Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 10. 2011,
21.07

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Katarina Kresal LDS

Sreda, 5. 10. 2011, 21.07

7 let, 12 mesecev

Kresalova: Program LDS skozi prizmo enostavne in cenejše države

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Eden glavnih ciljev LDS je, da Slovenija postane enostavna država. Skozi to prizmo stranka pripravlja tudi program, s katerim bo nastopila na predčasnih volitvah, je povedala Katarina Kresal.

Program stranke LDS je v končni fazi priprave, je med sejo sveta LDS dejala predsednica stranke Katarina Kresal. Za osnovo so po besedah predsednice stranke vzeli še veljavni program in ga dopolnili s "trenutno realnostjo, v kateri smo se znašli". "Slovenija mora postati enostavna država" V LDS verjamejo, da mora Slovenija postati enostavna država, "ki bo prijazna do ljudi, učinkovita in zlasti cenejša". Najprej, tako Kresalova, je treba začeti s samo organizacijo države, kar pomeni od ministrstev navzdol, pomemben segment pa je bolj učinkovita zakonodaja. Ta je po besedah Kresalove na posameznih področjih "strašansko zapletena" in nam "pravzaprav onemogoča življenja. Onemogoča nam gospodarski razvoj, onemogoča, da bi dobili zdravnika v pol ure in tudi, da bi dobili pravico v pol ure". Še pomembnejši del od same organizacije je tako po besedah predsednice LDS priprava bolj enostavnih predpisov, z manj podzakonskimi predpisi in manj uredbami. "Rezultat take enostavne države se pozna, ko prideš na urgenco k zdravniku, ko prideš k sodniku po pravico, ko želiš odpreti podjetje ali želiš biti konkurenčen. Tam se danes stvari ustavijo in mi bi želeli te stvari pospešiti," je poudarila Kresalova. Kresalova: Naša država je preslabo organizirana in preveč zapletena Naša država je po njenih ocenah predraga in prepočasna zato, ker je preslabo organizirana in preveč zapletena. Ko poenostaviš postopke in omejiš število odločevalcev, skrajšaš čas, ki je potreben za odločitve, s tem pa vse poceniš, je dejala Kresalova in dodala, da je bistvo enostavne države to, da je tudi cenejša.

V stranki verjamejo, da jim lahko uspe narediti tako enostavno državo, ker so "sposobni sprejemati odločitve, nositi politično odgovornost, tudi, ko ni najbolj prijetna, in ker izpolnimo obljube".

Na kandidatnih listah bo 40 odstotkov žensk V LDS predvidevajo, da bodo do konca tedna imeli pripravljene kandidatne liste. Med kandidati bodo ljudje, na katere so že "stavili", poleg tega pa tudi novi in mladi obrazi, na listah pa 40 odstotkov žensk.

Kresalova: Janković je dober župan Ob vprašanju morebitne kandidature ljubljanskega župana Zorana Jankoviča na volitvah je Kresalova ocenila, da je dober župan. Če se odloči, da stopi na politično pot, bo po njenih ocenah zadeve bistveno razburkal in bo pomemben igralec. Toda Kresalova poudarja, da se Janković glede tega še ni odločil, ko se bo ali če se bo, pa "bomo to na novo pretehtali". LDS bo sicer, zagotavlja predsednica, na volitvah nastopala samostojno, "seveda upoštevajoč vse dejavnike, ki se bodo do volitev pojavili".

"Če je tako, kot sedaj kaže, potem je skoraj neizbežno, da kandidira" Predsednik sveta LDS Anton Anderlič pa je pred sejo sveta glede kandidature Jankovića v izjavi ocenil nekoliko drugače: "Če je tako, kot sedaj kaže, potem je skoraj neizbežno, da kandidira."

Predsednica LDS je glede rezultata na volitvah zadržana. Kot pravi, so resna stranka, resno nastopajo na volitvah in si želijo "resnega rezultata".

Ne spreglejte