Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Ponedeljek,
29. 7. 2019,
16.18

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,49

10

Natisni članek

avtomobil avtopralnica

Ponedeljek, 29. 7. 2019, 16.18

4 leta, 8 mesecev

Kopalcem prhe ne privoščijo, svoje jeklene konjičke pa čistijo #video

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,49

10

Medtem ko v vseh štirih občinah slovenske Istre že deset dni veljajo posebni varčevalni ukrepi za zmanjšanje porabe vode, je realnost v Kopru drugačna. Občinarji so na eni strani na javnem kopališču kopalcem onemogočili prhanje, na drugi strani pa loščijo svoje službene avtomobile.

Odločitev o omejitvi porabe vode, ki so jo soglasno sprejeli župani vseh štirih občin skupaj z Rižanskim vodovodom Koper, ima namen ohranjati zmerno porabo vode in se tako tudi v primeru onesnaženja vodnega vira izogniti morebitnim redukcijam oziroma občasnim prekinitvam dobave vode.

Ukrepi med drugim predvidevajo, da se opusti pranje cest, ulic, dvorišč in avtomobilov, aktivnosti, ob katerih se porablja veliko vode, je mogoče prebrati na spletni strani Rižanskega vodovoda.

A v uredništvo smo prejeli fotografije in posnetke, ki dokazujejo nasprotno. V eni izmed koprskih avtopralnic so namreč ujeli avtomobil znamke Volkswagen Jetta, ki je v lasti občinske uprave. Zanje ukrep očitno ne velja.

Pranje službenih vozil le v nujnih primerih

Na Mestni občini Koper so nam pojasnili, da so od dneva uvedbe varčevalnih ukrepov in priporočil za racionalno ravnanje s pitno vodo omejili pranje službenih avtomobilov. Zanje se odločijo le v nujnih primerih.

"V tem obdobju smo opravili le štiri pranja vozil, s katerimi se vodstvo in zaposleni udeležujejo javnih dogodkov oziroma s katerimi prevažamo svoje goste," so zapisali.

Potrdili so še, da je bilo eno izmed štirih pranj njihovih avtomobilov opravljeno v petek, 26. julija, in sicer zaradi umazanije na steklih in zmanjšane vidljivosti iz protokolarnega vozila.

Edini vodni vir za 130 tisoč ljudi

Rižanski vodovod je edini vodni vir za 90 tisoč prebivalcev Obale, ki se jim v poletnih mesecih pridruži še okoli 40 tisoč turistov. Ko se je ob nedavni nesreči tovornega vlaka pri Hrastovljah zgodilo izlitje kerozina, se je pokazala ranljivost tamkajšnjega sistema vodooskrbe. Nevarnosti še ni konec, saj lahko iztekli kerozin ob večjem deževju še vedno doseže in onesnaži podtalnico.

slovenska obala, Izola
Novice Obala brez pitne vode? To bi bila katastrofa za ljudi in turizem. #video

Koprski župan Aleš Bržan je tedaj izrazil bojazen, da morebitne redukcije pitne vode (to bi se zgodilo, če bi šlo za onesnaženje podtalnice) ne bi pomenile le okrnjene dobave vode prebivalstvu, temveč tudi gospodarstvu in turizmu.

Nabor različic za nov vodni vir bo pripravljen do septembra

Ožja delovna skupina bo nabor različic za nov vodni vir Krasa in Istre pripravila do septembra, je po srečanju s predstavniki istrskih občin in upravljavci tamkajšnjih vodovodov v Ljubljani dejal direktor direkcije za vode Tomaž Prohinar. Ko bodo nabor potrdili, bo sledila priprava razpisa za izbiro izvajalca primerjave različic. STA
Ne spreglejte