Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 5. 2011,
19.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

korupcija

Četrtek, 5. 5. 2011, 19.11

8 let

Kresalova: Preganjanje korupcije je naša prioriteta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
"Mariborsko dogajanje z obsežnimi policijskimi preiskavami je del sklopa prioritet, ki si jih je zastavila aktualna vlada, torej pregona gospodarskega kriminala."

Tako se je ob robu strankarskega obiska v Rušah na sredino pridržanje mariborskega župana Franca Kanglerja odzvala predsednica LDS in ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal.

Delo se je okrepilo prav na področju korupcije Politika se po njenih besedah v preteklosti ni veliko ukvarjala s problemom gospodarske kriminalitete, ta vlada pa je rekla, da bo temu naredila konec. Zlasti z ministrom za pravosodje Alešem Zalarjem sta si pregon korupcije zastavila kot prioriteto, zato se je v času mandata aktualne vlade delo policije, tožilstva in sodstva izjemno okrepilo prav na tem področju.

Preiskava je tekla kar tri leta "Če si to postaviš kot prioriteto, potem je to seveda tudi glavno delo policije, zato tudi je toliko preiskav in postopkov, saj je velik del energije usmerjen v to področje," je dejala Kresalova in dodala, da gre pri tokratnem primeru za postopke, ki so se začeli že pred njenim prihodom na ministrstvo, preiskava pa je tekla skoraj tri leta.

Kresalova: To so preresne zadeve

Kot je še dejala, gre za resna kazniva dejanja jemanja podkupnin ter zlorabe uradnega položaja, zato enostavno ne more resno vzeti komentarjev Kanglerja, da gre za politično zaroto ter da je osebno kriva za to, kar se dogaja njemu in drugim. "To enostavno ne pije vode, saj gre za preveč organov in ljudi ter preresne zadeve, da bi lahko za vse skupaj obsodili Kresalovo," je dejala notranja ministrica.

Ob tem je še dodala, da sama kot ministrica ni vnaprej obveščena o preiskavah oz. njihovem poteku, zato o vsem skupaj ve toliko kot ostala javnost, sicer pa po njenih besedah celoten postopek ni stvar policije, pač pa tožilstva, ki je v preiskavi usmerjalo policiste.

Obstoj suma kaznivega dejanja je zelo visok "Glede na to, da so bile odločbe sodišča za hišne preiskave izdane, pomeni, da je obstoj suma kaznivega dejanja že zelo visok, saj sodišče sicer ne izda sodne odredbe. To pa pomeni, da sta tožilstvo in policija zbrala toliko dokazov, da bo zadeva kar hitro tekla naprej, zdaj ko je vse skupaj že tako daleč," je še dejala Kresalova.

Zalar: Država misli resno

Pravosodni minister Aleš Zalar pa je povedal, da so vsi začeti in nadaljevani kazenski postopki v zvezi s korupcijo najboljši dokaz, da država s pregonom teh dejanj misli resno. Kot je dejal, mora biti policiji in pravosodju omogočeno, da postopke vodi neodvisno od politike, saj le tako lahko res rečemo, da "ni nihče nedotakljiv, ne politik, niti gospodarstvenik, niti kakšen pravosodni funkcionar, kar smo žal pred kratkim tudi že doživeli".

Vsak mora opraviti svoj del naloge "Zato je zelo pomembno, da nihče ne prestopi okvira svojih pristojnosti. To pa velja tudi za tiste, ki obtožujejo politiko, da je tista, ki povzroča postopke. Politika jih ne more, saj gre za verigo policije, tožilstva in sodišča, v kateri mora vsak opraviti svoj del naloge. Pri tem pa policija vedno dela po usmeritvah tožilstev. Celo uredbo in posebne predpise smo izdali, da bi bilo sodelovanje med obema organoma boljše in to se zdaj v praksi očitno že kaže," je sklenil Zalar.

V mariborski akciji je sodelovalo čez 100 policistov V sredini zaključni akciji obsežne kriminalistične preiskave, ki so jo začeli leta 2008, je sodelovalo 116 kriminalistov in policistov iz vse Slovenije. Opravili so 25 hišnih preiskav pri devetih fizičnih in petih pravnih osebah, na še 20 lokacijah pa so zasegli poslovno in uradno dokumentacijo.

Spomnimo:

Med drugim so pridržali župana Franca Kanglerja ter preiskali njegovo hišo v Zimici pri Dupleku, stanovanje v Radvanju, kjer ima prijavljeno stalno prebivališče, ter vikend na Pohorju in pisarno na sedežu mestne občine v Mariboru, okoli 22. ure pa je bil izpuščen. Med pridržanimi je bila tudi direktorica občinske uprave Milica Simonič Steiner, ki so ji kriminalisti prav tako pregledali hišo in pisarno.

Kot je v sredo povedal vodja mariborskih kriminalistov Janez Lovrec, se sumi navezujejo na nepravilnosti pri prometu z nepremičninami in izvajanju številnih gradbenih projektov, ki so se v zadnjih letih izvajali na območju Maribora in v katerih so sodelovali različni predstavniki lokalne skupnosti, organov državne uprave in gospodarskih družb. Iz doslej zbranih informacij policistov izhaja, da povzročena premoženjska škoda oziroma korist znaša preko pet milijonov evrov.

Ne spreglejte