Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 2. 2023,
16.15

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,44

11

Natisni članek

učenci kosilo

Četrtek, 23. 2. 2023, 16.15

1 leto, 2 meseca

Korak bližje: bodo vsi učenci imeli brezplačno kosilo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,44

11

Šolsko kosilo | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

DZ je danes z 51 glasovi za in nobenim proti odločil, da je predlog novele zakona o šolski prehrani primeren za nadaljnjo obravnavo. Z 49 glasovi za in petimi proti pa so kot primernega za nadaljnjo obravnavo ocenili tudi predlog sprememb zakona o osnovni šoli. Predloga je v DZ vložilo pet tisoč državljanov, v njihovem imenu pa Inštitut 8. marec.

Predlagatelji želijo s predlogoma zagotoviti brezplačno kosilo za vse učence.

Na inštitutu so predloga vložili glede na izkušnje staršev, ki so poročali, da otrokom težko plačajo kosilo v šoli. S spremembo zakona o osnovni šoli bi kot pravico za vse šoloobvezne otroke uvedli šolsko kosilo, z novelo zakona o šolski prehrani pa bi to pravico tehnično uredili in pri pripravi obrokov na primer prepovedali zunanje izvajalce. Zagotavljanje šolskega kosila je po veljavni ureditvi namreč tržna dejavnost.

Spremembe bo treba vpeljati postopoma

Predloga so po njihovih besedah podprli številne nevladne organizacije in sindikati, tako Slovenska filantropija, Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Konfederacija sindikatov javnega sektorja, Center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij in zveza prijateljev mladine.

Izdatki proračuna bi se po izračunih obeh predlogov povečali za 77 milijonov evrov.

Po besedah ministra za vzgojo in izobraževanje Darja Felde na ministrstvu načeloma podpirajo namen predlagatelja v zvezi z zagotovitvijo brezplačne prehrane za učence. Opozoril pa je, da je spremembe treba vpeljevati postopoma, saj nimajo vse šole ustreznih kadrovskih, prostorskih in organizacijskih zmožnosti.

Humanitarne organizacije pozivajo Goloba k iskanju rešitve za brezplačna kosila osnovnošolcev

Ob zeleni luči za nadaljnjo obravnavo predloga novele zakona o šolski prehrani, ki predlaga uvedbo brezplačnega kosila za vse učence, 18 humanitarnih in drugih nevladnih organizacij poziva predsednika vlade Roberta Goloba k čim prejšnjem iskanju rešitev za uvedbo brezplačnih kosil v praksi.

DZ je predloga obravnaval v sredo, v razpravi pa so poslanci različnih strank izpostavili več pomislekov zlasti glede izvedljivosti predlogov. "Pomisleke razumemo, poznamo in se lahko z nekaterimi tudi strinjamo," so zapisali nevladniki. Kljub temu pa jih skrbi, da bi usklajevanje rešitev trajalo predolgo, so sporočili iz Centra za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij.

Glede na to so na predsednika vlade naslovili pobudo, s katero so pozvali k učinkovitemu dialogu o uvedbi brezplačnih kosil za vse učence in čim prejšnji zagotovitvi teh vsaj za vse tiste otroke, ki prihajajo iz družin pod pragom tveganja revščine. Vsi iz te skupine namreč zdaj ne izpolnjujejo pogojev za 100-odstotno subvencijo.

Koalicija naj v dialogu s šolami, občinami, predlagatelji in drugimi nevladnimi organizacijami čim prej poišče izvedljive rešitve, so še predlagali.

Ne spreglejte