kar je več kot tretjina.

  Pri veliko primerih so zapisane tudi zgodbe. Tako je lani v Mehiki skupina ljudi napadla in ranila medicinsko sestro, ki so ji očitali, da širi novi koronavirus. V Dakarju pa so tri socialne delavce obmetavali s kamenjem, ker domačinom niso pustili, da pokopljejo svojce v bližini domov.

  V Angliji je zdravstvenega delavca napadel sosed, ki je nanj pljuval in ga žalil.

  Velika večina storilcev, 80 odstotkov, je bila civilistov, grožnje pa so zaznali tudi s strani javnih osebnosti. V Egiptu so na primer aretirali zdravstvenega delavca, ki je kritiziral vladno obvladanje pandemije. Obtožili so ga širjenja lažnih informacij in da je pripadnik teroristične skupine.

  V okviru pregleda so zabeležili tudi 802 napada v državah, kjer divjajo vojne ali proti žrtvam konfliktov. Med drugim so bombardirali bolnišnice v Jemnu in ugrabili zdravnike v Nigeriji.

  Skupno so zabeležili nasilje proti zdravstvenim delavcem v 79 državah. Ob tem opozarjajo, da je število nasilnih dejanj v resnici še višje, saj mediji, nevladne organizacije in vlade ne poročajo o vsakemu primeru nasilja, piše STA.

  Preveri več
 • 09:54 02.03.2021

  Analno testiranje dviga prah

  Tokio je pozval Peking, naj ne izvajajo analnih testov za novi koronavirus na japonskih državljanih, ki vstopijo na Kitajsko. Veliko se jih je pritožilo zaradi psihičnega stresa, ki so ga doživeli ob tem, so sporočili iz japonske vlade.

  Kitajska, ki zatrjuje, da je bolj ali manj ukrotila epidemijo covida-19 na domačih tleh, veliko stavi predvsem na testiranje potnikov, ki vstopajo v to azijsko velikanko. Januarja pa je ob že uveljavljenem testiranju brisa iz nosno-žrelne votline uvedla tudi testiranje brisa iz analne odprtine, da bi tako povečali število testiranj.

  To naj bi izvajali tudi na tujcih, ki pa jim ti postopki niso všeč. Ameriški mediji so prejšnji teden poročali, da so bili tovrstnega testiranja deležni tudi ameriški diplomati in da so se mnogi zaradi tega pritožili. V Pekingu so zanikali, da bi bilo to res, piše STA.

  Zdaj pa se je pritožila tudi Japonska. "Več Japoncev se je pritožilo našemu veleposlaništvu na Kitajskem, ker so bili testirani z analnimi paličicami, kar jim je povzročilo veliko psihološko bolečino," je po poročanju britanskega BBC sporočil generalni sekretar japonske vlade Katsunobu Kato. Ni sicer znano, koliko japonskih državljanov je moralo na tovrsten test, so ga pa bili deležni tisti, ki so morali v karanteno ali ki so pripotovali na Kitajsko, je povedal.

  Analni testi sicer niso ravno priljubljeni niti na Kitajskem. Ob začetku tovrstnega testiranja so nekateri kitajski mediji poročali, da tudi strokovnjaki dvomijo v večjo učinkovitost teh testov v primerjavi s testiranjem brisov iz zgornjih dihal. Slednje testiranje je namreč bolj učinkovito že zato, ker se glede na dosedanja dognanja velika večina ljudi s koronavirusom okuži oralno oz. z vdihavanjem, še navaja BBC.

  Preveri več
 • 09:53 02.03.2021

  FR: AstraZ. tudi za starejše

  Francoska vlada je v ponedeljek sporočila, da lahko cepivo proti covidu-19 podjetja AstraZeneca prejmejo tudi starejše osebe, ki so stare od 65 do 75 let ter imajo obstoječe zdravstvene težave, kot sta sladkorna bolezen ali povišan pritisk. S tem so povečali število potencialnih prejemnikov cepiva AstraZeneca za 2,5 milijona.

  Francoski minister za zdravje Olivier Veran je za televizijo France 2 pojasnil, da bodo novi skupini ljudi dali na voljo cepivo AstraZenece v nekaj dnevih. Ob tem je pojasnil, da bodo starejšim od 75 let zaenkrat še vedno na voljo le cepivi ameriških podjetij Pfizer in Moderna, poročajo tuje tiskovne agencije.

  Francija ima težave pri prepričevanju državljanov, da je cepivo britansko-švedskega podjetja AstraZeneca enako učinkovito kot ostali v Evropski uniji doslej odobrena cepivi. V državi so od 1,7 milijona odmerkov cepiva AstraZenece in oxfordske univerze, kolikor so ga prejeli doslej, porabili le okoli 273.000 odmerkov.

  Cepivo v Franciji tako ostaja, čeprav se lahko ciljne skupine - zdravstveni delavci, ki so starejši od 50 let, in ljudje z zdravstvenimi tveganji - cepijo pri svojih osebnih zdravnikih in jim ni treba čakati na termin pri centrih za cepljenje.

  Pristojne oblasti v Franciji cepljenja s tem cepivom sicer sprva niso odobrile za starejše od 65 let zaradi pomanjkanja podatkov o njegovi učinkovitosti za to starostno skupino, kar ne velja za cepivi Pfizerja in BioNTecha ter Moderne. Evropska agencija za zdravila (Ema) je cepivo AstraZenece odobrila tudi za starejše od 65 let, piše STA.

  Preveri več
 • 09:24 02.03.2021

  Pri sosedih zaostrujejo ukrepe

  Zaradi strahu pred širjenjem bolj nalezljivih različic novega koronavirusa so se oblasti v Lombardiji danes odločile, da bodo v nekaterih provincah zaostrile ukrepe za zajezitev pandemije. Zaradi poslabšanja epidemiološke slike o podobnih ukrepih razmišljajo tudi v Furlaniji-Julijski krajini.

  Deželna vlada v Lombardiji je za provinco Como ter več občin v provincah Mantova, Cremona, Pavia ter v bližini Milana uvedla strožje ukrepe za zajezitev novega koronavirusa, ki bodo začeli veljati v sredo, danes poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

  V okviru zaostritve bodo omejili javno življenje, kar pomeni zaprtje barov, restavracij in večine trgovin. Prebivalci na javnih prostorih ne bodo smeli več uživati hrane in pijače, domove pa bodo lahko zapustili le za nujne opravke. Tudi šolanje se bo spet preselilo na splet. Celotna Lombardija je sicer trenutno v oranžnem območju, opisani ukrepi pa običajno veljajo za rdeča območja.

  Razmere so zaskrbljujoče tudi na območju Furlanije-Julijske krajine. Število okužb se je v zadnjem tednu povečalo za skoraj 60 odstotkov, predvsem zaradi angleške različice, je v ponedeljek sporočil predsednik FJK Massimiliano Fedriga, piše STA.

  V FJK bodo predvidoma danes odločali o morebitni zaostritvi ukrepov. Fedriga je ocenil, da je bolje takoj zaostriti ukrepe za obdobje dveh ali treh tednov ob pričakovanju, da se stanje izboljša v aprilu, kot da bi se poslabšanje epidemiološkega stanja zavleklo več tednov ali mesecev, poroča časnik Primorski dnevnik.

  Preveri več
 • 08:08 02.03.2021

  Kolumbija prejela cepivo

  Kolumbija je v ponedeljek kot prva država Latinske Amerike prejela cepivo proti novemu koronavirusu v okviru mednarodne pobude za pravično razdelitev cepiva Covax. V prvi pošiljki je država prejela 117 tisoč odmerkov cepiva ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

  "Današnji dan označuje enega največjih mejnikov," je povedal kolumbijski predsednik Ivan Duque ob prihodu cepiva.

  Kolumbija skupno v okviru Covaxa pričakuje 20 milijonov odmerkov, je še pojasnil Duque v posnetku, ki ga je objavil na družbenih omrežjih.

  V okviru pobude Covax načrtujejo, da naj bi 190 držav v manj kot letu dni prejelo več kot dve milijardi odmerkov cepiva. Na čelu pobude je WHO, sodelujeta pa tudi Globalno zavezništvo za cepljenje (Gavi) ter Koalicija za inovacije pri preprečevanju epidemij (Cepi). Pred Kolumbijo sta v okviru pobude cepivo kot prvi v Afriki že prejeli Gana in Slonokoščena obala.

  V Kolumbiji, kjer živi okoli 50 milijonov ljudi, so do zdaj potrdili okoli 2,3 milijona okužb z novim koronavirusom, od tega je umrlo skoraj 60 tisoč ljudi, piše STA.

  Preveri več

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 8
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin