SiolNET. Novice Slovenija
0,80

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Konvoj Srbov odpotoval iz Ljubljane proti domovini

0,80

termometer

Srbski državljani v športni dvorani Ježica pred odhodom v domovino
Srbski državljani v športni dvorani Ježica pred odhodom v domovino Foto: STA

Konvoj okoli 200 srbskih državljanov, ki so ob zaporah mej zaradi koronavirusa obtičali v Sloveniji, je s policijskim spremstvom krenil proti Srbiji. Še en podoben konvoj bo odšel na pot predvidoma v četrtek.

Srbski državljani, ki si želijo nazaj v domovino, so se zbrali v športni dvorani Ježica v Ljubljani. Gre večinoma za delavce in njihove družinske člane, ki so se s svojimi vozili vračali iz zahodne in srednje Evrope proti Srbiji, ko je ta pretekli konec tedna zaradi krize s koronavirusom zaprla meje za vse prišleke, tudi za svoje državljane, piše STA.

Prvi konvoj spremlja deset policijskih vozil

Po nekaj dneh čakanja je v vrhu politike Slovenije, Hrvaške in Srbije prišlo do dogovora, da se ujetim srbskim državljanom omogoči pot v konvojih s policijskim spremstvom prek Hrvaške do srbske meje. Na pot so se srbski državljani odpravili z lastnimi vozili, pri čemer so se nekateri tudi pridružili drugim. V prvem konvoju, ki je na pot krenil okoli 18. ure, je med 50 in 60 osebnih vozil in kombijev, varuje pa jih približno deset policijskih vozil, piše STA.

Mestna občina Ljubljana Ježica Novice Na Ježici začasna namestitev za Srbe, ki so obtičali v Ljubljani na poti domov

Konvoj bodo pospremili do Obrežja na meji s Hrvaško, nato pa ga predali hrvaškim policistom. Ti pa ga bodo potem spremljali do meje s Srbijo.

V četrtek na pot še ena skupina Srbov

Podoben scenarij se obeta še za četrtek, ko naj bi Slovenijo zapustila še druga skupina približno 200 srbskih državljanov, ki je ostala ujeta v Sloveniji. Kdaj naj bi ta konvoj odšel na pot, še ni jasno. Naj bi pa med obema konvojema minilo najmanj 12 ur, je dopoldne nakazal notranji minister Aleš Hojs. Srbski državljani pa bodo medtem počakali v dvorani Ježica, poroča STA.

Kot je za STA pojasnil Stojan Mirić, eden od srbskih delavcev, ki se je znašel v tem položaju, je zanje res dobro poskrbljeno. Povedal je, da se je sam vračal z gradbišča v bavarskem mestu Ingolstadt, kjer so zaradi uvedbe izrednih razmer v Nemčiji zaradi koronavirusa delo ustavili. V Sloveniji sicer ima stalno prebivališče, vendar ne tudi sredstev za preživljanje, zato se je odločil, da se vrne v domovino. Vendar je Srbija medtem zaprla meje tudi za lastne državljane, kar se mu zdi popolnoma nerazumljivo. "To je popolnoma nerazumno. Katera država ne sprejema svojih ljudi?" je bil po pisanju STA kritičen do lastne države.

Vsi bodo morali v 28-dnevno karanteno

Po napovedih bodo morali vsi, ki bodo prišli do meje s Srbijo, v 28-dnevno karanteno. Mirić ni seznanjen s podrobnostmi te zapovedi, upa pa, da mu bodo dovolili, da gre v samoizolacijo v lastni hiši. "Ker nisem bolan, ne vem, zakaj bi bil v karanteni z ljudmi, ki imajo virus," je dejal. Kaj jih pa dejansko čaka, bodo videli, ko bodo prišli na mejo, je dejal, poroča STA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin