Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Ponedeljek,
23. 7. 2018,
15.23

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,95

2

Natisni članek

poletje padavine kmetijstvo ARSO vreme

Ponedeljek, 23. 7. 2018, 15.23

5 let, 8 mesecev

Konec tedna tudi pri nas skandinavska vročina

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,95

2

vročina, poletje | Foto Reuters

Foto: Reuters

Po dokaj sušni pomladi in nadpovprečno toplem aprilu so letošnji poletni meseci dokaj deževni in ne preveč vroči. A poletje je še dolgo in verjetnost kakšnega vročinskega vala avgusta ni izključena, pravi meteorolog Brane Gregorčič.

Letošnje poletje zaznamujejo pogoste krajevne padavine, napoved za prihodnje dni ni dosti drugačna. Danes čez dan se bo delno zjasnilo, a bodo še vedno mogoče posamezne krajevne plohe.

V prihodnjih dneh bo več sonca, najmanjša verjetnost ploh in neviht bo jutri in v sredo, medtem ko bo že v četrtek več možnosti za kakšne krajevne padavine, napoveduje Brane Gregorčič.

"Res je precej nestanovitno, tak tip vremena se pri nas vleče že od maja. April je bil izrazito pretopel in nekoliko presuh. A glede temperatur maj, junij in julij niso odstopali od povprečja, kvečjemu so bili rahlo nad povprečjem, ne pa pod," pojasnjuje vremenoslovec.

Vročinski val avgusta ni izključen. | Foto: Bor Slana Vročinski val avgusta ni izključen. Foto: Bor Slana

nevihta strela grom
Novice Veter podiral drevesa, neurje prineslo tudi nekaj poplav

Konec tedna bolj vroče. Avgusta vročinski val?

Po lanskem izjemno vročem poletju se letos zdi, kot da ni pravega poletja. A glede temperatur letošnje poletje ni podpovprečno, pojasnjuje Gregorčič.

"Kakšnega izrazitega vročinskega vala to poletje res še ni bilo, a to še ne pomeni, da ga lahko že odmislimo. Je še kar nekaj poletja pred nami in avgusti so bili v zadnjem času že večkrat vroči."  

Danes čez dan bomo imeli od 24 do 27 stopinj Celzija, na Primorskem okoli 30, jutri pa od 25 do 29 in na Primorskem do 31 stopinj Celzija. Zjutraj bo od 11 do 18 stopinj Celzija.

"Konec tedna bi se lahko temperature tudi v notranjosti države dvignile do ali celo nad 30 stopinj Celzija in ni izključeno, da bi se takšno vreme nadaljevalo v začetku avgusta. Ne trdim, da bo vročinski val, a temperature bodo plesale okoli 30, lahko tudi nekaj dni."

V zadnjih letih je bilo najbolj namočeno poletje 2014. | Foto: Ana Kovač V zadnjih letih je bilo najbolj namočeno poletje 2014. Foto: Ana Kovač

Še daleč od deževnega poletja 2014

V zadnjih letih je bilo najbolj namočeno poletje pred štirimi leti. Julija 2014 so na merilni postaji v Portorožu izmerili štirikrat večjo količino padavin od siceršnjega povprečja.

"Julija 2014 je padlo 265 milimetrov padavin, od tega v enem samem dnevu dobrih 110, to je bilo med 29. in 30. julijem," je povedal Gregorčič. Julijsko povprečje padavin je 62 milimetrov.

Letos je v zadnjih 30 dneh v Portorožu padlo 71 milimetrov padavin, kar je blizu omenjenega povprečja.

Pogosto deževno vreme je medtem že neugodno za del kmetijstva. "Količine padavin so sicer v mejah normale, problem je to, da je bilo do zdaj malo suhih dni oziroma ni bilo obdobij, ko bi bilo nekaj suhih dni zapored," je za STA dejal Gregor Gregorič z oddelka za agrometeorologijo agencije za okolje.

Kmetje imajo zato predvsem težave pri košnji oziroma sušenju trave, pa tudi pri žetvi žit. Vremenske razmere z veliko vlage povzročajo težave tudi pridelovalcem krompirja in vinogradnikom, predvsem zaradi napadov plesni, s tem pa se praviloma poveča tudi poraba fitofarmacevtskih sredstev, je povedal Gregorič.

Na Švedskem zaradi ekstremne vročine številni požari

O ekstremnih vremenskih razmerah poročajo s severa. Pravi vročinski val je zajel Skandinavijo, kjer imajo že dober teden temperature nad 30 stopinj Celzija, kar je dokaj neobičajno za ta del Evrope.

"Tam je bil že maj rekordno topel in tudi julij bo verjetno zelo blizu rekordnim temperaturam za tisto geografsko širino," navaja Gregorčič. Za primerjavo omenja lansko poletje, ko so tam imeli v vseh poletnih mesecih skupaj le pet dni, ko je bilo topleje kot 25 stopinj, a se ni ogrelo do 30 stopinj Celzija.

Vročinski val je ogrel tudi skandinavska jezera, v katerih se v vročih dneh hladijo domačini. | Foto: Reuters Vročinski val je ogrel tudi skandinavska jezera, v katerih se v vročih dneh hladijo domačini. Foto: Reuters

Letos je precej drugače, nekatera območja Švedske že več mesecev niso videla dežja, zato je v zadnjih dneh izbruhnilo več gozdnih požarov, samo včeraj 50, danes jih divja še 27. Država, ki je precej bolj domača z mrazom in snegom, je zaradi izrednih razmer morala celo zaprositi za mednarodno pomoč.

Pomoč je okrepila Evropska komisija. Italija, Francija, Nemčija, Litva, Danska, Portugalska, Poljska in Avstrija so zagotovile sedem letal za gašenje požarov, sedem helikopterjev, 60 vozil in preko 340 strokovnjakov.

Vročinski val od Kanade do Japonske

Nadpovprečno visoke temperature so to poletje tudi v Kanadi, v Torontu so imeli skupaj 18 dni nad 30 stopinj Celzija. Vročina je tam zahtevala številne smrtne žrtve.

Te dni o visokih temperaturah poročajo tudi iz Japonske, živo srebro se je najvišje povzpelo v mestu Kumagaya, kjer so namerili 41,1 stopinje Celzija. Danes so za posledicami vročinskega vala umrli trije ljudje, skupno pa je do zdaj zahteval najmanj 23 smrtnih žrtev.

vročina
Novice Vročinski val na Japonskem zahteval najmanj 14 življenj

Ekstremna vročina na Japonskem otežuje delo vojakov in prostovoljcev, ki odpravljajo posledice katastrofalnih poplav. Te so zahod otoške države prizadele v začetku meseca.

Ne spreglejte