Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 11. 2019,
9.41

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,85

7

Natisni članek

Natisni članek

prebežnik zapor Koper migranti

Četrtek, 14. 11. 2019, 9.41

4 leta, 10 mesecev

Koprski zapor poka po šivih, zaporniki spijo na tleh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,85

7

Koprski zapor | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Koprski zapor, ki lahko sprejme največ 110 zapornikov, poka po šivih. V ponedeljek je bilo v njem nameščenih 161 moških, kar pomeni, da je zapor zaseden 146-odstotno. Ker je zmanjkalo postelj, nekateri spijo na žimnicah na tleh.

Na Upravi RS za izvrševanje kazenskih sankcij so za Primorske novice zanikali govorice, da zaradi prenapolnjenosti koprskega zapora zapornike nameščajo v telovadnici. Priznavajo pa, da nekateri zaporniki nimajo postelj in da spijo na žimnicah na tleh.

Pojasnili so, da je bilo v ponedeljek v koprskem zaporu zaprtih 161 moških, od tega 85 pripornikov in 76 obsojencev. Po uradnih zmogljivostih bi lahko v zaporu sprejeli največ 110 ljudi, kar pomeni, da je koprski zapor trenutno zaseden 146-odstotno, pišejo Primorske novice.

Tretjino zapornikov je tujcev, večina je vodičev nezakonitih migrantov

Na upravi v Ljubljani so za Primorske novice še priznali, da se v zadnjem času v vseh slovenskih zaporih soočajo z veliko prostorsko stisko, ki so jo povzročili predvsem tujci. Teh je v naših zaporih trenutno 432, kar predstavlja že slabo tretjino vseh zaprtih. Velika večina je vodičev nezakonitih migrantov čez državno mejo.

V koprskem zaporu je takih kar 95, kar pomeni, da je v njem skoraj 60 odstotkov zaprtih samo zaradi nezakonitega prehajanja državne meje. 62 med njimi je pripornikov, 33 pa obsojencev, ki že prestajajo zaporno kazen, še pišejo Primorske novice.

Ne spreglejte