Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 1. 2016,
11.17

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0

2

Natisni članek

Natisni članek

KPK

Ponedeljek, 18. 1. 2016, 11.17

8 let, 6 mesecev

KPK: Vlada naj se opredeli do izplačevanja dodatkov za pripravljenost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0

2

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) v zvezi z izplačevanjem dodatka za pripravljenost na nekaterih fakultetah vodi postopek v luči kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.

KPK se, ker postopek še ni zaključen, do obstoja domnevnih kršitev še ne bo opredelila, so sporočili iz komisije, ob tem pa podali mnenje, da je slovenska vlada decembra lani obravnavala in sprejela vsebino etičnega kodeksa funkcionarjev v vladi in na ministrstvih.

Etični kodeks velja za predsednika vlade, ministre in državne sekretarje, njegovi nameni pa so, poudarjajo na KPK, "posvetiti večjo pozornost skladnosti ravnanj in vedenj funkcionarjev, povečati občutljivost za skladnost lastnih ravnanj ter ravnanj preostalih vladnih funkcionarjev in dati večji poudarek primernemu ravnanju v moralno etičnih dilemah. Upoštevanje visokih etičnih načel se od funkcionarjev pričakuje ne samo neposredno pri izvrševanju njihove funkcije, temveč v vseh njihovih ravnanjih v času opravljanja funkcije in tudi pred tem."

Ne smemo si zatiskati oči KPK meni, da etični kodeks in izjava o integriteti, ki jo podpišejo vsi vladni funkcionarji, terjata najmanj uradno opredelitev vlade do problematike in kršitev, ki jih je ugotovil pristojni inšpektorat pri izplačevanju dodatka za pripravljenost zaposlenim na nekaterih fakultetah Univerze v Ljubljani, ki so hkrati vladni funkcionarji. KPK zato pričakuje, da se bo vlada na svoji prihodnji seji do ugotovljenih kršitev opredelila v luči standardov nedavno sprejetega kodeksa, sprejela ukrepe in o vsem tem obvestila javnost.

Predsednik KPK Boris Štefanec je poudaril, da se v vsakem primeru pojavljajo vprašanja o etičnosti takšnega ravnanja. "Ne moremo in ne smemo si zatiskati oči, marsikatera zadeva, ki sicer morda ni nezakonita, je prav gotovo neetična," je dejal.

Med vladnimi ministri, ki sta dobila izplačane dodatke za stalno pripravljenost, sta ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič in finančni minister Dušan Mramor. Makovec Brenčičeva je dejala, da je dodatek skupaj z drugimi prejemala, ker se je morala odzivati na sporočila kolegov iz drugih časovnih pasov ter reševala "težke življenjske zgodbe študentov". Napovedala je, da bo vrnila ves denar, "če bo to treba".

Minister Mramor je po poročanju medijev z vsemi dodatki zaslužil 23.310 evrov neto (45 tisoč evrov bruto), vrniti pa je pripravljen 3.754,59 evra, in sicer v šestih obrokih. Finančni minister je, tedaj še kot dekan ekonomske fakultete, odobril izplačevanje dodatkov, nekdanja pravnica ekonomske fakultete Andreja Kert je za TV Slovenija povedala, da o izplačilih dodatka za stalno pripravljenost nikoli ni podala pravnega mnenja.

Oba ministra pozive k odstopu zavračata, premier Miro Cerar pa je ob oceni svojih ministrov dejal, da vsi uživajo njegovo podporo.

Ne spreglejte