Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 9. 2019,
19.05

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,32

26

Natisni članek

Alenka Bratušek

Petek, 6. 9. 2019, 19.05

4 leta, 7 mesecev

Kovač o aferi Bratušek: Glasovanja na dopisnih sejah bi bilo mogoče izpodbijati na sodišču

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,32

26

V luči najnovejše afere ministrice Alenke Bratušek, ki je v odsotnosti premierja Marjana Šarca sama vodila dopisno sejo vlade, na kateri je spremenila pravila za izbiro direktorja državnega podjetja SODO, je v oddaji Planet 18 gostoval ekonomist Bogomir Kovač. "Gre za politično gledališče in izrazito politično dejanje brez kakršnihkoli opravičil," opozarja Kovač.

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek pravi, da gre za sproduciran škandal in da sama zgolj dela red v energetiki. Ali ministrica res dela red ali gre le za željo po podrejanju energetike tudi z nedovoljenimi sredstvi?

Novice Bratuškova: Dokler sem jaz ministrica, energetika ne bo peskovnik #foto #video

"Gre za politično gledališče. Položaj me spominja na komedijo režiserja Branislava Nušića z naslovom Gospa ministrica. Ta govori o političnem povzpetništvu. Nova dejstva le potrjujejo, da so vsi ti postopki Bratuškove šolski primer, kako se v okviru korporativnega upravljanja ne sme in ne more ravnati. Gre za izrazito politično dejanje brez kakršnihkoli opravičil," opozarja Bogomir Kovač, ekonomist in nekdanji vodja vladnega kadrovskega sveta.

"Podatki nedvomno kažejo, ne glede na to, zakaj se je nadzorni svet SODO tako odločil, bi lahko v rednem delu skupščina nadzorni svet tudi ukinila. Zagotovo pa ne na način, da v procesu postopka imenovanja direktorja spreminjajo statut, kot ga je uprizorila Bratuškova," je oster Kovač.

Dopisno glasovanje ne vzdrži resne pravne presoje

Glasovanje na dopisnih sejah vlade se večinoma odvija prek elektronske pošte ali telefonov. Minister glasuje le, če je proti. Teoretično je torej mogoče, da se gradiva nihče na počitnicah niti ne dotakne, pa je sklep formalno sprejet brez glasu proti. Ali takšno odločanje sploh zdrži resno pravno presojo? "Če bi glasovanje na dopisni seji kadarkoli pristalo na sodišču, bi ga bilo po mojem mnenju verjetno mogoče izpodbijati. Gre za prakso, ki je slaba sama po sebi," je prepričan.

Bogomir Kovač | Foto: Planet TV Foto: Planet TV

"Predsednik vlade bo, ne glede na dejstvo, da je za mnogo manjši prekršek pred tem žrtvoval generalnega sekretarja vlade, pred zelo veliko dilemo, kaj narediti. Zagotovo pa politična drža 'Država, to sem jaz, gospa ministrica', tudi za Šarca ni sprejemljiva," je še sklenil Kovač.

Poglejte si še: Bratuškova nova pravila igre uveljavila v času, ko je bil Šarec odsoten

Alenka Bratušek
Novice Razkrivamo politični vdor Alenke Bratušek na področje energetike #video
Ne spreglejte