SiolNET. Novice Slovenija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kresalova: Mlade je strah, številni so povsem izgubljeni

4

termometer

Mlade je strah, številni so povsem izgubljeni in ne vedo, kaj bi v življenju počeli, je v pogovoru z mladimi ob svetovnem dnevu študentov ocenila predsednica LDS Katarina Kresal.

Dve glavni težavi mladih sta dobiti službo in priti do stanovanja, ugotavlja Kresalova, ki je s sogovorniki spregovorila tudi o šolskem sistemu in vrednotah mladih.

"To izgubljenost je treba nekako ustaviti" "Mladi se bojijo, da jih nič posebnega ne čaka, ne služba ne stanovanje, bojijo se, kako bo z družino. To izgubljenost je treba nekako ustaviti," je predsednica LDS ocenila v pogovoru z mladimi na sedežu stranke.

LDS ima na listi za volitve 13 odstotkov mlajših od 30 let Kot je pojasnila, ima LDS na kandidatni listi za volitve 13 odstotkov mlajših od 30 let, stranka pa je v programu mladim namenila posebno poglavje in prisluhnila predlogom Mladinskega sveta Slovenije.

LDS za olajšave za delodajalce, ki bi zaposlili iskalce prve zaposlitve Okoli 30.000 mladih brezposelnih je po ocenah Kresalove zelo visoka številka. Prihodnji vladi daje v razmislek, da bi zaposlovanje mladih spodbudili s posebno davčno shemo za delodajalce, ki bi zaposlili iskalca prve zaposlitve. Kot predlaga, bi bil delodajalec denimo prvo leto oproščen plačevanja davkov za tako zaposlitev, obdavčitev bi se nadaljnje tri leta postopoma zviševala. "Ali ni zanimivo, da imamo v ustavi navedeno, da imajo upokojenci pravico do pokojnine, ni pa zapisano, da imajo mladi pravico do prve zaposlitve ali do stanovanja," sprašuje Kresalova. LDS se zavzema tudi za dolgoročno strategijo, s katero bi mladi lažje prišli do stanovanja.

Kresalova za izginjanje tradicionalne obrti krivi "nespametno šolsko politiko" Nenazadnje so se v pogovoru dotaknili težave priznavanja delovnih izkušenj in pomanjkanja vrednotenja poklicev. Kresalova ocenjuje, da so "starši zelo resno vzeli rek: Študent naj bo". Po njenih besedah so začele izginjati tradicionalne obrti, pri čemer je bilo "tudi malo nespametne šolske politike".

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin